februarie 2022
Festivalul International de film Film O'Clock 2022
Film O'Clock International Festival se apropie cu fiecare minut. Festivalul care va avea loc în spații fizice în cele șase țări participante (Lituania, România, Bulgaria, Grecia, Egipt și Africa de Sud), în perioada 1 - 6 martie 2022, a ales cele 12 titluri din competiția de scurtmetraj. Acestea sunt:

Bella, regia Thelyia Petraki, 24 min., hibrid (ficțiune - documentar), Grecia, 2020
Digital Voodoo, regia Antanas Skučas Julius Zubavičius, 2 min., animație, Lituania/Marea Britanie, 2020
Five Tiger, regia Nomawonga Khumalo, 11 min., ficțiune, Africa de Sud, 2020
Love Stories on the Move, regia Carina Gabriela Dașoveanu, 21 min., ficțiune, România, 2021
Nexting, regia Karina Logothetis, 11 min., ficțiune, Grecia/SUA, 2021
Once Upon a Time in the Cafe, regia Noha Adel, 16 min., ficțiune, Egipt, 2021
Ruby & Roach, regia Erentia Bedeker, 9 min., animație, Africa de Sud, 2020
Santiago, regia Andrey Koulev, 16 min., animație, Bulgaria, 2021
The Deer Hunting, regia Andrei Olănescu, 22 min., ficțiune, România, 2020
The Interrogation, regia Urtė Sabutytė, 14 min., ficțiune, Lituania, 2021
We Come One by One and We Leave at One's Time, regia Mihnea Toma, 20 min., documentar, România, 2020
What We Don't Know About Mariam, regia Morad Mostafa, 25 min., ficțiune, Egipt, 2021

Selecția filmelor a fost făcută de boardul festivalului constituit din Mirona Radu (regizor, producător, România), Andrew Mohsen (critic de film, director al biroului artistic Festivalul de Film de la Cairo) și Dian Weys (regizor, scenarist, Africa de Sud) din peste 90 de înscrieri.

"În al doilea an de Festival, revenim cu o selecție foarte puternică și diversă", spune Andrew Mohsen. "Ceea ce face această competiție specială este faptul că arată similaritățile dintre țările atât de diverse din Festival. Dacă nu ar fi limbile diferite, ar fi uneori chiar greu să-ți dai seama din ce țară provine un film. De asemenea, am acordat atenție și diversității categoriilor de film și avem ficțiune, documentar și animație. Toate acestea pot crea o imagine despre cât de diversă este arta cinematografică în fiecare dintre cele șase țări".

Dian Weys este foarte încântat de selecția de filme de scurtmetraj din acest an. "Unele se concentrează asupra relațiilor interpersonale și a dinamicii de familie, iar altele scot în evidență voci marginale sau ridică semne de întrebare în legătură cu probleme de dreptate socială. Dar, indiferent care ar fi subiectul, toți realizatorii au făcut alegeri îndrăznețe, regizate cu mare precizie și au venit cu filme care au perspective unice asupra lumii. Cu opt scurtmetraje de ficțiune, trei animații și un documentar, cele 12 filme de scurtmetraj reprezintă diferite abordări provenind din șase țări. Acestea nu au în comun doar același fus orar, ci și o pasiune pentru cinema."

Mirona Radu, directorul festivalului menționează "A fost o plăcere și un privilegiu, dar și o sarcină foarte grea să vizionăm toate scurtmetrajele care ne-au fost trimise în acest an și să facem selecția. Toate au fost interesante, bine gândite și realizate. Dintre toate filmele înscrise, am decis să alegem doar 12 care să intre în competiție și să ofere publicului internațional o propunere articulată a unor creații cu o abordare puternică din punct de vedere regizoral și al imaginii. Sperăm să avem ocazia să vedem creațiile celor care nu au fost selectați pentru competiție acum, în anii care vor urma, sau la alte evenimente cinematografice internaționale".

Adițional proiecțiilor de filme, festivalul organizează în online două evenimente de industrie. Descoperirea Patrimoniului Cinematografic va avea loc miercuri, 2 martie 2022, orele 17:00 -18:30 (GMT +2).

Din ce este compus patrimoniul cinematografic? Cum poate fi acesta păstrat cu mare grijă și cum se pot găsi noi abordări pentru a atrage atenția spectatorului? Se va discuta despre cum putem crește apetitul publicului pentru filmele vechi în condițiile în care accesul la ele este limitat. Organizatorii își doresc o dezbatere fructuoasă în jurul acestor subiecte în încercarea de a continua acest dialog despre păstrarea vie a patrimoniului cinematografic. Doritorii se pot înscrie pe acest link: https://bit.ly/3oyEi8u

Oportunități de colaborare pe Meridianul 25 grade longitudine estică - Peisajul festivalurilor va avea loc vineri 4 martie 2022, orele 17:00 - 18:30 (GMT +2). Invitații festivalului vor veni cu soluții practice inspirate de experiența lor în organizarea festivalurilor în cele 6 țări participante. În plus față de circuitul festivalurilor de film care oferă o oportunitate filmelor de artă să ajungă la public, se va discuta despre workshopuri, stimulente pentru producția de film și traininguri de creație ce pot încuraja colaborările între mințile creative. Primul pas este acela de a fi informat, de aceea, invităm doritorii să ia parte la dezbatere, completând formularul: https://bit.ly/3oxbvkI.

Lista vorbitorilor, precum și agenda evenimentelor online va fi publicată în curând pe website-ul festivalului. Vă așteptăm la Film O'Clock.

Festivalul este un eveniment anual, competitiv și nespecializat, iar cea de-a doua ediție a festivalului este organizată și produsă de Creatrix Fama și Fundația ABI. Evenimentul este susținut de DACIN SARA.

Parteneri: Lithuanian Film Centre, Greek Film Centre, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Skalvija Cinema, Dom na kinoto, Labia Theatre.
Parteneri media: Hotnews, AGERPRES, Zile și Nopți, Cinemap, Cărturești, IQads, Films in Frame, Cinemagia, life.ro, Observator Cultural, Spotmedia, Romania Journal, Suplimentul de Cultură, LiterNet, b365.ro, Film Menu, Aarc - All about Romanian Cinema, filme-carti.ro, MovieNews, PRwave, The Institute.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus