februarie 2022
Festivalul International de film Film O'Clock 2022
A doua ediție a Film O'Clock International Festival se apropie de debut. Festivalul se va desfășura în perioada 1-6 martie 2022 în cinematografe selectate din țările de pe meridianul 25 grade longitudine estică: Lituania (Cinema Skalvija, Vilnius), România (Cinema Muzeul Țăranului, București), Bulgaria (Dom na kinoto, Sofia), Grecia (Studio new star art cinema, Atena), Egipt (AUC-Tahrir Cultural Center, Cairo) și Africa de Sud (Cinema Labia, Cape Town).

Echipa curatorială a Festivalului constituită din Mirona Radu (regizor și producător, România), Andrew Mohsen (critic de film și director al biroului artistic Festivalul de Film de la Cairo, Egipt) și Dian Weys (scenarist și regizor, Africa de Sud) au ales 12 titluri în competiția de scurtmetraje. Acestea sunt:

Bella de Thelyia Petraki, 24 min, documentar, Grecia, 2020
Digital Voodoo de Antanas Skučas Julius Zubavičius, 2 min, animație, Lituania/UK, 2020
Five Tiger de Nomawonga Khumalo, 11 min, ficțiune, Africa de Sud, 2020
Love Stories on the Move de Carina Gabriela Dașoveanu, 21 min, ficțiune, România, 2021
Nexting de Karina Logothetis, 11 min, ficțiune, Grecia/SUA, 2021
Once Upon a Time in the Café de Noha Adel, 16 min, ficțiune, Egipt, 2021
Ruby & Roach de Erentia Bedeker, 9 min, animație, Africa de Sud, 2020
Santiago de Andrey Koulev, 16 min, animație, Bulgaria, 2021
The deer hunting de Andrei Olănescu, 22 min, ficțiune, România, 2020
The Interrogation de Urtė Sabutytė, 14 min, ficțiune, Lituania, 2021
We Come One by One and We Leave at One's Time de Mihnea Toma, 20 min, documentar, România, 2020
What We Don't Know About Mariam de Morad Mostafa, 25 min, ficțiune, Egipt, 2021

Organizatorii acordă două premii - Premiul Publicului, acordat prin vot pentru scurtmetrajul favorit de către spectatori, în valoare de 800 euro, și Premiul Juriului, în valoare de 600 euro.

Președintele juriului este Vassilis Vafeas, remarcabilul regizor grec de film și teatru. Născut în Egipt în 1944, a studiat chimia la universitățile din Atena și Paris și cinematografia la Atena. A scris, produs și regizat mai multe scurtmetraje și nouă lungmetraje care au participat la diferite festivaluri internaționale de film: Festivalul de la Berlin, Festivalul de la Cannes (Directors' Fortnight), Gijon, Karlovy Vary, Munchen, La Rochelle, San Sebastian, Sao Paolo, Shanghai. Filmul său Day Off a fost prezentat în prima ediție a Festivalului Internațional Film O'Clock în secțiunea filmelor clasice.

Vassilis Vafeas este președintele Organizației pentru Management Colectiv și Protecția Drepturilor Producătorilor de filme "Ermias" din Grecia. Din aprilie 2019 până în iulie 2019 a fost președinte al Consiliului de administrație al Centrului Grec de Film.
Vassilis Vafeas

Producătorul român Ada Solomon este fondatorul Hi Film Productions și Micro Film. A produs filme prezentate și premiate în cele mai prestigioase festivaluri precum Cannes, Berlin, Locarno, Veneția și Sundance. Printre realizările sale se numără Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (Radu Jude, 2021, Ursul de Aur), Aferim! (Radu Jude, 2015, Ursul de Argint), Poziția copilului (Călin Netzer, 2013, Ursul de Aur).
Este președintele executiv al European Women's Audiovisual Network, coordonatorul național român al EAVE, membru al consiliului executiv al ACE și membru al consiliului de administrație al Academiei Europene de Film.
Ada Solomon

Ludi Kraus este fondatorul și proprietarul celui mai longeviv cinematograf independent din Africa de Sud, un reper emblematic în Cape Town - Cinema Labia. Pasiunea lui Ludi pentru film datează din copilărie, când dragostea lui pentru cinema s-a dezvoltat în cinematograful elegant din Windhoek pe care îl conduceau părinții săi. După ce a studiat dreptul în Cape Town, Ludi și-a dat seama că inima lui era încă în lumea cinematografiei și în 1988 a găsit spațiul perfect pentru a-și aduce visul la viață.
Ludi Kraus

Tharaa Goubil este o actriță egipteană. A studiat Scenaristica la High Institute of Cinema din Cairo. A început să joace în scurtmetraje și proiecte de absolvire de la institut. Tharaa a primit premiul pentru cea mai bună actriță din partea Festivalului Național de Teatru Egiptean în 2014. Din același an, a început să apară în numeroase seriale de televiziune, fiind una dintre cele mai populare tinere actrițe din Egipt. În ultimii ani, Tharaa a predat analiză de film și actorie în cadrul Arab Film School.
Tharaa Goubil

Toate proiecțiile din festival vor fi urmate de discuții cu membrii echipelor de creație a filmelor prezentate în festival și echipa curatorială a festivalului. Pentru Secțiunea filmelor clasice, numele confirmate până acum sunt regizorul grec de film Pantelis Voulgaris, regizorii români Nicolae Mărgineanu și Andrei Cătălin Băleanu și regizoarea egipteană Tahani Rached.

Alți invitați speciali și vorbitori și-au anunțat participarea la conferințele online, moderate de criticul de film român Cristi Mărculescu, despre patrimoniu și ecosistemul festivalurilor de film: Iliana Zakopoulou (Relații Publice și Festivaluri de Film la Centrul de Film Grec), Markos Holevas (președintele Consiliului de Administrație al Centrului de Film Grec), Trevor Moses (arhivar, Arhivele Naționale de Film, Video și Sunet (NFVSA) din Pretoria, Africa de Sud), Andrei Rus (critic și curator de film, Arhiva Activă, România), Bogdan Movileanu (Arhiva Națională de Filme, România), Mihai Dragomir (director executiv al Festivalului de Film și Istorii Râșnov), Tudorița Șoldănescu (Relații Internaționale, One World Romania), Yannis Zachopolous (Director Festival TiSFF, Grecia), Nora Angelova (Early Bird International Film Festival, Bulgaria).

Descoperirea Patrimoniului Cinematografic va avea loc miercuri, 2 martie 2022, orele 17:00 -18:30 (GMT +2). Din ce este compus patrimoniul cinematografic? Cum poate fi acesta păstrat cu mare grijă și cum se pot găsi noi abordări pentru a atrage atenția spectatorului? Se va discuta despre cum putem crește apetitul publicului pentru filmele vechi în condițiile în care accesul la ele este limitat. Organizatorii își doresc o dezbatere fructuoasă în jurul acestor subiecte în încercarea de a continua acest dialog despre păstrarea vie a patrimoniului cinematografic.

Doritorii se pot înscrie accesând link-ul: https://bit.ly/3oyEi8u

Oportunități de colaborare pe Meridianul 25 grade longitudine estică - Peisajul festivalurilor va avea loc vineri 4 martie 2022, orele 17:00 - 18:30 (GMT +2). Invitații festivalului vor veni cu soluții practice inspirate de experiența lor în organizarea festivalurilor în cele 6 țări participante. În plus față de circuitul festivalurilor de film care oferă o oportunitate filmelor de artă să ajungă la public, se va discuta despre workshopuri, stimulente pentru producția de film și traininguri de creație ce pot încuraja colaborările între mințile creative.

Primul pas este acela de a fi informat iar doritorii pot lua parte la dezbatere, completând formularul: https://bit.ly/3oxbvkI

Festivalul este un eveniment anual, competitiv și nespecializat, iar cea de-a doua ediție a festivalului este organizată și produsă de Creatrix Fama și Fundația ABI.

Evenimentul este susținut de DACIN SARA și UCIN.
Parteneri: Lithuanian Film Centre, Greek Film Centre, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Skalvija Cinema, Dom na kinoto, Labia Theatre, AUC - Tahrir Cultural Center, Studio new star art cinema, Asociația Culturală Româno-Elenă Artă și Cultură Athens, Ambasada Republicii Elene în România, Ambasada Lituaniei în România, Ambasada Bulgariei în România
Parteneri media: Radio Guerrilla, Hotnews, Agerpres, Zile și Nopți, Cinemap, Cărturești, Iqads, Films in Frame, Cinemagia, life.ro, Observatorul Cultural, Spotmedia, Romania Journal, Suplimentul de Cultură, LiterNet, b365.ro, Film Menu, Aarc - All about Romanian Cinema, filme-carti.ro, MovieNews, PRwave, The Institute, Modern Times Review, cinemaraton.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus