februarie 2022

Televiziunea Română lansează, pe 26 februarie 2022, programul Noaptea albă a filmului românesc pe TVR 3. În ultima sâmbătă a fiecărei luni, se vor difuza, începând cu ora 21:00, filme românești produse și regizate în ultimii ani.

Invitatul primei ediții este Florin Șerban pe care l-am invitat la un dialog despre cinema și nu numai - de citit aici.

  


 Programul serii și nopții este următorul (26 februarie 2022, TVR 3):

Ora 21:10 - EVENIMENT TVR 3 - portret Florin Șerban

Ora 21:40 - HAMLET (2022) - fragmente în PREMIERĂ ABSOLUTĂ din filmul de ficțiune HAMLET regia Florin Șerban, premiera oficială a filmului 25 martie 2022
durata 16 min
scenariul și regia Florin Șerban
director de imagine Andrei Butică / muzica: Bartosz Chajdecki


Cinci actrițe ajung într-o sală, ar trebui să dea probă pentru personajele care mor în Hamlet. Deodată, ușa se închide, castingul s-a încheiat, începe spectacolul. Fiecare trebuie să își joace propriul rol. Întotdeauna. Până la moarte.

Cu: Cosmina Stratan, Roberta Antonie, Andreea Grămoșteanu, Irina Tufescu, Sabrina Iașchevici, Cristina Lupu, Igor Babiac

Ora 22:00 - NEIDENTIFICAT (2020) PREMIERA
durata 123 min
regia Bogdan George Apetri
scenariul Bogdan George Apetri, Iulian Postelnicu
director de imagine: Oleg Mutu
producători: Florin Șerban, Bogdan George Apetri, Oana Iancu


În timp ce traversează o perioadă dificilă în viața personală, polițistul Florin Iespas (Bogdan Farcaș) devine obsedat de un posibil caz de incendiere, rămas nerezolvat, în urma căruia au rezultat două victime. Convins că Bănel (Dragoș Dumitru), un tânăr de etnie rromă, este implicat în tragedie, încearcă să construiască un caz împotriva lui, jucându-se, deloc discret, cu limita dintre etica profesională și abuzul de putere. Lucrurile iau însă o turnură neașteptată, atunci când mai multe detalii din viața lui Florin ies la iveală.

Cu: Bogdan Farcaș, Dragoș Dumitru, Vasile Muraru, Ana Popescu, Adrian Aradits, Valentin Popescu, Emanuel Pârvu, Ovidiu Crișan, Kira Hagi, Ioana Bugarin, Ion Bechet, Olimpia Mălai, Mihai Rîpan, Cezar Antal, Alexandru Iliescu, Vlad Dolănescu, Gheorge Apetri, Alexandru Chioveanu, Ilinca Manolache, Daniel Oprea, Eugenia Apetri, Mircea Florin Jr, Ioan Pilan, Mihai George Pilan, Estera Rusu, Mihai Constantinescu

Premii:
FIPRESCI, TIFF 2021 / Trofeul ANONIMUL, Sfântu Gheorghe, 2021 / Premiul Special al Juriului - Bogdan Farcaș și Dragoș Dumitru, Festivalul Internațional de Film Varșovia, 2020
Nominalizări:
Cel mai bun film românesc, TIFF 2021 / Trofeul Transilvania, TIFF 2021
Marele Permiu, Festivalul Internațional de Film Varșovia, 2020
Cel mai bun film, Festivalul Internațional de Film Salonic, 2020

Ora 0:05 - EU CÂND VREAU SĂ FLUIER, FLUIER (2010)
durata 94 min
regia Florin Șerban
scenariul: Cătălin Mitulescu, Florin Șerban (piesa care a stat pa baza acestui scenariu a fost publicată de LiterNet și poate fi citită aici
director de imagine: Marius Panduru
producători: Cătălin Mitulescu, Daniel Mitulescu



După câțiva ani într-un penitenciar pentru tineri delicvenți, cu două săptămâni înainte de eliberare, Silviu (George Piștereanu), primește o veste tulburătoare. Află că mama s-a întors în țară, vrea să îl ia pe fratele lui Silviu cu ea în Italia. Silviu are cinci zile să găsească o soluție. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgostește de o studentă frumoasă la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleșit de emoții și presat de timp, Silviu închide ochii... Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.

Cu: George Piștereanu, Ada Condeescu, Mihai Constantin, Clara Vodă, Papan Chilibar

19 premii și 13 nominalizări
Marele Premiu al Juriului si Premiul Alfred Bauer pentru inovație în cinema - Festivalul de la Berlin 2010;
Cel mai bun film - Art Film Festival, Cleveland International Film Festival, TIFF, Zlin etc. 2010
8 premii Gopo, 2011

Ora 01:40 - DRAGOSTE 1: CÂINE (2018)
durata 103 min
regia și scenariul: Florin Șerban
director de imagine: Marcin Koszalka
producători: Oana Iancu, Florin Șerban, Florentina Onea



Transilvania, undeva în munți. Într-o dimineață, Simion găsește în pădure o femeie bătută. La început, încearcă să afle cine a bătut-o. Apoi, încearcă să o iubească. Cu violență, cu disperare, cu mânie. Dragoste 1. Câine este povestea de dragoste viscerală între acest pădurar solitar și femeia abandonată în pădure. O poveste izolată în timp și spațiu, care explorează iubirea izvorâtă din frică, furie și posesivitate. Frica izvorâtă din stomac și legăturile ei cu dragostea. Frica și vulnerabilitățile unei relații care se desfășoară în sălbăticie, departe de oameni, unde binele și răul capătă proporții supradimensionate. Un film în care natura și izolarea invită la contemplare, profunzime a emoțiilor și dimensiuni umane contrastante. Un film despre dragoste. Partea 1 a Trilogiei Dragostei.

Cu: Valeriu Andriuță, Cosmina Stratan, Vitalie Bantaș, Florin Hrițcu, Mihaela Măcelaru

Premii:
Cel mai bun film - CICAE, CINEUROPA, Festivalul Internațional de Film, Sarajevo, 2018
Cosmina Stratan - Cea mai bună actriță într-un rol principal, Gopo, 2019
Nominalizări:
Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film, Split
Cel mai bun actor într-un rol principal - Valeriu Andriuță, UCIN, Gopo
Cel mai bun film, Gopo

Ora 03:25 - DRAGOSTE 2: AMERICA (2020)
durata: 75 min
regia Florin Șerban
director de imagine: Oleg Mutu
producători: Florin Șerban, Oana Iancu


 Ultimele 24 de ore ale unei povești de dragoste. Istoria a doi oameni aflați la mijlocul vieții și la sfârșitul dragostei, doi amanți care refuză să accepte că iubirea lor a murit. Dragoste 2. America este a doua parte din Trilogia Dragostei.

Cu: Igor Babiac, Emoke Pal, Constantin Dogioiu

Premiul pentru Cea mai bună imagine, Oleg Mutu, GOPO
Nominalizare pentru cel mai bun sunet Michal Fojcik, André Rigaut, GOPO

Ora 04:35 - BOX
regia Florin Șerban
director de imagine: Marius Panduru
durata 94 min


 Rafael (19) o urmărește pe Cristina (34). În ciuda diferenței de vârstă dintre cei doi, Rafael (Rafael Florea) și Cristina (Hilda Peter) au în comun aceeași nevoie disperată de afirmare. De-a lungul filmului, fiecare învață în felul său lecția maturizării și a compromisului. Box este o poveste de dragoste spusă altfel decât în filmele americane.

Cu: Rafael Florea, Hilda Peter, Sorin Leoveanu, Nicolae Motrogan, Narcis Romulus Dobrin, Orlando Chirvase, Maria Fekete, Gyongyi Ferenczi, Marian Simion, Robert Soare, Cătălin Mitulescu, Valentin Vrânceanu, Mihai Ripan, Oltin Hureneanu, Petru Vasluianu, Derszi Deszo, Fatma Mohamed, Claudia Ardelean

Premii:
FIPRESCI, Karlovy Vary International Film Festival
Nominalizări:
 Toronto Film Festival, Salonic, LET's CEE Film Festival, Gopo, Festival du Nouveau Cinema

Ora 06:10 - OMUL CARE NU A SPUS NIMIC
regia Florin Șerban
director de imagine: Marius Panduru
durata 14 min


Apă, tăcere și stuf. Un pescar trecut de 50 de ani aduce pește unei femei. Cei doi schimbă cu greu câteva vorbe. Pescarul stă la o țigară cu soțul femeii și pleacă. O fetiță și un băiețel se joacă. Pădure, tăcere, priviri. Când ea se depărtează, băiatul închide ochii și șoptește înfundat: "Te iubesc".

Cu: Vasile Isarev, Genica Malahin, Vasile Neculai, Alesandra Armeanu, Remus Rodină.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus