septembrie 2021

ORLAN, una dintre artistele-vedetă ale Franţei, cu o anvergură internaţională remarcabilă, este protagonista unei expoziţii-eveniment, la Centrul de Interes. Prima expoziţie personală a artistei în România - "LES FILMS DE SAINTE-ORLAN" (curator Horea Avram, producător Florin Ştefan) va fi deschisă publicului în perioada 5 octombrie - 17 noiembrie 2021, în spaţiul expoziţional generos de la etajul 4 al clădirii de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A.

 În data de 5 octombrie 2921, accesul publicului va fi permis între orele 18:30-22:00, urmând ca din 6 octombrie 2021 până în 17 noiembrie 2021, expoziţia să fie deschisă de marţi până sâmbătă, între orele 16:00-19:00. Intrarea e liberă!

În data de 6 octombrie 2021, începând cu ora 18:00, artista ORLAN va participa la o masă rotundă alături de Horea Avram - critic de artă, curator, conferenţiar universitar la Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Julien Chiappone-Lucchesi - consilier de cooperare şi acţiune culturală  în cadrul Ambasadei Franţei în România şi directorul Institutului Francez din România, Bogdan Ghiu - scriitor, eseist, traducător, Raluca Oancea - critic de artă, curator, lector universitar la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, Călin Stegerean - eseist, artist, directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României, şi Yann Toma - artist şi cercetător, profesor de arte vizuale la Universitatea Sorbona din Paris. Accesul este liber, dar va fi limitat sau restricţionat în funcţie de reglementările în vigoare pentru prevenirea răspândirii Covid-19.

"LES FILMS DE SAINTE-ORLAN" e o expoziţie-eveniment ce pune în prim plan imaginea filmică, filmul ca idee, video-ul ca posibilitate aşa cum le instrumentalizează una dintre cele mai importante artiste contemporane din Franţa. ORLAN lucrează cu imaginea de sine, cu imaginea în sine propunând naraţiuni plauzibile dar absente, ficţiuni auto-hagiografice croite în cheie cinematică. Pentru ORLAN, filmul este o posibilitate pe care o explorează în toate dimensiunile ei: ca mediu şi ca expresie artistică, dar şi ca imagine care nu poate fi redusă la medialitatea ei, ca o problemă (nerezolvată) a reprezentării, ca potenţial de manipulare, ca ficţiune narativă şi ficţionalizare a corpului.

Expoziţia "LES FILMS DE SAINTE-ORLAN" include lucrări video realizate în ultimii 30 de ani, afişele unor filme cu personaje celebre reale, dar absente, filme care de fapt nu există, coloana sonoră a unor filme care nu vor fi niciodată realizate şi o serie de portrete "hibride" ale artistei, dintre care unele extinse în Realitate Augmentată. Un apel pentru scenarii de film, deschis tuturor, va căuta să reunească texte (prezentate apoi în catalogul expoziţiei) care vor face drumul invers, de la afiş la idee.

Norme de acces

Vizitarea Centrului de Interes presupune respectarea regulilor de siguranţă sanitară în vigoare: verificarea temperaturii şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei (la intrare), purtarea corectă a măştii de protecţie, respectarea distanţei de minim doi metri faţă de alţi vizitatori. În cazul în care se atinge numărul maxim de persoane permis, se va intra pe măsură ce alţi vizitatori părăsesc spaţiul expoziţional. Mai multe informaţii pe www.facebook.com/centruldeinteres. 

Expoziţia face parte din proiectul "Centrul de Interes - vector al artei contemporane clujene" realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca

Organizator: Federaţia Centrul de Interes, SPAŢIU INTACT

Partener oficial: Banca Transilvania

Partener: Institutul Francez Cluj-Napoca

Parteneri media: Visit Cluj, ilikecluj.ro, Modernism.ro, Cluju.ro, Propagarta.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus