aprilie 2022

Seria de evenimente lansată de Televiziunea Română Noaptea albă a filmului românesc continuă cu regizorul Marian Crișan.


Morgen, Orizont, sau Rocker sunt doar câteva dintre producțiile semnate de invitatul lunii aprilie 2022 al Nopții albe a filmului românesc, regizorul Marian Crișan.

De sâmbătă, 30 aprilie 2022 și până duminică, 1 mai 2022, în intervalul orar 22:00 - 6:00, TVR3 vă invită la un nou maraton cinematografic. Noaptea albă începe la ora 22:00, cu un interviu în exclusivitate cu Mircea Crișan, unul dintre cei mai apreciați și premiați regizori din România. (citiți interviul integral aici)

Cu un Palme d'Or la Cannes și toate producțiile sale lansate și recunoscute în festivaluri de categorie A - Locarno, Salonic, San Sebastian și Tallinn, Marian Crișan crede că "premiile nu sunt un scop". Regizor, scenarist și producător, a debutat ca regizor la TVR în 2007 cu scurtmetrajul Portret de familie.

Debutul în lungmetraj și l-a făcut cu filmul Morgen (2010), peliculă pentru care a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de la Locarno, precum și Premiul Juriului Ecumenic și Premiul Federației Internaționale a Societăților de Film. Mai mult, Morgen a fost propunerea României la premiile Oscar, categoria Film Străin.

Noaptea Albă a Filmului Românesc vă prezintă cele șapte titluri selectate și orele de difuzare la TVR 3. Printre acestea și două premiere, Berliner și Orizont.


Ora 22.00 - Interviu cu regizorul Marian Crișan

Ora 22.30 - Megatron
Cu: Maxim Adrian Strinu, Gabriela Crișu, Damian Oancea
Este ziua lui Maxim. El are 8 ani. Locuiește împreună cu mama sa într-un sat, departe de cel mai apropiat oraș. De ziua lui, mama acestuia îl duce într-un restaurant McDonald's. Și-ar dori să fie și tatăl lui la petrecere, dar părinții sunt divorțați. Premii: Palme d'Or, Cel mai bun film de scurtmetraj, Cannes

Ora 22.45 - Berliner - premieră
Cu: Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbășan, Eugen Țugulea, Ioana Chițu
Mocanu, un politician în plină campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, rămâne blocat la Salonta, un mic orășel de provincie. El este găzduit în casa lui Viorel un cetățean obișnuit, tractorist de meserie. Politicianul își va continua campania electorală în micul orășel punând la cale un plan cameleonic.

Ora 00.20 - Amatorul
Cu: Erwin Simsensohn, Iulia Marcov, Andreea Grămoșteanu, Richard Bovnoczki, Lucia Maier, Mircea Teodorescu
Damian lucrează într-un supermarket. În secret, însă, are o cu totul altă slujbă... Chiar dacă la o primă vedere am putea spune că personajul principal este unul dintre cei mai ghinioniști oameni din lume, este posibil ca el să fie mai fericit decât mulți dintre noi care suntem înjurați în trafic sau la serviciu fără să ne plătească nimeni. Una dintre subtemele filmului accentuează ideea oamenilor care își păstrează puritatea în ciuda mizeriilor aruncate de ceilalți asupra lor.

Ora 0.45 - Rocker
Cu: Dan Chiorean, Alin State, Ofelia Popii, Răzvan Corneci, Ionuț Niculae, Crina Semciuc, Alexandru Aron
Dragostea lui Victor, un rocker la 45 de ani, pentru fiul său Florin depășește limitele a ceea ce e social și moral acceptat. Viața de zi cu zi a tatălui orbitează în jurul fiului său, dependent de droguri. Disperat și gata de a depăși orice obstacol pentru a-i asigura fericirea, Victor ajunge să fure și să se umilească. Pe lângă legătura de sânge, ceea ce îi unește și mai mult pe cei doi e muzica. Muzica rock.

Ora 2.20 - Portret de familie
Cu: Gabriel Diehl, Tania Musina, Andreas Petrescu, Alexandru Drăgoi, Maria Junghietu, Ana Maria Pâslaru, Alexandru Molico, Radu Dan
Mihai și Alina sunt doi tineri care se vor diferiți și teribiliști. Ei se căsătoresc sfidând obiceiurile nunții la români (costumul de ginerică, muzica populară, tortul miresei, dansul de deschidere etc.).

Ora 02.45 - Morgen
Cu: András Hatházi, Elvira Rîmbu, Richard Balint, Petre Ghimbășan, Yilmaz Yalcin, Jozsef Brio, Molnár Levente
Nelu lucrează ca agent de pază într-un supermarket dintr-un orășel de pe granița româno-ungară. Pentru el zilele trec la fel: în zori pescuiește, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Nelu trăiește împreună cu soția într-o casă izolată pe un câmp în afara orașului. Problema lor în aceste zile e repararea acoperișului. Într-o zi, Nelu pescuiește ceva neobișnuit: un emigrant care vrea sa treacă granița ilegal... Emigrantul îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta sa treacă dincolo. Fără să înțeleagă exact ce îi comunică emigrantul, Nelu ia banii și îi promite că îl va ajuta să treacă granița mâine... Morgen...

Ora 04.25 - Orizont - premieră
Cu: Andras Hathazi, Rodica Lagăr, Bogdan Zsolt, Maria Seleș, Valeriu Andriuță, Ioan Paraschiv, Elena Purea
Încercând să își găsească "norocul', Lucian (András Hatházi) și Andra (Rodica Lazăr) - soț și soție, preiau în administrare o cabană pierdută undeva în Munții Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte și la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri.

 Parteneri media: Radio România, LiterNet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus