iulie 2022
Festivalul TIFF 2022
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 - 24 iulie 2022, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

Biletele au fost puse în vânzare pe eventbook.ro/festival/retrospectiva-tiff-bucuresti

Joi, 21 iulie 2022, Retrospectiva ia startul cu cele două filme care au fost proiectate în deschiderea și închiderea festivalului, și care au strâns mii de spectatori în Piața Unirii din Cluj-Napoca:

Rețeaua Jane / Call Jane (r. Phyllis Nagy) cu Elizabeth Banks în rolul principal, spune o poveste care, deși plasată în America anilor '60, este extrem de relevantă și astăzi: o femeie vrea să renunțe la o sarcină nedorită, într-o vreme când avorturile sunt ilegale. Salvarea ei vine de la The Janes, o organizație clandestină formată exclusiv din femei.

 În Competencia oficial / Competiția oficială / Official Competition, cea mai recentă producție a duo-ului regizoral argentinian Mariano Cohn și Gastón Duprat spectatorii îi vor revedea pe marele ecran pe Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez, într-o comedie sofisticată și obraznică despre cinema, orgolii artistice și jocuri de putere.

Vineri, 22 iulie 2022, programul include proiecțiile a două documentare, câștigătoare în secțiunea What's Up, Doc? la TIFF, devenită competițională începând din 2022. Artistul vizual Yuri Ancarani plasează între ape povestea din fascinantul Atlantide / Atlantis / Atlantida, în care un tânăr venețian își dedică tot timpul obsesiei de a construi o barcă cu motor care să-l ajute să stabilească un nou record în comunitatea pasionaților de barchino. Atlantida a câștigat Mențiunea Specială a secțiunii. O producție românească a câștigat Premiul What's Up, Doc?: Pentru mine tu ești Ceaușescu e un veritabil meta-film, situat pe terenul alunecos și experimental dintre ficțiune și documentar. Debutul inovator al lui Sebastian Mihăilescu este nu atât despre dictatorul din titlu și regimul lui autoritar, cât despre anii lui de tinerețe revoluționară, reconstituiți într-un hangar de un grup de millenials aleși în urma unui casting.

Sâmbătă, 23 iulie 2022, e rândul celor mai populare filme de la TIFF 2022 să fie văzute pe marele ecran și la București. Programul include proiecțiile El club del paro / The Unemployment Club / Clubul șomerilor (r. David Marqués) despre un grup de prieteni care nu ratează nicio dimineață la bar, Maigret (r. Patrice Leconte), în care legendarul Gérard Depardieu intră în pielea comisarului iconic creat de romancierul Georges Simenon, dar și Orice, Oriunde, Oricând / Everything Everywhere All at Once (r. Dan Kwan, Daniel Scheinert), o comedie care explorează într-un mod uimitor multiversul, sau As bestas / The Beasts / Bestiile (r. Rodrigo Sorogoyen), un thriller plasat într-o zonă rurală a Spaniei, care a avut premiera la Festivalul de la Cannes 2022.


Duminică, ziua se deschide cu o proiecție dedicată copiilor și tinerilor, parte din secțiunea EducaTIFF. Eu sunt Zlatan / I am Zlatan (r. Jens Sjögren), urmărește destinul excepțional al faimosului fotbalist. Ziua continuă cu filmele premiate la TIFF 2022: Ficțiune despre viață / Feature Film About Life (r. Dovile Sarutyte) care a obținut Premiul Special al Juriului, Berdreymi / Beautiful Beings / Făpturi de vis, pentru care regizorul islandez Guðmundur Arnar Guðmundsson a câștigat Premiul Pentru Regie, Utama / Casa noastră, filmul care i-a adus regizorului bolivian Alejandro Loayza Grisi Trofeul Transilvania. O poveste despre dragoste și legătura cu pământul, Casa noastră a câștigat și Premiul Publicului la TIFF.


Seara se încheie cu La nuit aux amants / The Night Belongs to Lovers / Amanți de-o noapte (r. Julien Hilmoine), care a obținut Premiul pentru Interpretare oferit actorilor Laura Müller și Schemci Lauth.

Retrospectiva TIFF este organizată în parteneriat cu Institutul Francez din România la București și cu Cinema Elvire Popesco.

***
Ne puteți urmări pe:
tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând și oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.


Descarcă catalogul aperiTIFF 2022 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus