septembrie 2022
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2022
Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenți regizori de film documentar din lume, vine la Sibiu, pentru cea de-a 29 ediție a festivalului Astra Film. Câștigător a numeroase premii internaționale precum BAFTA sau Sundance, Nick Broomfield se va întâlni cu publicul Astra Film Festival în cadrul Programului-portret O Viață în Documentare - Maeștri.

Vor fi proiectate trei filme non-ficțiune, printre care și Marianne and Leonard - cuvinte de dragoste, despre povestea emoționantă dintre Leonard Cohen și muza sa, Marianne, cea care a inspirat melodia So Long, Marianne. De asemenea, Nick Broomfield va susține și un Masterclass, moderat de regizorul Liviu Tipuriță.


Portretul cinematografic O Viață în Documentare - Maeștri va include trei dintre cele mai interesante filme ale lui Nick Broomfield. Tales of the Grim Sleeper / Povești ale adormitului sumbru (2014), film proiectat marți, 11 octombrie 2022, prezintă cazul celebrului criminal în serie cunoscut sub numele de Grim Sleeper, care a terorizat South Central Los Angeles timp de 25 de ani.

Miercuri, 12 octombrie 2022, este ziua filmului documentar Marianne & Leonard: Words of Love / Marianne și Leonard - cuvinte de dragoste (2019), care oferă o privire adâncă a relației dintre excepționalul muzician Leonard Cohen și muza sa norvegiană, Marianne Ihlen.



În sfârșit, joi, 13 octombrie 2022 va fi proiecția My Father and Me / Tatăl meu și Eu (2019), un documentar foarte personal care explorează relația regizorului cu tatăl lui, un talentat fotograf.

Masterclass-ul oferit de Nick Broomfield va avea loc joi, 13 octombrie 2022, la Sala Thalia, imediat după proiecția filmului My Father and Me / Tatăl Meu și Eu. Nick Broomfield va intra în dialog cu regizorul britanic de origine română, Liviu Tipuriță (nominalizat la Bafta în 2010), despre tehnicile sale de creare a unei povești de documentar și despre prestigioasa sa carieră. După Masterclass, publicul va avea ocazia să între în dialog cu regizorul Nick Broomfield în cadrul unei sesiuni Q&A.

Detalii despre Portretul cinematografic Nick Broomfield, aici.

Nick Broomfield, o carieră de peste cinci decenii

Într-o carieră care se extinde pe cinci decenii, Nick Broomfield a regizat 35 de documentare, investigând poveștile unor celebrități de prim rang precum Kurt Cobain, Whitney Houston, Leonard Cohen, Biggie și Tupac, a unor politicieni precum Margret Thatcher și Sarah Palin, a faimoasei proxenete Heidi Fleiss, cunoscută drept "Doamna Hollywood", și a unor ucigași în serie precum Aileen Wuornos și Grim Sleeper. De asemenea, Broomfield a realizat filme documentare despre copii din medii defavorizate, femei soldați și prostituție.

Nick Broomfield și-a început cariera în documentarul observațional, iar apoi și-a dezvoltat un stil propriu: a apărut în propriile documentare, interacțiunea cu subiecții filmelor devenind un element cheie al producțiilor. Chiar dacă recunoaște că intruziunea realizatorului de film în situația pe care o filmează are inevitabil impact și modifică povestea, Broomfield este de părere că acesta este un mod de abordare mai onest decât acela prin care realizatorul pretinde că nu este prezent. E bine ca spectatorii să fie conștienți de interacțiunea realizator-subiect, pentru a putea decide singuri unde stă adevărul, este părerea lui regizorului britanic.

Filmele lui Nick Broomfield au fost onorate de-a lungul timpului cu premii prestigioase (inclusiv BAFTA, Sundance, Royal Television Society Award, Peabody, Grierson, Flaherty) și au influențat documentariști cunoscuți precum Louis Theroux si Morgan Spurlock.

Astra Film Festival va avea loc în acest an acesta în perioada 9-16 octombrie 2022, în săli de cinema, dom și online. Detalii despre program, aici.

Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, și a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
Sponsori: Campari, Promenada Sibiu, Ursus, Continental, Cinelab, CineGold, DPD România, Sonne, Kulinarium, Cafe Pardon
Parteneri media: HotNews, Radio România Cultural, News.ro, G4Media, Edupedu, Spotmedia, PressHub, TV5 Monde, Film New Europe, Cineuropa, All About Romanian Cinema, Movienews, Observator cultural, LiterNet, Cinefilia, Capital cultural, Turnul sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Zile și nopți, Transilvania, Hermanstadter Zeitung, A List Magazine
Partener de monitorizare: MediaTRUST
Partener comunicare: PiArt Vision




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus