Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Brokeback Mountain

Cowgays - Brokeback Mountain


Libertatea, martie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Brokeback Mountain (tradus prin O iubire secretă) a fost considerat marele învins la Oscarurile din acest an: drama cu cowboys gay - într-un cuvînt, "cowgays" - a fost şuntată de la premiul pentru Cel mai bun film în favoarea dramei interrasiale Crash.

Acest amănunt nu face filmul lui Ang Lee (Sense and Sensibility, Crouching Tiger, Hidden Dragon etc.) nici mai prost, nici mai bun. Trebuie spus din capul locului că Brokeback... nu e o capodoperă; dar cînd a fost ultima oară că Oscarurile au premiat o capodoperă?! Pînă să vedem şi Crash-ul cîştigător, nu putem decît spera că acesta este peste filmul lui Lee (unii zic că nu e)... Dar, pînă la urmă, lucrurile acestea nu contează decît pentru cariera la box-office a filmelor respective. Or, cum multă lume (nu) ştie, valoarea comercială a unui film nu este egală cu valoarea lui artistică.

Brokeback... (ecranizare a unei povestiri de Annie Proulx) este un film simplu şi emoţionant despre timpul care trece şi sentimentele care rămîn. Pedalarea pe aspectul "iubire de acelaşi sex" mai mult i-a dăunat - şi nu doar la noi, unde prejudecăţile sînt alea care sînt, ci şi în cursa pentru Oscar. Epitetul de "film gay" i-a atîrnat ca o piatră de moară, îngreunînd receptarea: s-a văzut prea mult sau prea puţin, după caz. Or, cei doi (Ennis şi Jack, formidabil interpretaţi de Heath Ledger şi Jake Gyllenhaal) sînt mai degrabă bisexuali decît gay - se căsătoresc, au copii etc. Dacă facem abstracţie de acest "accident" biologic, Brokeback... chiar este un film despre Iubirea care nu cunoaşte frontiere de timp, spaţiu sau sex. E ca în bancul acela: "cînd doi oameni se iubeşte, sexul nu contează!".

Deşi poate părea o ascundere după deget, este - de fapt - adevărul gol-goluţ, pe care regia sensibilă a unui maestru ca Ang Lee îl dezvăluie treptat, delicat, fără a-ţi băga degetul în ochi. Filmul avansează lent, dar inteligent, lăsînd timpul să-şi facă treaba şi adunînd mici detalii - un cuvînt, o cămaşă... - pe care, la final, le privim într-o lumină mult mai bogată. Este un film plin de adevăr uman, care nu-ţi solicită decît un lucru: înţelegere pentru diversitatea omenească. Şi este un film bun. Toate articolele despre Brokeback Mountain

Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Perfect - Brokeback Mountain, Carmen Mezincescu
 Brokeback, muntele lăudat - Brokeback Mountain, Cristina Modreanu
 O iubire absolut inutilă - Brokeback Mountain, Cătălin Sturza
 Brokeback Mountain - o melodramă clasică, Carmen Mezincescu
 Muntele vrăjit - Brokeback Mountain, Andrei Gorzo
 Toate articolele despre Brokeback Mountain


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer