aprilie 2022
Festivalul American Independent Film, 2022
"Într-un cinema, te uiți la filme alături de cei importanți din viața ta, dar și în compania unor străini. Aceasta este magia pe care o experimentăm atunci când ieșim să vedem un film, un spectacol de teatru sau un concert. Nu știm cine sunt toți acești oameni din jurul nostru, dar când experiența trăită ne face să râdem sau să plângem, să aclamăm sau să contemplăm, atunci când se aprind luminile și ne părăsim locurile, oamenii cu care ne îndreptăm spre lumea reală nu mai sunt cu totul străini", scria recent Steven Spielberg într-un eseu pentru Empire în care explica de ce această vrajă nu va fi diminuată nici de pandemie. Legendarul cineast știe foarte bine despre ce vorbește pentru că peliculele sale au unit națiuni și generații în emoție și încântare, devenind jaloane ale culturii populare.

Regizorul american Steven Speilberg a acceptat invitatia American Independent Film Festival de a intra într-un dialog cu publicul cinefil din România. Vineri, 15 aprilie 2022, la Cinema Elvire Popesco, după proiecția filmului West Side Story va avea loc o conversație care va fi moderată de criticul de film Andrei Gorzo. Mai mult, spectatorii îi vor putea adresa propriile întrebări cunoscutului cineast, completând formularul https://bit.ly/AskStevenSpielberg, în urma achiziționării unui bilet. Dialogul se va desfășura prin Zoom și va dura în jur de o oră, regizorul american dorind să-și aducă astfel contribuția la sprijinirea refugiaților ucraineni, prin intermediul festivalului.

"Arta povestirii și emoția vin pe primul plan. Business-ul și imaginea, pe al doilea" - e doar unul din sfaturile pe care de-a lungul timpului regizorul le-a dat cineaștilor mai tineri, astfel că, profesioniști sau doar cinefili, nu ratați ocazia unică de a fi în direct cu unul dintre titanii cinematografiei americane, scump la vedere chiar și în cele mai mari festivaluri ale lumii.

American Independent Film Festival îi aduce în 2022 un binemeritat omagiu acestui titan al cinematografiei americane, cu un triptic de neratat. Mai întâi, E.T. Extraterestrul, o capodoperă mereu răvășitoare care, deși împlinește 40 de ani, ne transformă, la fiecare revizionare, pe toți în copii. Apoi, thriller-ul Duel (proiectat pe marele ecrane și în România în epoca ceaușistă cu titlul Duel pe autostradă), una dintre cele mai bune producții de gen din ultima jumătate de secol. La doar 24 de ani, cu o virtuozitate tehnică incredibilă, Spielberg reușea să scoată suspans insuportabil din "piatră seacă" (în cazul de față, un buget minimalist). Spectatorii AIFF.6 vor putea vedea și West Side Story, cel mai recent succes al său, o a doua adaptare răsunătoare după musicalul din 1957 cu același nume, care a fost recompensat în 2021 cu un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar (Ariana DeBose). Un spectacol vizual memorabil pe care US Weekly îl numește "o amețitoare versiune la Romeo și Julieta care-ți tulbură simțurile". Pentru a-l prețui la adevărata valoare, spectatorii de azi îl vor putea compara cu faimoasa variantă clasică a lui Robert Wise din 1961, posesoare a unui număr incredibil de Oscaruri, 10 în total. Aveți ocazia unică s-o savurați în toată splendoarea Tehnicolor originală, pe marele ecran, într-o versiune restaurată. În afară de musicalul care le-a servit ca inspirație, cele două filme, realizate la o distanță de 60 de ani, mai au un lucru în comun: pe legendara actriță Rita Moreno.

Neprețuita artă a "storytelling-ului" este importantă atât în cinema, cât și în advertising. Mai multe despre cum publicitatea și filmul se influențează reciproc vom afla în masterclass-ul Advertising vs. Cinema prezentat de Sebastian Strasser.

Sebastian este unul dintre primii cinci regizori de publicitate din lume, cu peste 200 de premii internaționale pentru campaniile sale publicitare inovatoare la Cannes, London IAA și la New York Festival, realizate pentru brand-uri ca Mercedes Benz, Audi, BMW, Nissan, Vodafone sau Volkswagen - unul dintre clipurile pentru producătorul german de mașini, Kids on Steps, a fost inclus printre cele mai bune 20 de reclame ale secolului 21 de către Gunn Report în 2015.

Primul său scurtmetraj, Happy End, a fost selectat la Berlinale în 2005. În 2016, s-a mutat în Los Angeles, unde a dezvoltat seria distopică Darklands în calitate de creator, scriitor și regizor, proiectul fiind selectat pentru producție de către Warner Bros. Pictures.

Regizorul va împărtăși din experiența lui în domeniu și va explica cum se poate dezvolta o narațiune complexă într-un format scurt, fie reclamă, fie scurtmetraj.

"Când se va trage linia și se va scrie istoria filmului românesc din secolul XXI, se va găsi ADN-ul lui Răzvan Rădulescu (scriitor și scenarist român) în fiecare fibră a așa ziselor filme «minimaliste». Răzvan este «eminența cenușie» a filmului pur&dur made in România, omul care știe că e mai cool să creezi o modă decât s-o urmezi. Inteligența lui tăioasă și neliniștită strălucește pe schelăria sumbră a acestor filme ca un diamant mare cât hotelul Ritz", scria plastic regretatul critic de film Alex. Leo Șerban în cartea 4 decenii, 3 ani și 2 luni cu filmul românesc, publicată în 2009. Între timp, Rădulescu a devenit și regizor și un script doctor multipremiat, practic un "indispensabil" al cinematografiei de autor europene.

La AIFF.6, Răzvan Rădulescu va susține în colaborare cu Write a Screenplay For... masterclass-ul Script Consulting unde va pleca de la un exemple concret de scenariu și va explica mecanismele narative ce trebuie urmărite pentru a dezvolta o poveste. Totodată, cineastul va prezenta detalii despre noul său workshop, Script Savages Club, dedicat regizorilor, scenariștilor și producătorilor de film.

Ambele masterclass-uri vor avea loc la Apollo 111, iar intrarea este liberă în baza unei invitații ce trebuie rezervată în prealabil pe Eventbook.ro.

Pe filmedefestival.ro găsiți întregul program AIFF.6, iar biletele pentru proiecțiile de la Cinema Elvire Popesco și Cinema Muzeul Țăranului sunt deja disponibile online pe Eventbook.ro. Biletele pentru Warm up-ul AIFF la Cluj sunt disponibile pe website-ul și la casa de bilete a Cinema Victoria.

Toate încasările ce revin organizatorilor din vânzarea biletelor pentru AIFF.6 vor fi donate Asociației Save the Dogs and Other Animals condusă de Sara Turetta. Asociația este primul ONG de acest fel din sectorul protecției animalelor în România și este implicată activ în sprijinirea familiilor de refugiați ucraineni care trec în România prin punctul de frontieră Isaccea. Pe lângă strânsa cooperare cu ONG-urile locale pentru a-i primi pe refugiați și a asigura proviziile de primă necesitate, asociația îi ajută să găsească cazare care să permită ca aceștia să fie însoțiți de animalele de companie, oferind hrană pentru acestea, provizii și logistică de transport.

Către Asociația Expert Forum condusă de Sorin Ioniță vor merge fondurile obținute în urma Warm up-ului pe care AIFF îl organizează între 16-17 aprilie 2022 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Organizația este implicată în sprijinirea locuitorilor din zonele Odessa și Cernăuți, organizând transportul unor ajutoare adunate prin contribuții benevole către locuitorii aflați în nevoie din localitățile vecine României.

Organizat de Asociația Cinemascop, AIFF.6 este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România** și Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual din România - Asociația Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual.

Mai multe despre AIFF.6 puteți găsi și pe:
http://filmedefestival.ro/american-independent-ff
Facebook: https://www.facebook.com/AmericanIndependentFF
Instagram: https://www.instagram.com/americanindependentff

Susținut de: Banca Transilvania
Parteneri: Institutul Cultural Român, Fortech, Europa Cinemas, Institutul Francez din România, Cinema Elvire Popesco, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Apollo 111, Eventbook, Retromobil Club România, Voodoo Films
Co-organizat de Multi Media Est
Partener media principal: Radio Guerrilla, AGERPRES
Parteneri media: Zile și Nopți, Cinemap, Film Menu, Ziarul Metropolis, LiterNet, Movie News, IQ Ads, Smark, Films in Frame, The Institute, CineGhid, Munteanu Recomandă, AARC - All About Romanian Cinema, Radio România Cultural, Cultura la dubă.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
**Acest proiect este finanțat parțial printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile prezentate pe durata proiectului aparțin autorilor și nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.
0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus