noiembrie 2021
Programul Terenul Întâlnirii (Terrain of Meeting) - proiectul Asociaţiei Teatrale Shoshin din Cluj-Napoca - continuă în spaţiul virtual şi ajunge în următoarea etapă vineri, 12 noiembrie 2021: de la ora 18.00 Agata Siwiak, lector la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań, cu Jaroslaw Siejkowski, membru al Fundaţiei Art Junction şi al Teatr Biuro Podróży, vor susţine un seminar online gratuit, intitulat Artă şi democraţie. Practici artistice ca instrumente de schimbare socială.

Programul numit Arta libertăţii. Teatru şi activităţi performative în spaţiile sociale din Polonia, realizat în noiembrie şi decembrie, reprezintă un fir al proiectului Terenul Întâlnirii, compus din patru seminarii online şi o proiecţie al unui film documentar, disecând o parte al fenomenul teatrului social polonez şi importanţa acestei tradiţii. Seria de evenimente are ca şi temă şi focus principal metodele de activare culturală şi comunitară în spaţii alternative, aşa cum au fost ele dezvoltate într-o tradiţie bogată de către companii şi artişti din Polonia. Pornind de la aceste teme, se explorează aspecte generate de teatru ca şi unealtă al creşterii incluziunii, diversităţii şi al toleranţei, urmând în acelaşi timp creşterea gradului cunoştinţelor legate de arte performative în spaţii publice în rândul profesioniştilor, studenţilor, dar şi al publicului larg din România.

Arta participativă şi teatrul participativ devine din ce în ce mai recunoscută metodă a muncii artistice desfăşurată pentru schimbarea socială şi binele comun. Aceste tipuri de intervenţii artistice urmăresc să ofere o oportunitate de manifestare pentru dorinţe de autoexprimare a oamenilor, indiferent de originea, statutul social şi economic, genul, naţionalitatea, vârsta şi starea de sănătate a acestora. Arta participativă combină posibilităţile estetice cu valorile esenţiale pentru construirea unei comunităţi democratice şi incluzive. În cadrul seminarului web din 12 noiembrie, Agata Siwiak şi Jaroslaw Siejkowski vor prezenta studii de caz ale unor proiecte de artă participativă care implică persoane cu dizabilităţi, persoane vârstnice şi copii, de asemenea artiştii vor analiza şi dimensiunea educaţională a activităţilor creative, socio-artistice.

Seminarul poate fi urmărit pe platforma Zoom în limba poloneză, cu traducere simultană în limba română. Linkul de acces va fi publicat pe pagina de Facebook a Asociaţiei Teatrală Shoshin şi al proiectului Terenul Întâlnirii, dar şi la evenimentul pe Facebook.

În continuarea seriei, Barbara Prądzyńska, membră a Fundaţiei Art Junction, îşi va prezenta activitatea cu tinerii romi, migranţi şi solicitanţi de azil în cadrul unui seminar online pe 19 noiembrie, iar pe 20 noiembrie Zbigniew Olkiewicz, membru fondator Akademia Ruchu (Academia Mişcării), va vorbi despre activităţile sale în cadrul grupei de teatru polonez, urmat de un documentar realizat în 2006 de Andrzej Sapija despre legendara companie de teatru fondată în 1973.

Pe 26 noiembrie membrii companiei Teatr Węgajty, de renume internaţională, îşi vor prezenta activitatea desfăşurată în sate şi comunităţi mici de la începutul anilor 1990.

Ca încheiere a proiectului, Zbigniew Olkiewicz şi Jaroslaw Siejkowski se vor întoarce la Cluj-Napoca la sfârşitul lunii decembrie pentru a realiza o versiune de studio a performanţei de stradă prezentate în vară, adăugând noi participanţi la echipă. Spectacolul rezultat va fi difuzat online pe 30 decembrie.

Scopul general al proiectului Terenul Întâlnirii a rămas neschimbat: un proiect participativ, comunitar, cu caracter inclusiv, care foloseşte metodele teatrului în spaţii deschise şi teatrului social-comunitar inspirate din modelele poloneze pentru a activa cultural comunităţi rurale şi urbane, pentru a aduce spaţiile publice mai aproape de oameni şi pentru a contribui la aproprierea spaţiului public prin artă.

Acest scop se realizează prin diverse activităţi şi iniţiative, care vor fi cumulate pe pagina de Facebook al proiectului, Terrain of Meeting, unde va fi disponibil o prezentare generală a activităţilor desfăşurate până acum, precum şi detalii suplimentare şi informaţii despre viitoarele seminarii şi emisiuni online.

Terenul Întâlnirii este un proiect condus de Asociaţia Teatrală Shoshin, dezvoltat împreună cu Fundaţia Art Junction din Polonia, realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi al Departamentului pentru aţii Interetnice (DRI), respectiv cu sprijinul programului multianual Independent pentru anii 2017-2022, fiind parte al programului de finanţare "Cultural bridges" al Institutului Adam Mickiewicz. Proiectul se realizează în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti, Facultatea de Teatru şi Film al Universităţii Babeş-Bolyai, Asociaţia Váróterem Projekt, Asociaţia Magic Puppet şi Asociaţia Made in Pata Rât.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

(Fotografiile au fost făcute în timpul performanţelor care au avut loc pe străzile din Cluj-Napoca în această vară în cadrul proiectului Terenul Întâlnirii. Foto: Tóth Helga, Orbán Eszter)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus