mai 2022
Oedip Rege
Nume de prim rang ale teatrului universal, regizorul Declan Donnellan și scenograful Nick Ormerod, fondatorii celebrei companii Cheek by Jowl, montează pentru prima dată în România, la Teatrul Național Craiova.

Oedip Rege de Sofocle, producția la care cei doi repetă alături de trupa Naționalului craiovean va avea primele reprezentații în datele de 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 mai 2022, de la ora 19:00.

"Cunosc intriga, dar tot reușește să mă surprindă. Descoperi ceea ce știai deja." (Declan Donellan)

Regizorul Declan Donnellan și actorii. in timpul repetitiilor spectacolului Oedip Rege (foto: Cristian Floriganță)
Oedip Rege. regia Declan Donnellan. (foto: Cristian Floriganță)
Oedip Rege de Sofocle este un spectacol itinerant, o premieră-eveniment, pentru care Declan Donnellan și Nick Ormerod au ales să lucreze cu actorii Naționalului craiovean Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Păun, Ovidiu Cârstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi alături de studenții Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Ștefănescu, Cătălina Vînătoru, Iarina Zidaru și copiii Ioana Vicol, Romana Vicol. Muzica spectacolului este compusă de către artistul Cári Tibor.

Claudiu Mihail în Oedip Rege. regia Declan Donnellan (foto: Cristian Floriganță)
Alex Calangiu în Oedip Rege. regia Declan Donnellan (foto: Cristian Floriganță)
Claudiu Mihail în Oedip Rege. regia Declan Donnellan (foto: Cristian Floriganță)
Claudiu Mihail și Alex Calangiu în Oedip Rege. regia Declan Donnellan (foto: Cristian Floriganță)

"Tragediile nu sunt despre eroi, ci despre noi, oamenii obișnuiți. Pentru început, ele pot părea ca o pictură exotică, dar care, la o examinare mai atentă, devine o oglindă. Procesul ne poate aminti că, dacă vreodată arătăm cu degetul spre oricine altcineva, vom descoperi că mai avem alte trei degete, îndreptate spre noi, chiar dacă ascunse în palma noastră. Oedip face exact asta când declară că îl va găsi, pedepsi și umili pe ucigaș. Dar criminalul este el însuși."
(Declan Donnellan)

Raluca Păun și Tamara Popescu în Oedip Rege. regia Declan Donnellan (foto: Cristian Floriganță)
 
Corina Druc / Ramona Drăgulescu în Oedip Rege. regia Declan Donnellan (foto Cristian Floriganță)

"Capodoperă a literaturii antice și universale, Oedip Rege este o tragedie reprezentativă pentru confruntarea dintre om și destin. Această temă, caracteristică tragediei grecești, constituie, în același timp, un aspect la condițiile umane, o problemă a omului din toate timpurile.

Spre deosebire de Eschil, la care destinul se manifestă prin intervenția zeilor, Sofocle scade importanța elementului divin, punându-l pe om în contact mai direct cu soarta sa. Poetul tragic era astfel în acord cu tendința epocii sale de a-l așeza pe om în centrul universului, concepție sintetizată de filosoful Protagora în cuvintele "Omul este măsura tuturor lucrurilor".

Oedip Rege este o tragedie a cunoașterii, eroul său fiind stăpânit de patosul adevărului, pe care îl va afla cu prețul propriei sale prăbușiri. Structura dramatică a tragediei urmărește într-o admirabilă gradație înaintarea lui Oedip spre adevărul ce îi va fi fatal, marcând, totodată, loviturile pe care i le dă destinul la fiecare revelație, cu precizia unui mecanism infernal."
(Ovidiu Drîmba)

Ramona Drăgulescu și Claudiu MIhail în Oedip Rege. regia Declan Donnellan (foto: Cristian Floriganță)
Tamara Popescu în Oedip Rege. regia Declan Donnellan (foto: Cristian Floriganță)
Vlad Udrescu și Claudiu Mihail în Oedip Rege. regia Declan Donnellan (foto: Cristian Floriganță)

Declan Donnellan s-a născut în Anglia în anul 1953, din părinți irlandezi, dar a crescut în Londra. În anul 1981, Declan și partenerul său Nick Ormerod au înființat Compania Cheek by Jowl. Prima producție a companiei a fost The Country Wife și a avut premiera la Festivalul de la Edinburgh. De atunci, compania a călătorit în întreaga lume cu spectacole prezentate în engleză, franceză și rusă.

Declan Donnellan (foto: Cristian Floriganță)

În 1989, Declan Donnellan a devenit regizor asociat al Royal National Theatre din Londra. Printre producțiile sale la acest teatru se numără: Fântâna turmelor de Lope de Vega, Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din Fleet Street de Stephen Sondheim, Mandatul de Nikolai Erdman și ambele părți ale Îngeri în America de Tony Kushner.

Donnellan a regizat pentru Festivalul de la Avignon (Cidul de Pierre Corneille); Maly Drama Theatre din St. Petersburg (Poveste de iarnă de William Shakespeare), Noel Coward Theatre (Shakespeare in Love), Piccolo Teatro Milano (The Revenger's Tragedy de George Eld) și de asemenea Falstaff pentru Festivalul de la Salzburg, împreună cu Claudio Abbado. A creat și regizat spectacolele balet Romeo și Julieta și Hamlet pentru Teatrul Balșoi din Moscova. Donnellan a scris piesa de teatru Lady Betty și a tradus lucrări scrise de Alfred de Musset, Erdman, Sofocle și Lermontov.

Primul său film, Bel Ami, co-regizat împreună cu Nick Ormerod și având o distribuție alcătuită din Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, Christina Ricci și Robert Pattinson, a avut premiera în anul 2012.

Următoarea sa producție teatrală, după Oedip Rege de la Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova va fi Viața e vis de Calderon de la Barca și va avea loc în Madrid, tot în 2022.

Cartea sa, Actorul și ținta, a fost publicată în rusă în anul 1999, iar de atunci a fost tradusă în peste 15 limbi inclusiv franceză, spaniolă, italiană, germană, română și mandarină. În 2018 a apărut cea de a treia ediție în limba franceză și tot în 2018 a fost publicată a patra ediție, în engleză. O continuare a cărții sale scrise cu Arantxa Vela, Donnellan on Shakespeare - ce va fi publicată în limba română în 2022 - va fi publicată a doua jumătate a lui 2022.

Podcasturile sale not true but useful prezentate de Cheek by Jowl cu Lucie Dawkins au fost descărcate în peste 100 de țări.

Declan Donnellan a primit numeroase premii în Londra, Moscova, Paris și New York, printre care patru premii Olivier, Ordinul Charlemagne al Andorrei, Premiul Internațional Stanislavski în Moscova și Leul de Aur la Veneția.

Nick Ormerod a studiat Design Teatral la Wimbledon School of Art și a înființat Cheek by Jowl împreună cu Declan Donnellan în anul 1981. De atunci, compania a creat spectacole în peste 400 de orașe. De asemenea, Cheek by Jowl a primit numeroase premii în întreaga lume.

NIck Ormerod (foto: Cristian Floriganță)

Printre proiectele create de acesta se numără: Fuenteovejuna, Peer Gynt, Sweeney Todd, The Mandate și ambele părți Angels in America pentru Teatrul Național din Londra; The School for Scandal, King Lear și Great Expectations (pe care l-a și co-adaptat) pentru Royal Shakespeare Company; The Rise and Fall of the City of Mahagonny pentru English National Opera; Martin Guerre, Hayfever, Antigone (West End, London); Romeo și Julieta și Hamlet pentru Teatrul Balșoi; Falstaff pentru Festivalul de la Salzburg. În 2012, Nick Ormerod a co-regizat, împreună cu Declan Donnellan, filmul Bel Ami.

Teatrul Național "Marin Sorescu" Craiova
Oedip Rege
de Sofocle
Traducerea: Theodor Georgescu, Constantin Georgescu
Regia: Declan Donnellan / Scenografia: Nick Ormerod
Muzica: Cári Tibor
Asistență de regie: Laurențiu Tudor / Asistență de scenografie: Adelina Galiceanu, Petri Ștefănescu

Cu: Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Păun, Ovidiu Cârstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi și Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Ștefănescu, Cătălina Vînătoru, Iarina Zidaru, Ioana Vicol, Romana Vicol.

* Spectacol itinerant recomandat persoanelor peste 16 ani / locuri exclusiv în picioare
** Spectacolul conține scene de nuditate fără conotații sexuale

Durata spectacolului: 80 min.

Sinopsis: Oedip rege face parte din tragediile ciclului teban, Oidiopoidia și este o tragedie scrisă de Sofocle (cca. 496 - 406 î. Hr.), datată în jurul anilor 430-428 î.Hr. Sofocle asimilează mitul Labdacizilor și preia povestea din momentul în care acesta este deja regele Tebei iar cetatea este surprinsă într-un moment limită - epidemia de ciumă din anul 430 î.Hr., al doilea an al războiului peloponeziac. Supușii lui Oedip vin la palat, implorându-l să salveze orașul de molimă. Creon, cumnatul lui Oedip, aduce un verdict de la oracolul din Delphi: ciuma nu se va termina până când nu va fi izgonit din cetate ucigașul lui Laios, fostul rege al Tebei, ucis cu mulți ani înainte. Oedip este din nou în situația de a salva Teba - așa cum o făcuse când a învins Sfinxul - și ultimatumul de la Delphi - rezolvă crima, sau ciuma continuă - face din Oedip propriul său detectiv și judecător. Oedip pornește o anchetă pentru aflarea adevărului despre originea sa: Oedip e fiul lui Laios, pe care l-a ucis fără să știe cine este și apoi s-a căsătorit cu mama lui, Iocasta, care i-a dăruit patru copii. După ce află adevărul, Iocasta se sinucide, iar Oedip își scoate ochii.

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul instituției https://tncms.ro cât și în format fizic, de la agenția teatrală.

Contact Agenția teatrală: Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului / Telefon: 0251.413.677 / Program: Luni - Vineri: 11:00 - 19:00; Sâmbătă - Duminică: 12:00 - 19:00.

https://tncms.ro
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova


De: Sofocle Regia: Declan Donnellan Cu: Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Păun, Ovidiu Cârstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi, Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Ștefănescu, Cătălina Vînătoru, Iarina Zidaru, Ioana Vicol, Romana Vicol

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus