martie 2022
Despre teatru şi viaţă cu Andrei Şerban
Am aflat de moartea Ruxandrei Sireteanu la New York, în plin viscol. După ce am rămas tăcut și trist în urma veștii neașteptate, mi-am amintit de Tita (cum îi spuneam cei apropiați) și de tinerețea noastră comună, când am devenit prieteni, fiind colegi la clasa de actorie a lui Ion Finteșteanu și a Sandei Manu. Tita, extrem de talentată, era printre primii din clasă, eu printre ultimii, împreună cu George Banu. De la tatăl ei, remarcabilul actor Nicolae Sireteanu, Tita a preluat nu doar pasiunea, ci și secretul meseriei, care a ajutat‑o de foarte tânără să aibă o solidă bază profesională.

Spectacolul meu de debut ca regizor a avut loc în sala mică a Teatrului Nottara, unde, la invitația lui Horia Lovinescu, am pus în scenă piesa dramaturgului argentinian Osvaldo Dragún Omul care s-a transformat în câine. Tita juca împreună cu trei colegi din generația noastră: Ion Bog, Florin Măcelaru și Alexandru Bocăneț. Toți aveau tinerețea, elanul, energia necesară ca să atragă publicul, comunicând ce era cu adevărat important: bucuria de a fi pe scenă. Primul meu succes ca regizor nu ar fi fost posibil fără ei. Între timp, toți patru ne-au părăsit.

De Tita tânără nu era greu să te îndrăgostești. Avea toate calitățile: pasiune, senzualitate, generozitate, atenție pentru ceilalți, lipsă de invidie, fidelitate - în relație cu familia, cu teatrul, cu colegii... până și cu apartamentul în care a locuit toată viața, deasupra Teatrului Nottara. În timp ce eu am colindat prin lume și am lucrat în multe teatre, Tita a servit cu talent, demnitate și imensă dragoste aceluiași teatru de la debut. Mi-aș fi dorit să lucrăm din nou împreună acolo, după ce am fost duși de viață în direcții atât de diferite. M-aș fi bucurat să-i pot oferi un rol pe care nu-l jucase încă și pe care și l-ar fi dorit...

*

Notă: Acest text, alături de multe alte portrete, au apărut în volumul Niciodată singur. Fragmente dintr-o galerie de portrete, Polirom, 2021. Mai multe detalii aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus