Câțiva dintre copiii care apar printre perlele de Bac sunt realmente genii, sunt nonconformiști indiscutabili și au în spate mult mai mult decât cultura tocelii eseului, o viziune outside the box.
Eu m-am distrat cu popcorn la toate, unele imagini pe care mi le-au trezit sunt peste ceea ce am văzut la Cannes, dar asta pentru că îmi place absurdul și nu atât realitatea.
Concursul de la Mc, deși o caterincă premiată, aduce - și pe bună dreptate - niște highlights în scenaristica amatoricească de tip comentariu. Eu am încredere că toți o să și vadă filmul ulterior, așa cum și eu acum aș vrea să mai văd niște filme din ce am citit.
Mc Donalds (pe facebook aici): "Hai cu noi la TIFF 2022! Da, tu, cel mai pasionat dintre cinefili. Ce trebuie să faci? Să-ți iei rolul de scenarist în serios pentru că trebuie să descrii în comentarii rezumatul filmului Metronom așa cum ți-l imaginezi, pornind ca inspirație doar de la afișul filmului. Cele mai creative 30 de comentarii vor intra în posesia unui abonament nominal pentru 10 proiecții din cadrul festivalului TIFF. Fingers crossed!
Mai multe detalii în regulament: https://www.mcdonalds.ro/regulament"
Gabriel Mager: "În filmul Metronom de Alexandru Belc, estetica neorealistă a lui Ken Loach își dă întâlnire cu stilul baroc al lui Peter Greenaway pentru a spune povestea a doi tineri îndrăgostiți (Ana și Sorin) care ajută Metronomii - gnomi urbani din subsolurile blocurilor comuniste - să fugă de Securitate. Metronomii pot fi văzuți doar de îndrăgostiți, pentru restul oamenilor ei apărând ca oameni obișnuiți. Când cineva din bloc moare, Metronomul îi poate lua locul. Nu o face întotdeauna, pentru că are nevoie de permisiunea familiei, dar și fiindcă asta ar însemna să-și piardă personalitatea. Metronomii trăiesc pentru a servi oamenii care locuiesc în blocul deasupra lor. Aceasta e una din legile Metronom. O altă lege Metronom ( a cincea) spune - un Metronom din subsolul unui bloc nu poate înlocui un om din alt bloc. Securitatea vrea să captureze Metronomii și să-i programeze, prin tehnici de hipnoză și sugestie, să lucreze pentru Partid și pe urmă să le dea drumul în subsolurile blocurilor din țările capitaliste, pentru a înlocui familiile burgheze, provocând sfârșitul civilizației occidentale. Ana și Sorin sunt doi dintre numeroșii îndrăgostiți interogați de Securitate. Aceasta e povestea lor. Securitatea îi împușcă la sfârșit, chiar în momentul când se pregătesc să ia trenul spre o lume mai bună. În Occident. Alți îndrăgostiți pățesc la fel. Metronomii sunt triști și plâng și se metamorfozează în îndrăgostiții uciși de Securitate, dar pentru că nu știu din ce blocuri provin, aceștia încalcă a cincea lege Metronom, plătind cu viața."
Tukacs Betzy Szabolcs: "Profesorul de muzică Șerban Lazarovici vizitează România, cu scopul de a-și începe cariera la Universitatea Națională Carol I. După ce o cunoaște pe frumoasa fiică în vârstă de 14 ani a gazdei pe nume Mara Bugarin, care este alintată Marita, profesorul Lazarovici se îndrăgostește nebunește de ea, începând o poveste de dragoste complicată."
Roberto Lucian Avram: "Filmul este despre marcel si marcelina, doi colegi de liceu din clasa a 12-a care s au placut din a 9-a dar nu si au exprimat sentimentele pana acum. Iar in acest moment mai au doar cateva zile sa profite unul de altul deoarece marcel trebuie sa se duca in armata."
Alexandru Croitor: "deci el o iubește, ea... mai puțin - începe să se prindă și se refugiază în muzică, dând peste postul de radio Metronom; ei, acolo la un moment dat prinde ceva frecvențe stranii și grosso modo află că Cornel Chiriac are să fie asasinat și e chemat (evident, ceva mesaj criptat, îl dezleagă el, e băiat deștept) să-l salveze (totodata o șansă to redeem himself în fața ei). Pune el ceva plan la bataie, cum sa se scoata, ca pleaca parintii si il iau si pe el, ca e mai bine dincolo etc -- mno se poate imagina cum decurge, dar the real deal e cand ajunge la momentul asasinarii si afla ca *spoilers ahead* persoana care trebuia sa-l asasineze era chiar el din viitor (whaat?!!?) si ca Chiriac *trebuie* sa moara for whatever reason that leads to the fall of communism (imagine 11/22/63 sau Dark, be my guest). Si finalul explica de ce a fost chemat, ca sa continue ciclul asta de chemare-prevenire-explicatie ca sa pice comunismul si noi sa ne bucuram azi de McChicken si cartofi in inghetata la 2 (D O I!!!!!!!!!) lei. Now, Netflix it's up to you; time to do your Originals magic."
Chapeau, Mc Donalds, să îi premiați și cu passuri la 10 proiecții, dar și cu greutatea lor în McNuggets, foarte tare ce a ieșit.
Descarcă catalogul aperiTIFF 2022 aici.