Nosferatu, capodopera germană semnată de legendarul regizor F.W. Murnau, va rula în aer liber în primul weekend de festival, acompaniată live de artiștii Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Simona Strungaru, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger.
"Unul dintre cele mai poetice filme horror ale tuturor timpurilor" (Time Out Magazine), Nosferatu este bazat pe romanul Dracula, scris de Bram Stoker, și reprezintă una dintre operele de referință ale expresionismului german. Apariția lui pe marele ecran a îngrozit audiența și a stârnit valuri în rândul criticilor.
După ce moștenitorii lui Stoker i-au acționat pe creatorii filmului în instanță, acuzând nereguli în privința respectării drepturilor de autor, în 1925 s-a decis distrugerea tuturor copiilor. Câteva dintre acestea au supraviețuit, iar după zeci de ani de cercetări, Nosferatu va putea fi urmărit la TIFF într-o versiune fidelă celei prezentate în urmă cu un secol.
În film, Thomas Hutter este secretarul unui agent imobiliar din Wisborg, unde locuiește fericit cu soția sa Ellen. Într-o zi, șeful lui îl trimite în Transilvania cu afaceri, pentru a negocia cu baronul Orlok cumpărarea unei case. Ellen simte că ceva nu este în regulă, este conștientă de pericolul care îl amenință pe soțul ei, dar nu reușește să-l convingă să nu plece. La căderea nopții, Hutter îl întâlnește pe Orlok, straniul stăpân al casei, personajul iconic interpretat de Max Schreck și considerat de critici părintele tuturor creaturilor bizare care au prins viață ulterior pe marele ecran.
La #TIFF2022, Nosferatu va fi prezentat într-o versiune restaurată de Fundația Friedrich-Wilhelm-Murnau din Wiesbaden. Spectacolul muzical oferit de cei 27 de soliști ai Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, printre care se vor număra soprana Elena Dediu, Cătălin Petrescu (bariton) și Iustinian Zetea (bas), va fi completat de sunetul unui instrument conceput special pentru acest concert de către compozitoarea Simona Strungaru și sculptorița Misha Diaconu.
Biletele sunt disponibile online, pe platforma Eventbook.
***Proiectul este co-prezentat de Goethe Institut și Centrul Cultural German Cluj-Napoca.
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.
The Festival Must Go On. Anytime. Online.
TIFF Unlimited, platforma de streaming a Festivalului Internațional de Film Transilvania, este disponibilă online și în aplicațiile iOS și Android (mobile și TV), cu un catalog de peste 200 de titluri, actualizat constant. Platforma poate fi accesată pe bază de abonament lunar sau anual.
Detalii pe unlimited.tiff.ro.
Descarcă catalogul aperiTIFF 2022 aici.