aprilie 2022
Festivalul American Independent Film, 2022
American Independent Film Festival.6 începe vineri, 15 aprilie 2022, la Cinema Elvire Popesco și Cinema Muzeul Țăranului (Studioul Horia Bernea).

 În deschidere, publicul românesc are ocazia unică de a intra în dialog cu regizorul american, iconicul autor american Steven Spielberg, după proiecția ultimului său film, West Side Story, într-un dialog moderat de Andrei Gorzo.

 Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a festivalului iar pe www.filmedefestival.ro puteți încă profita de ocazia de a-i adresa o întrebare invitatului special al ediției din 2022.

Tot în deschiderea festivalului va fi anunțată și lista scurtă a proiectelor care trec în etapa următoare a Concursului de scenarii Write a Screenplay for... Ioana Bugarin. Actrița va fi prezentă în sală și va anunța selecția juriului din cele peste 100 de aplicații înscrise.

Participanții la workshop-ul de dezvoltare de proiecte dar și cei cu interes în scriere de scenarii sunt invitați să participe la masterclass-ul Script Consulting cu Răzvan Rădulescu (20 aprilie 2022, ora 18:00) care va avea loc la Apollo111. În aceeași locație, AIFF.6 vă propune și un alt masterclass destinat deopotrivă profesioniștilor dar și celor interesați de această industrie: Advertising vs. Cinema prezentat de Sebastian Strasser (19 aprilie 2022, ora 17:00).

În închiderea festivalului va fi proiectat Maidan, documentarul lui Sergei Loznitsa care relatează demonstrațiile din 2014 din Ucraina ce au culminat cu răsturnarea regimului și au declanșat evenimente ce rezonează până în conflictul de astăzi. Proiecția filmului va fi urmată de o discuție în sală despre situația geo-politică din Europa, la care va participa în persoană Nataliya Arno - fondatoarea și președinta Free Russia Foundation, fundație cu sediul în Washington (SUA), care, prin acțiunile sale regionale, în capitalele europene precum Kiev, Tbilisi, Praga și Berlin, unifică și coordonează eforturile globale ale activiștilor, organizaților și programelor pro-democrație din întreaga lume. Nataliya Arno și-a folosit experiența directă oferindu-și sprijinul și îndrumarea celor care lucrează pentru o Rusie liberă și prosperă, fiind o puternică voce internațională care militează împotriva acțiunilor politice și militare coordonate de Rusia. Discuția va fi moderată de Sorin Ioniță de la Asociația Expert Forum.

AIFF înseamnă pasiune, pasiune pentru cinema, dar și pentru schimbul de idei și pentru provocările intelectuale. Filmele din program dau de gândit și invită la discuții aprinse. Din tradiția festivalului fac parte și mult dezbătutele Open Talks. La ediția din 2022 abordăm o temă fierbinte și controversată: De la fenomenul Woke la Cancel Culture - O conversație despre consecințele corectitudinii politice. Cele două concepte vor fi analizate prin prisma istoriei și evoluției lor, dar și a felului în care se regăsesc în societatea românească. Vom dezbate dacă sau cum influențează acestea cinematografia modernă și, în special, pe cea autohtonă.

La discuție vor participa Liliana Popescu (prorector SNSPA, doctorandă în teorie politică și co-fondatoare a revistei Romanian Journal of Society and Politics), Gojira (DJ, scenarist și actor pentru Divertis SRC, Happy Fish și gazda podcast-ului cu cea mai rapidă creștere în online-ul românesc - Aproximativ Discuții) și Sebastian Jucan, jurnalist și editor la HotNews, autor al rubricii săptămânale Nerd Alert, specializată în știință, filme, seriale, gaming și alte subiecte ce țin de cultura pop.
Accesul este liber, în limita locurilor disponibile. Discuția va avea loc duminică, 17 aprilie 2022, de la ora 22:00 la Cinema Elvire Popesco, după proiecția filmului Red Rocket.

Diversitatea subiectelor, a genurilor și a punctelor de vedere definește și selecția din 2022, unde spectatorul avid de cinema de calitate va putea vedea atât ficțiuni foarte noi, care au făcut turul festivalurilor internaționale, cât și documentare complexe și provocătoare sau pelicule clasice, în superbe versiuni restaurate. Va descoperi talente noi, regizori iconici ai cinemaului indie american și va înțelege mai bine din ce e făcută aura unor cineaști legendari.

Cele mai noi ficțiuni din festivaluri: Red Rocket (În competiție la Cannes, 2021), o "dramedie" atipică, ireverentă, despre un star porno întors în orașul natal unde nimeni nu i-a dus lipsa, The Outfit (Berlinale special, 2022), un thriller minimalist, impecabil orchestrat și interpretat, The French Dispatch (în competiție Cannes 2021), o nouă excentricitate flamboiantă marca Wes Anderson, Blue Bayou (Un Certain Regard, Cannes 2021), o dramă captivantă despre problemele sistemului de imigrație american, Land (premiul Directors to Watch Palm Springs 2021), o poveste emoționantă a regăsirii de sine ce marchează debutul în regie al actriței Robin Wright, I Was a Simple Man (nominalizare Grand Jury Prize Sundance 2021), istoria simplă, dar răvășitoare, a unui bătrân care își contemplă propria mortalitate, intimistul The Cathedral (Premiul Hollywood Foreign Press Association, Veneția 2021) unde contemplăm prin ochii de copil două decenii din istoria unei familii, care o reflectă pe cea americană recentă, Down with the King (Marele Premiu Special al Festivalului de la Deauville), o originală fabulă de tipul "peștele pe uscat" despre un gangsta rapper ce descoperă viața simplă de la țară, West Side Story (premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar) un remake spectaculos și amețitor al lui Steven Spielberg și C'mon C'mon (nominalizat la Film Independent Spirit Awards), unde Joaquin Phoenix continuă seria rolurilor de Oscar cu o interpretare delicată și profundă.

AIFF vă invită să revizitați trei capodopere, clasice perene, pe care puțini au avut ocazia să le vadă pe marele ecran, cu atât mai puțin în superbe versiuni restaurate: muzicalul tragic West Side Story, recompensat cu 10 premii Oscar, Duel, thrillerul insuportabil de tensionat al tânărului Steven Spielberg și E.T. the Extra-Terrestrial, un film minunat la orice vârstă și în orice moment.

Cu ajutorul documentarelor provocatoare programate la AIFF.6 precum Flee sau Maidan înțelegem mai bine prezentul și felul în care se construiește istoria. Flee a fost dublu nominalizat la Premiile Oscar 2022 pentru cel mai bun documentar și cel mai bun film de animație și spune o poveste care pornește de la drama afgană în vreme ce din Maidan putem înțelege mai bine contextul invaziei ruse din Ucraina, dar și principiile care însuflețesc apărarea eroică a ucrainenilor.

La cea de-a 6-a ediție, American Independent Film Festival își arată solidaritatea față de Ucraina printr-un parteneriat cu AIFF Kiev, a cărui ultimă ediție a trebuit să fie anulată din cauza evenimentelor din Ucraina, dedicându-i o zi din program, dar și față de ucraineni, donând toate încasările ce-i revin către sprijinirea refugiaților de război și a animalelor lor de companie.

AIFF.6 va avea și un preambul, un warm up la Cluj-Napoca, pe 16 și 17 aprilie 2022, unde clujenii vor avea ocazia să vadă câteva dintre cele mai noi filme americane independente ale momentului și vor putea susține, ca și spectatorii de la București demersul umanitar al festivalului, prin fiecare bilet cumpărat.

Ediția din 2022 este marcată și de parteneriatul cu Retromobil Club România care va acorda șansa spectatorilor AIFF să vadă pe viu mașinile din filmele preferate. Astfel, în curtea Institutului Francez din România vor putea fi admirate între 15 și 17 aprilie 2022 câteva mașini americane de epocă.

Înființat în 1998 Retromobil Club România a devenit o prezență obișnuită de pe scena automobilismului românesc. Activitatea de peste două decenii a clubului se constituie într-un demers cultural, de instruire a noilor generații cu privire la istoria autovehiculelor și încurajarea păstrării în stare optimă, de autenticitate a vehiculelor istorice de pe teritoriul național, precum și cultivarea pasiunii de colecționare și restaurare a acestora. Retromobil Club România este în prezent păstrătorul unei tradiții naționale automobilistice care a început în urmă cu peste 120 de ani, când Romania s-a înscris in topul primelor 10 țări din Europa care au introdus automobilul fiind, totodată, cea de-a șasea țară din lume în care s-au organizat curse de automobile (1904).
Toate încasările ce revin organizatorilor din vânzarea biletelor pentru AIFF.6 vor fi donate Asociației Save the Dogs and Other Animals condusă de Sara Turetta. Asociația este primul ONG de acest fel din sectorul protecției animalelor în România și este implicată activ în sprijinirea familiilor de refugiați ucraineni care trec în România prin punctul de frontieră Isaccea. Pe lângă strânsa cooperare cu ONG-urile locale pentru a-i primi pe refugiați și a asigura proviziile de primă necesitate, asociația îi ajută să găsească cazare care să permită ca aceștia să fie însoțiți de animalele de companie, oferind hrană pentru acestea, provizii și logistică de transport.

Către Asociația Expert Forum condusă de Sorin Ioniță vor merge fondurile obținute în urma Warm up-ului pe care AIFF îl organizează între 16-17 aprilie 2022 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Organizația este implicată în sprijinirea locuitorilor din zonele Odessa și Cernăuți, organizând transportul unor ajutoare adunate prin contribuții benevole către locuitorii aflați în nevoie din localitățile vecine României.

Puteți afla mai multe despre cum puteți dona direct sau despre programul AIFF.6 pe
http://filmedefestival.ro/american-independent-ff
Facebook: https://www.facebook.com/AmericanIndependentFF
Instagram: https://www.instagram.com/americanindependentff

Organizat de Asociația Cinemascop, AIFF.6 este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.
Susținut de: Banca Transilvania
Parteneri: Fortech, Europa Cinemas, Institutul Francez din România, Cinema Elvire Popesco, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Eventbook.
Partener media principal: Radio Guerrilla, AGERPRES.
Parteneri media: Zile și Nopți, Film Menu, Ziarul Metropolis, LiterNet, Movie News, IQ Ads, Smark, Films in Frame, CineGhid, Munteanu Recomandă, AARC - All About Romanian Cinema, Radio România Cultural
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect este finanțat parțial printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile prezentate pe durata proiectului aparțin autorilor și nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus