Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Legături bolnăvicioase

Prejudecăţi - Legături bolnăvicioase


Libertatea, aprilie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Legături bolnăvicioase nu i-ar plăcea lui Gigi Becali: e un film cu două lesbiene. Mai mult: sînt două lesbiene care NU fac sex! OK, se pomeneşte, la un moment dat, că fetele îşi "bagă limba în gură". Şi mai e o scenă în care una îi mîngîie celeilalte sînii, la lumina lunii. Prea puţin pentru nişte macho hetero care sînt împotriva homosexualităţii, dar n-ar zice nu la un porno cinstit cu fete, hăhăhă, păi nu?

Apropo de "hăhăhă": Legături bolnăvicioase nu i-ar plăcea nici preşedintelui Băsescu. Deşi preşedintele s-a exprimat public pro-homosexualitate, mai are şi o discuţie, prea lungă, zic unii, în care fetele vorbesc despre Chateaubriand... Or, se ştie că preşedintele nu prea citeşte - şi, chiar dacă ar citi, exclus să fie vorba despre Chateaubriand! Cui se adresează, aşadar, acest film?

Probabil că nu politicienilor - deşi premierul Tăriceanu a fost văzut la premieră şi, apoi, şi la party-ul de după. Debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, inspirat de un roman (tot de debut) al Ceciliei Ştefănescu, este - de fapt - un film care are prea puţin de-a face cu agenda politică, sau politic-corectă, a momentului: e "doar" un film. Avînd în vedere că este primul pe acest subiect în România, e de aşteptat să fie respins de unii (mulţi) şi ACCEPT-at de alţii (puţini), din aceleaşi motive. Însă filmul nu vrea - şi bine face că nu vrea - să schimbe vreo "agendă"; ca şi Brokeback Mountain (cu care, inevitabil, va fi comparat), este o poveste de dragoste (şi gelozie), doar că aici, colac peste pupăză, lesbianismului i se adaugă incestul... Cam prea mult, pentru un film de numai 85 de minute - zic unii. Deloc, zic eu - dacă nu priveşti filmul ca o predică (despre "toleranţă", "minorităţi" ş.a.m.d.). Legături bolnăvicioase (titlul poate crea confuzie) are marele merit că vorbeşte firesc despre aceste lucruri. Şi de fapt, nici nu vorbeşte: arată. Atît cît e nevoie ca să-nţelegi despre ce e vorba. Imaginea (excelentă), muzica şi actorii (toţi foarte buni, inclusiv Mihaela Rădulescu într-un rol de 3 minute!) fac restul. Un film normal despre iubiri "altfel", care tot iubiri sînt. A se privi fără prejudecăţi.
 Toate articolele despre Legături bolnăvicioase
Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 10 ani cu filmul românesc. Episodul 6 - Anul 2006, Iulia Blaga
 Tandreţuri butucănoase - Legături bolnăvicioase, Paul S. Odhan
 Legături bolnăvicioase - ceva din fiecare, Simona Marcu
 Bun îi filmu' Giurgiului - Legături bolnăvicioase, David Morar
 Legături bolnă-vicioase?, Iulia Blaga
 Toate articolele despre Legături bolnăvicioase


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer