iulie 2022
Concursul de proiecte de management TNB, 2022
Context: pe 24 iunie 2022 s-a lansat Concursul de proiecte de management organizat pentru Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București, altfel spus Concursul pentru postul de manager general al TNB. Termenul pentru depunerea dosarului: 18 iulie 2022. Unii s-au plâns de termenul prea scurt, alții s-au plâns de unele condiții legislative care limitează participarea unor oameni potențial interesați. Mie mi se pare mai îngrijorător că nu circulă în spațiul public idei despre așteptările pe care fiecare dintre noi le are de la TNB și, implicit, de la directorul TNB.

Cristina Modreanu, critic de teatru și editor al scena.ro, expune câteva idei despre un posibil viitor al Teatrului Național, în textul de mai jos.

Așteptăm și alte păreri (din cât mai multe direcții) la [email protected], de preferință înainte de 18 iulie 2022. (LiterNet)

*

Am scris de poate prea multe ori despre nevoia deschiderii conceptuale a ideii de teatru național, despre reimaginarea instituțională de care au nevoie "naționalele" în secolul 21, în conformitate cu noile așteptări ale publicului și cu noul context socio-geopolitic în care se află România. Am coordonat un dosar amplu pe această temă în revista Scena.ro în anul 2018, anul centenarului, în care au semnat intervenții extrem de relevante personalități de toate vârstele ale lumii teatrale românești (articolele se pot citi în Arhiva Scena.ro nr. 39, 40, 41 și 42 - revistascena.ro/arhiva/)

Mă rezum acum, pentru această nouă dezbatere, atât de necesară în pragul organizării concursului pentru managementul Teatrului Național din București, după un deceniu și jumătate de conducere unică, la punctarea unor direcții de acțiune care să țină cont de valorile contemporane, europene & internaționale, pentru readucerea TNB nu doar în prim-planul vieții culturale românești, ci și în arena publică, în calitate de vector al societății de azi, de unde a lipsit prea mult timp.

Suntem în 2022. Un teatru național ar trebui să fie CONTEMPORAN, INCLUZIV, ACCESIBIL. Ce înseamnă asta, concret:

CONTEMPORAN:
Promovează un repertoriu nou, românesc și internațional în proporții egale, sens în care:

- Comisionează texte noi pe diferite teme
- Selectează și traduce noi piese cu ajutorul unui comitet de specialiști


Prezintă cu frecvență regulată spectacole din străinătate (pentru a expune publicul la noi idei și abordări artistice) și organizează ateliere de lucru cu artiști locali și străini, care propun metode diferite de lucru, pentru menținerea profesionalismului trupei.
Realizează coproducții și proiecte în colaborare cu festivaluri din lume în vederea unor turnee internaționale; organizează, în același scop, showcase-uri cu propriile producții pentru a fi văzute de curatori internaționali.
Face turnee în alte orașe din România, este prezent cu producțiile proprii în contexte prestigioase din țară și din străinătate.
Organizează frecvent evenimente educative și alte evenimente conexe interdisciplinare, în scopul cultivării publicului existent și al creșterii unui nou public, colaborând în acest sens cu specialiști din diverse domenii, după caz - curatori, scriitori, pedagogi, traducători etc.
Abordează în producțiile sale teme de azi, chiar și în cazul unor titluri clasice, și o face în cadrul unor procese de lucru contemporane.
Organizează rezidențe pentru artiști emergenți & prezintă și bugetează producțiile rezultate.
Realizează caiete program digitale integrate într-o aplicație specială TNB, prin care se pot rezerva / vinde bilete, se poate vizualiza o hartă interactivă a clădirii teatrului, se pot accesa informații utile (inclusiv distribuțiile spectacolelor), se pot descărca caietele program.
Arhivează profesionist propriile spectacole și le face disponibile pe DVD și/sau canal YOUTUBE, împreună cu materiale editoriale necesare contextualizării (cu măsuri pentru creșterea numărul de views al canalului existent, foarte puțin vizionat acum).
Revitalizează patrimoniul teatral avut în grijă în cadrul Muzeului Teatrului Național (evident, asta după ce finalizează procesul de inventariere a patrimoniului deținut, nefiind clar încă în ce constă acesta!) prin:

- Expoziții multimedia, interactive
- Conferințe performative
- Reenactment-uri ale unor spectacole legendare
- Digitizarea materialelor de arhivă aflate în colecția MTN - acces gratuit online
- Organizarea unei mediateci unde se pot viziona, contra cost (sau gratuit în scopuri educative) spectacolele arhivate,


INCLUZIV:
Promovează activ un conținut care să reprezinte toate categoriile de potențiali spectatori ce compun națiunea română în secolul 21, fără discriminare de gen, orientare sexuală, vârstă sau etnie.
Beneficiază de asistența unui Consiliu artistic alcătuit din reprezentanți ai colectivului artistic și tehnic, personalități culturale din afara instituției (critici, scriitori) și reprezentanți ai publicului.
Celebrează diferența în cazul angajaților săi, este deschis la idei și sugestii noi, organizează consultări frecvente cu membrii ai publicului, inclusiv pentru alcătuirea repertoriului.
Își face un scop din eliminarea discriminării în toate activitățile sale interne & promovează un mediu de lucru sănătos, bazat pe respect și profesionalism, eliminând abuzurile de orice fel.
Acționează în toată activitatea sa internă pe baza principiilor de protejare a mediului și economisire a resurselor, conform directivelor europene.

ACCESIBIL:
- La propriu
Spectacole traduse în limbaj gestual
Rampe de acces pentru persoane cu dizabilități,
Traducere în engleză și / sau franceză pentru spectacole selectate (promovate pentru turiști)

- La figurat
Realizează, pe lângă celelalte producții, un program de teatru popular de bună calitate, producții care să se poată juca outdoor, în mai multe spații din București și din țară (vezi modelul Teatrul pe butoaie din anii '90)
Construiește un program special pentru copii și tineri.
Manifestă deschidere și încurajare activă a inițiativelor ONG dedicate teatrului în comunitățile orașului.
Menține clădirea teatrului deschisă pentru public și în timpul zilei, amenajează spații pentru interacțiune în interiorul acesteia: librărie, cafenea, bibliotecă, mediatecă.

*
Așteptăm și alte păreri (din cât mai multe direcții) la [email protected], de preferință înainte de 18 iulie 2022.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus