iunie 2022
Festivalul TIFF 2022
Ideea conform căreia forma de organizare și conducere a societății numită comunism nu permite apariția unora dintre manifestările nocive considerate mărci exclusive ale rivalului capitalist a primit, în penultimul deceniu al secolului trecut, o cruntă contra-demonstrație. Andrei Cikatilo, supranumit măcelarul din Rostov, a admis că a violat și a ucis 56 de femei în perioada 1978-1990. În plin regim comunist, în plin URSS. Pentru faptele sale, Cikatilo a murit în fața plutonului de execuție în 1994.

Povestea demenței sale stă la baza lungmetrajului de debut al rusului Lado Kvataniya, Kazn / Execuția, parte din competiția de ficțiune a TIFF.21. Pe baza unui scenariu scris de regizor împreună cu Olga Gorodetskaya, Kazn / Execuția e genul de thriller / policier deștept și atașant, care nu doar că te ține lipit de ecran preț de peste două ore, dar reușește și să creioneze un portret al epocii și mai multe portrete personale ce devin cel puțin la fel relevante ca istoria detectivistă în sine.


Timpul narațiunii e un dans bine controlat, cu pași înainte și pași înapoi, între momente esențiale din biografia, intens ficționalizată, a criminalului și a celui care conduce echipa de milițieni pornită pe urmele. În rolul lui Issa, Nikoloz Tavadze e deopotrivă fermecător, amenințător, fragil, portretizând genul de lider care își inspiră colaboratorii, cărora le împrumută propriile obsesii. De pildă, lui Sevastyanov (Evgheni Tkaciuc).

Continua pendulare între planurile temporale e vehiculul ideal pentru a permite spectatorului plonjarea în intestinele contorsionate ale adevărului ce i se dezvăluie treptat, surprinzător, grandios. Poate o idee prea grandios, filmul, deși îmbibat de atmosfera unor Zodiac sau True Detective, fiind, pe alocuri, tributar unui aer prea-apăsat hollywoodian, abuzând oleacă de pac-pac, twist in twist și pușcă / metaforă pe-perete-în-actul-1-cu-care-se-trage-mai-târziu.

Genul acesta de mici excese nu are însă darul de a afecta major calitatea întregului care stă bine pe picioarele proprii și are șanse deloc neglijabile să prindă palmaresul de sâmbătă seara (25 iunie 2022) al întâmplării clujene.


Descarcă catalogul aperiTIFF 2022 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus