octombrie 2022
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2022
Capsulele de Teatru și Deșteptări, un proiect marca Ideo Ideis, au ajuns în prima parte a anului la Bârlad (jud. Vaslui) și Roșiorii de Vede (jud. Teleorman), 60 de adolescenți fiind beneficiarii experienței de educație alternativă propusă de organizatorii celui mai mare Festival de teatru tânăr din țară. În urma experienței, adolescenți din cele două orașe au format trupele de teatru Brr... la deal! (Bârlad) și Rotuja (Roșiorii de Vede) și au creat două produse culturale originale - spectacole de teatru originale pe care le-au jucat în fața comunității din care fac parte.

După succesul înregistrat la Roșiorii de Vede și Bârlad, proiectul Capsule de Teatru și Deșteptări Ideo Ideis continuă și va ajunge în perioada 24 - 29 octombrie 2022 la liceenii din încă două orașe din țară: Galați și Brăila.

"În ultimii 17 ani, Ideo Ideis a creat în Alexandria, prin Festivalul Național de Teatru Tânăr, cel mai mare eveniment de educație alternativă pentru adolescenți. Timp în care, peste 4000 de tineri, îndrumați de unii dintre cei mai buni profesioniști de pe scena culturală românească, au devenit mai sinceri cu ei înșiși și mai deschiși către ceilalți. Capsulele de Teatru și Deșteptări Ideo Ideis reprezintă esența învățării Ideo Ideis și au apărut din nevoia de a ajunge la cât mai mulți adolescenți din România, din comunități mici și mijlocii, care nu au șansa să ajungă în Alexandria. De aceea suntem bucuroși că avem oportunitatea de a ajunge și la tinerii din Galați și Brăila. Ne dorim ca toți adolescenții pe care îi vom întâlni, să-și găsească propria voce și să o folosească pentru a modela societatea de care au nevoie în devenirea lor.", a declarat Ana Fierăscu, directoarea Capsulelor de Teatru și Deșteptări.

"Capsulele de Teatru și Deșteptări" sunt doze concentrate de educație alternativă sub forma unor ateliere de dezvoltare personală prin teatru, dans și mentorat. O capsulă este formată din doi artiști și pedagogi străluciți, trainerul de teatru și trainerul de dans, cu o vastă experiență în lucrul cu adolescenții, oameni care sunt esența Ideo Ideis și a experienței de învățare prin care au trecut până acum mii de adolescenți. Timp de cinci zile, adolescenții vor învăța să aibă mai mult încredere în ei, să comunice mai sănătos unii cu ceilalți și cu cei din jurul lor, să lucreze în echipă, și mai ales, să aibă curajul să-și exprime propria vocea.

În plus, pe 24 octombrie 2022, în prima zi din cadrul programului, adolescenții vor participa la atelierele In a Relationship, unde vor explora, alături de trainerii Theodora Dumitrică (Galați) și Silvia Guță (Brăila), motivele și cauzele pentru care oamenii pot deveni abuzivi sau violenți în cuplu și vor învăța despre cele mai subtile forme de abuz emoțional și efectele lor, precum și metode de a identifica din timp potențialele pericole. La final, participanții vor avea o imagine mai cuprinzătoare asupra relațiilor de cuplu, a formelor de abuz și vor ști ce trebuie să facă sau unde să ceară ajutor, dacă vor avea vreodată nevoie. Vor urma apoi 5 zile de întâlniri cu trainerii de teatru și dans, timp în care participanții își vor antrena curiozitatea și vor explora învățarea prin artă.

La Galați vor ajunge actorul Liviu Chițu, cunoscut de pe scena celor mai importante teatre din Capitală (Teatrul Național, Teatrul de Comedie, Teatrul Masca, Teatrul Metropolis, Teatrul Notarra, Teatrul Mic, Teatrul Odeon), și coregrafa Krista Sandu, care are o vastă experiență în dans contemporan și dans clasic, în cadrul școlii Bucharest City Ballet, Liceului de Coregrafie "Floria Capsali", Teatrului Elisabeta și alte instituții de învățământ pentru copii și tineri de toate vârstele.

Adolescenții din Brăila se vor întâlni cu actrița și art-terapeutul Sabina Brândușe, cunoscută pentru numeroase roluri de teatru, film și TV, și coregrafa Raluca Zețu, a cărei experiență în balet, dans contemporan, improvizație, neclasic și floor barre, o recomandă ca fiind un trainer și profesor complet în arta mișcării.

O mărturie vie a forței regenerării urbane prin cultură va fi muralul pe care artiștii plastici Maria Zurbagiu și Adina Biet îl vor realiza în fiecare din cele două orașe, în săptămâna dedicată Capsulei de Teatru și Deșteptări Ideo Ideis, tradiție împrumutată chiar de la Festival. "Până acum asociam Ideo Ideis cu Ziua de Paște - știam că se întâmplă în fiecare an, dar un știam exact când. Anul acesta Ideo a picat de 3 ori, motiv de bucurie și sărbătoare prin culoare. Brăila și Galați vor fi destinațiile finale ale călătoriei mele murale de anul acesta și aștept cu nerăbdare întâlnirea cu ele.", a declarat artista Maria Zurbagiu.

Programul se adresează tuturor adolescenților cu vârste cuprinse între 14 - 19 ani, indiferent de liceul din care fac parte, iar participarea este gratuită. Experiențele propuse de Ideo Ideis vor ajunge în următorul an în mai multe orașe din țară, mai multe detalii urmând să fie anunțate curând!
***
Proiect organizat de Asociația T.E.T Alexandria, în parteneriat cu Fundația Friends for Friends și Asociația Urbanium.
Proiect cultural co-finanțat de AFCN. Acesta nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri media naționali: Adevărul, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, VICE, LiterNet, Happ.ro
Parteneri media locali: Viața Liberă
Partener de monitorizare: mediaTRUST

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus