noiembrie 2021
Les Films de Cannes à Bucarest, 2021
Pe 31 octombrie 2021 s-a încheiat cea de-a 12-a ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest. Timp de 10 zile spectatorii au putut viziona peste 80 de filme, majoritatea în premieră, în cinematografe, outdoor dar şi online, în Orange TV Go. "A fost o ediţie cu multe schimbări, dictate de perioada pe care o traversăm, însă ne bucurăm să vedem că cinema-ul îşi păstrează importanţa în viaţa oamenilor, mai ales într-o perioadă în plină schimbare, în care platformele de streaming capătă din ce în ce mai mult teren", spune echipa festivalului.

În cadrul galei de închidere a festivalului ce a avut loc la Cinema Muzeul Ţăranului, s-au anunţat şi premiile celei de-a 12-a ediţii. Ca în fiecare an, filmele de lungmetraj proiectate în cadrul secţiunii Avanpremierele Toamnei sunt eligibile pentru Premiul Publicului, constând într-un suport de distribuţie oferit de Dacin Sara. Lungmetrajul câştigător al premiului în valoare de 2500 de euro este Imaculat regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark.

Dintre proiectele produse sau co-produse în România înscrise la cea de-a 6-a ediţie Works in Progress (WiP), juriul internaţional alcătuit de Marcin Łuczaj (agent de vanzari, New Europe Film Sales) şi Paolo Bertolin (selectioner - Festivalul de Film International Venetia) a ales câştigătorii celor două premii după cum urmează: Anhell 69, proiectul de lungmetraj semnat de Theo Montoya, a câştigat premiul de post-producţie oferit de Avanpost iar Între revoluţii, documentarul semnat de Vlad Petri, premiul de post-producţie oferit de Multimedia Est.

Tot în cadrul galei din 31 octombrie 2021 au fost anunţaţi şi câştigătorii celei de-a 3-a ediţii a concursului de scenarii Write a Screenplay For... organizat de Asociaţia Cinemascop cu sprijinul HBO Europe în cadrul American Independent Film Festival (AIFF). După ce la primele ediţii scenariştilor li s-a cerut să scrie pentru Sebastian Stan, Anamaria Marinca sau Vlad Ivanov, în 2021 WSF a invitat cineaştii şi scriitorii să propună idei şi poveşti pentru publicul tânăr, aşa numita Generation Z.

Maria Orban - Premiul pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj cu Timp de expunere limitat şi Doru Vatavului - Premiul pentru cel mai bun scenariu de mini-serie tv pentru Io cu tine contra restu au fost cei doi câştigători anunţaţi de de Ioanina Pavel - Producer HBO Europe.

A 12-a ediţie a festivalului a adus din nou colaborarea cu festivalul de film de un minut. Pe durata Les Films de Cannes à Bucarest, înaintea proiecţiilor de film dar şi online în Orange TV Go, spectatori s-au putut bucura de filme de un minut din întreaga lume, filme care fac parte din selecţia Filminute Film Festival 2021. Ca şi în anii trecuţi, publicul a fost invitat să voteze filmul preferat, de data asta online pe filmedefestival.ro, iar un juriu alcătuit din Ana Dumitraşcu, Lucia Chicoş şi Bogdan Balla, a desemnat Premiul Juriului ce a fost acordat regizorilor Nicolas Bianco-Levrin şi Julie Rembauville pentru Beware the Wolf. Premiul Publicului a fost adjudecat de Autumn regizat de Jean-Marie Villeneuve.

Tot în cadrul galei din 31 octombrie 2021 au fost anunţaţi şi câştigătorii concursului organizat de Renault România cu ocazia celei de-a 12-a ediţii Les Films de Cannes à Bucarest. Astfel premiul cel mare (constând într-un iPhone 13 şi un weekend cu noul Renault ARKANA) a fost acordat lui Daniel Popa iar premiul special (un abonament pe trei luni la Cinema Elvire Popesco) lui Adrian Ianculescu.

Cele zece zile de festival au adus publicului de la Bucureşti, dar şi celui naţional (prin programul online şi a ediţiilor regionale), cele mai noi filme de la Cannes şi din festivalurile mari ale lumii, majoritatea în premieră în România. Proiecţiile au fost rezervate la capacitatea maximă prevăzută de normele de siguranţă din această perioadă, atât în cinematografe cât şi în locaţia noastră outdoor.

Spectatorii s-au putut întâlni cu Ana Teodora Mihai, regizoarea filmului La Civil care a deschis festivalul Les Films de Cannes à Bucarest şi cu îndrăgitul actor Victor Rebengiuc în dialog cu Cătălin Ştefănescu în cadrul galei realizate cu sprijinul Sun Wave Pharma, 88 de minute cu Victor Rebengiuc.

Invitata specială a programului Managing Talents a fost actriţa Anamaria Vartolomei care s-a întâlnit cu participanţii la proiecţia închisă a filmului L'événement, premiat cu Leul de Aur la Veneţia. La atelier a fost prezent şi regizorul Cristian Mungiu care a discutat şi lucrat cu actriţa într-o demonstraţie publică. Managing Talents este un eveniment prezentat de Apa Nova.

Ioana Flora a fost prezentă la proiecţia celor mai noi episoade din seria Fragile şi a discutat cu cei prezenţi la eveniment despre următoarele etape ale proiectului. De asemenea, publicul Les Films de Cannes à Bucarest s-a putut întâlni cu echipele filmelor proiectate în cadrul Avanpremierelor Toamnei la Sala Auditorium a MNAR.

Online l-am avut invitat pe cunoscutul cineast Sergei Loznitsa care a vorbit via Zoom despre filmografia sa cu accent pe cele trei filme proiectate în cadrul Retrospectivei Sergei Loznitsa.

Offline, majoritatea proiecţiilor, incluzându-le pe cele suplimentare programate după anunţarea noilor restricţii, au fost sold out, lucru ce a arătat încă o dată pasiunea pentru filmul de autor al publicului bucureştean.

Les Films de Cannes continuă însă, urmează ediţiile regionale de la Cluj Napoca (5-7 noiembrie 2021) şi Timişoara (12-14 noiembrie 2021).

Cea de-a 12-a ediţie Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Inspirat de: UniCredit Bank
Cu sprijinul: Sun Wave Pharma, Apa Nova, Groupama, Dacin Sara, Mercure Hotels, Catena
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD, Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România
Proiect cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului 'Bucureşti - Oraş deschis' 2021. Pentru informaţii detaliate despre Programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro.
Maşina oficială: Renault
Cafeaua festivalului: Nespresso
Festival hub: Lokal
Parteneri: Muzeul Naţional de Artă al României, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Română, Avanpost, Multimedia Est, Europa Cinemas, Serve, Librăriile Cărtureşti, Grădina Verona, Eventbook
Parteneri media principali: Radio Guerrilla, TVR, Agerpres
Parteneri media: Zile şi Nopţi, Cinemap, Cinemagia, Ziarul Metropolis, Film Menu, iQAds, Smark, Movie News, LiterNet, The Institute, ELLE, Senso TV, Tonica, AARC, CineGhid, Munteanu, Films in Frame, Radio România Cultural, Blitz TV, Dentsu, Igloo
Partener cultural: RFI România



Descarcă programul Les Films de Cannes à Bucarest 2021 aici


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus