iunie 2022
Festivalul TIFF 2022
Prima zi spre TIFF 2022 (22 iunie 2022) a început cu tradiționalul drum pe Valea Oltului. Știu că am o situație specială, fac drumul spre Sibiu de vreo 12 ani foarte des. Și poate de aia îl știu pe de rost, curbă după curbă, șanț după șanț, groapă după groapă - și aici, la ultima parte aș popovici puțin (să-i dea Dumnezeu sănătate, că mai aude lumea de bine și de România - în afară de Hagi, Nadia, Năstase, Dracula și - în ultimii 15 ani - de Noul Val Românesc, am cam rămas de căruță). Revin la groapă după groapă. De 12 ani, lucrurile cu drumul ăsta au stat cam așa (și aici liber la ce comparație vreți voi cu orice domeniu de la noi, n-am găsit altă rimă): vin alegerile, se fac promisiuni, trec alegerile, vine guvernu', se fac declarații, nu se țin promisiunile dar se fac studii de fezabilitate, se antamează contracte, se cheltuiesc bani, vine o moțiune, cade guvernu', vine alt guvern, se fac declarații, studiile de fezabilitate expiră, prețurile au crescut între timp și contractele vechi nu mai pot fi onorate și atunci trebuie alte studii și alte oferte, vine o moțiune, vin iar alegerile, se fac promisiuni și pot să o țin așa până mâine, cam asta se-ntâmplă de niște zeci de ani. Și uite legătura cu Valea Oltului și cu cei 12 ani ai mei petrecuți pe acest drum, la care nu s-a schimbat nimic, nici măcar gropile.


Când ieși din România - adică treci de Sibiu - intri pe o autostradă civilizată, occidentală, cu marcaje și benzi de marcaj cu vibrator. Și cât apuci să clipești de două trei ori, ești la Cluj, adică la TIFF - ca să ne întoarcem la Noul Val și la ce ne interesează pe noi, de fapt.

Pentru mine TIFF-ul înseamnă o istorie de vreo 13 ani, atunci am fost prima dată, în 2009. Am fost în Cluj și în afara festivalului, dar nu e deloc la fel, în zilele TIFF orașul are o vibrație aparte, are un aer roșu, o sărbătoare constantă, un zâmbet multicultural, un amestec de nații, prietenii și aduceri aminte. Și ce mi se pare și mai frumos între noi, românii, este că te vezi cu toată lumea cu care în București doar zici că te vezi, dar nu găsești niciodată timp. Aici ai timp și să vezi filme, și să bei cafea și să stai de vorbă și să faci planuri. Oricum lumea spune că în Ardeal timpul curge altfel, dar dacă apuci să vii, o să vezi că zicala nu e departe de adevăr.

Odată ajunși, am stat la masă și la tradiționala cafea de lângă TIFF Lounge, trecând în revistă treburile pentru mâine, iar seara am fost la petrecerea de la Casa TIFF unde Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov și Cristian Hordilă au fost barmani pentru invitați, făcând totul să pară și mai familiar.

Mâine dimineață (23 iunie 2022) probe tehnice pentru premiera Marocco de la Cinema Victoria, ora 19.30. Revin.




Descarcă catalogul aperiTIFF 2022 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus