mai 2022
Festivalul TIFF 2022
La #TIFF2022, inima festivalului continuă să bată în Piața Unirii Open Air, locul în care ne-am îndrăgostit, de-a lungul vremii, de cele mai bune filme ale ultimelor două decenii. Primele filme confirmate la această ediție - comedii savuroase, titluri multi-premiate și povești inspirate din fapte reale, vor rula aici, în aer liber, seară de seară, de la ora 21:43, pe ecranul gigantic din centrul orașului.

Vineri, 17 iunie 2022
Call Jane / Rețeaua Jane
, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor '60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie 2022, de la ora 20:45. Este debutul regizoarei Phyllis Nagy, nominalizată în 2016 la Oscar pentru scenariul filmului Carol (r. Todd Haynes), și a fost prezentat în premieră la ediția din 2022 a Festivalului de la Sundance.
Call Jane, r. Phyllis Nagy

Filmul, cu Elizabeth Banks în rolul principal, spune povestea unei femei care duce o viață liniștită alături de soțul și fiica ei într-o suburbie americană. Totul până când o sarcină nedorită riscă să îi pună în pericol sănătatea. Este anul 1968, iar în Chicago avorturile sunt încă ilegale. Încercarea ei de a găsi o cale de ieșire din această situație imposibilă o va face să descopere The Janes, o organizație clandestină formată exclusiv din femei, care îi va schimba viața pentru totdeauna.

Cumpără bilete la proiecția din deschiderea TIFF 2022

Sâmbătă, 18 iunie 2022
Illusions perdues / Iluzii pierdute
, r. Xavier Giannoli
Ascensiunea și decăderea tânărului poet Lucien de Rubempré, interpretat magnetic de Benjamin Voisin, e redată în ritm de carusel, cu extraordinară atenție la detaliile de epocă și o distribuție fenomenală, în care figurează și regizorul Xavier Dolan. Un film distins cu șapte premii César!
Cumpără bilete

Illusions perdues, r. Xavier Giannoli

Duminică, 19 iunie 2022
Coupez!
/ Cut!, r. Michel Hazanavicius
Fanii filmelor de groază vor savura această comedie franceză. Acțiunea ei se petrece pe platourile de filmare ale unui horror low-budget, unde turnajul este întrerupt de o invazie zombie adevărată. În fața camerei, totul decurge natural, dar în spatele ei, echipa încearcă cu disperare să-și salveze viața.
Cumpără bilete
Coupez!, r. Michel Hazanavicius

Luni, 20 iunie 2022
Escape from Mogadishu / Fuga din Mogadishu
, r. Ryoo Seung-wan
Un thriller politic bazat pe întâmplări reale din vremea războiului civil din Somalia care a forțat personalul Ambasadelor Coreei de Nord și de Sud să facă o alianță temporară pentru a scăpa de violențele protestatarilor.
Cumpără bilete

Escape from Mogadishu, r. Ryoo Seung-wan

Marți, 21 iunie 2022
Captain Volkonogov escaped / Căpitanul Volkonogov a scăpat (r. Natașa Merkulova, Alexei Ciupov) a făcut furori în Competiția Oficială a Festivalului de la Veneția, cu povestea unui agent din URSS-ul anilor '30, care decide să evadeze din sistemul represiv din care face parte, ajungând în scurt timp să fie vânat chiar de colegii săi.
Cumpără bilete

Captain Volkonogov escaped, r. Natașa Merkulova, Alexei Ciupov

Miercuri, 22 iunie 2022
The Unemployment Club / Clubul șomerilor
, r. David Marqués
Un film savuros despre un grup de prieteni care nu ratează nicio dimineață la bar, acolo unde-și petrec timpul criticând cu poftă orice și pe oricine, în timp ce savurează câteva halbe de bere. Cei patru au un lucru în comun: sunt toți șomeri. Toți, cu excepția unuia...
Cumpără bilete

The Unemployment Club, r. David Marqués

Joi, 23 iunie 2022
Metronom
, r. Alexandru Belc
Filmul evocă România anilor '70 și mecanismele de represiune ale Securității printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare. Vlad Ivanov și Mihai Călin completează o distribuție de tineri actori, în care excelează, în rolul principal, Mara Bugarin, sora actriței Ioana Bugarin.
Cumpără bilete

Metronom, r. Alexandru Belc

Vineri, 24 iunie 2022
Maigret
, r. Patrice Leconte
Legendarul actor Gérard Depardieu revine pe marele ecran într-un rol care-i vine mănușă, cel al comisarului Maigret, personaj iconic creat de romancierul Georges Simenon, care anchetează cazul misterios al unei crime care a îngrozit Parisul.
Cumpără bilete
Maigret, r. Patrice Leconte

În ultima zi de festival, cinefilii sunt invitați să urmărească în aer liber, în inima orașului, Official Competition / Competiția oficială, un film aplaudat la festivalurile de la Veneția și San Sebastián. Cea mai recentă producție a duo-ului regizoral argentinian Mariano Cohn și Gastón Duprat le va oferi spectatorilor șansa de a-i revedea pe marele ecran pe Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez, într-o comedie sofisticată și obraznică despre cinema, orgolii artistice și jocuri de putere.
Official Competition, r. Mariano Cohn și Gastón Duprat
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.


Descarcă catalogul aperiTIFF 2022 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus