februarie 2022
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2022
Regizorii și producătorii de film documentar din întreaga lume își pot înscrie producțiile la Astra Film Festival începând din 3 februarie și până în data de 1 aprilie 2022. Vor fi luate în considerare filme documentare finalizate în 2021 și 2022. AFF Sibiu, cel mai important festival de cinema de non-ficțiune din Europa Centrală și de Est, va avea loc în perioada 10-16 octombrie 2022.

 Organizatorii anunță că, după doi ani de pauză, se va relua și Astra Film Junior, cel mai îndrăgit program de educație audiovizuală din România, eveniment cinematografic care obișnuiește să adune la Sibiu, an de an, zeci de mii de elevi.

Filmele documentare selectate pentru Astra Film Festival vor fi incluse într-unul din cele patru programe competitive sau în secțiunile non-competitive. Programul oficial AFF2022 Sibiu va cuprinde de asemenea o serie de selecții curatoriale, secțiuni tematice și programe speciale.

Înscrierile se pot face pe site-ul festivalului: www.astrafilm.ro/ro/inscrieri-filme-2022. Taxa de înscriere este de 15 Euro pentru fiecare film. Pentru DocSchool și Astra Film Junior, înscrierile sunt gratuite.

"Lucrăm deja la foc continuu pentru ediția de la toamnă, care va avea probabil cea mai mare densitate de evenimente culturale de neratat. Practic, vorbim despre o săptămână în care tot timpul va fi ceva de văzut, de trăit și de gândit. Ne așteptăm ca mulți prieteni de toate vârstele ai festivalului să își ia concediu atunci și să vină anume la Sibiu în anotimpul celor mai frumoase culori", a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Pentru cei care vor dori să revadă unele filme sau nu vor putea ajunge la Sibiu în timpul festivalului, organizatorii vor oferi online, în a doua jumătate a lunii octombrie 2022, o selecție a filmelor din programul oficial.

Patru programe competitive

Filmele înscrise la Astra Film Festival Sibiu 2022 vor fi încadrate în unul din cele patru programe competiționale, după cum urmează:

Voci emergente ale documentarului este programul competitiv pentru care sunt eligibile filme documentare de lungmetraj (peste 50 minute) semnate de autori aflați la primul, al doilea sau, cel mult la al treilea film.

Programul competitiv Europa Centrală & de Est este rezervat filmelor documentare de lungmetraj (peste 50 minute), care abordează problematici specifice zonei blocului ex-comunist.

Pentru programul competitiv Romania Open sunt eligibile filme documentare produse sau co-produse în România, precum și producții / co-producții internaționale care abordează problematici specifice României, indiferent de durata acestora.

În cadrul programului competitiv DocSchool pot fi înscrise filme documentare produse sau co-produse de universități / institute de film sau în cadrul unor programe post-universitare de specializare în cinema, indiferent de durata acestora.

Selecția oficială Astra Film Festival Sibiu va fi publicată pe site-ul festivalului (www.astrafilm.ro/). Autorii filmelor selectate vor fi invitați să participe la festival și vor participa la discuțiile cu publicul și la alte evenimente legate de filmele din selecția oficială. Nu se vor trimite scrisori sau e-mailuri în cazul filmelor neselectate.

Fiecare program va fi jurizat de specialiști și profesioniști respectați ai lumii cinematografice și academice internaționale. Premiile celor patru programe competiționale sunt în bani.

Înființat în 1993, Festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, principala platformă a documentarului din România și una dintre cele mai importante din Europa, este în căutare permanentă de filme documentare cu o prezență puternică a perspectivei regizorului, atât în formă, cât și în conținut. Specialiștii și publicul AFF Sibiu apreciază în mod deosebit calitățile cinematografice, onestitatea, curajul de a aborda teme dificile, originalitatea și creativitatea.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus