decembrie 2022
Apocalipsa gospodinelor
Apocalipsa gospodinelor. Premieră: 16-18 decembrie 2022. Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Un spectacol de Nicoleta Esinencu, Doriana Talmazan, Paul-Ovidiu Cosovanu, Daniel Chirilă, Corina Grigoraș, Lucreția Mandric, Ruxandra Maniu, Iulia-Paula Niculescu și Daria Tămăslăcaru. Sound design: Paul-Ovidiu Cosovanu & Lighting design: Cristian Niculescu.

Un decalog + un sfat.

1. Nu te duce la spectacol dacă postești.
2. Nu te duce la spectacol dacă ai de gătit.
3. Nu te duce la spectacol dacă știi că nu-ți poți folosi discernământul.
4. Nu te duce la spectacol decât singur/ă sau cu cineva cu care știi că poți avea o dezbatere sinceră și liberă după.
5. Nu te duce la spectacol dacă ești îngust/ă la minte.
6. Nu te duce la spectacol dacă ții cu dinții de patriarhatul ortodox limitativ (zic asta pentru că există și varianta integrativă, mai nou!).
7. Nu te duce la spectacol doar ca să mergi la teatru, ca să impresionezi sau să fii cool.
8. Nu te duce la spectacol dacă îți plac mai mult luminițele de Crăciun decât să mergi la teatru.
9. Nu te duce la spectacol dacă ești misogin sau misandră.
10. Nu te duce la spectacol dacă ai probleme cu văzul, auzul, simțurile.

Du-te la spectacolul ăsta doar cu mintea și inima deschise. Și pe urmă mai vezi tu.

Mulțumesc, actrițelor!, regizoareo!, susținătorilor!, promotorilor!, Teatrului Tineretului!

E genul ăla de spectacol căruia i-aș pune de urgență subtitrări și l-aș călători mai întâi. Aici, la Piatra Neamț, sunt șanse să fie înăbușit de "gura lumii". Va fi mai apreciat după turneu!

PS: Din comunicatul de presă al spectacolului:
"Subjugarea de gen (dominarea femeilor de către bărbați) este cea mai veche și mai răspândită formă de aservire. Patriarhatul este atât de răspândit în practicile sociale curente încât e privit ca normă, chiar și în statele democratice, dezvoltate. Prejudecățile de gen despre rolul bărbatului ca autoritate supremă a familiei și al femeii ca îngrijitoare a familiei continuă să alimenteze inechitatea socială și dezbinarea.

Apocalipsa gospodinelor este un exercițiu de sinceritate și un manifest pentru o lume în care relațiile de dominație și supunere dintre bărbați și femei să fie înlocuite cu respectul pentru celălalt, ca ființă umană cu aceleași drepturi.

Într-un spectacol-concert cu instrumente inedite precum chitara-mătură, cinci voci feminine, de vârste diferite, incantează un ritual de eliberare."
De: Nicoleta Esinencu Regia: Nicoleta Esinencu Cu: Corina Grigoraș, Lucreția Mandric, Ruxandra Maniu, Iulia-Paula Niculescu, Daria Tămăslăcaru

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus