martie 2023
Festivalul Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România, 2023
Visuali Italiane, festivalul dedicat cinematografiei italiene, prezintă în premieră în București Exterior, noapte / Esterno Notte, miniseria în șase episoade semnată de consacratul cineast italian Marco Bellocchio și prezentată la Cannes 2022 despre răpirea și asasinarea lui Aldo Moro. Festivalul va avea loc la București (6 - 12 martie 2023, Cinema Muzeul Țăranului), Cluj-Napoca (21 - 26 martie 2023, Cinema Arta și Cinema Victoria) și Timișoara (30 martie - 2 aprilie 2023, Cinema Victoria).

Filme care vorbesc despre societatea contemporană, istorie sau putere, precum și filme care abordează teme precum adolescența sau familia, fac parte din selecția festivalului, compusă din 12 titluri. Nouă dintre cele mai recente producții ale cinematografiei italiene, alături de două filme clasice restaurate, precum și proiecția eveniment a miniseriei semnate de Marco Bellocchio se regăsesc în programul festivalului: eventbook.ro/visuali-italiane.


Prodigiosul cineast Marco Bellochio, al cărui ultim lungmetraj, Trădătorul / Il traditore, prezintă povestea mafiotului care a trădat Cosa Nostra având la bază un caz real, revine de data aceasta cu o miniserie în șase părți care prezintă exhaustiv și din multiple perspective șocantul eveniment care a zguduit Italia la sfârșitul anilor șaptezeci: răpirea și, în cele din urmă, uciderea influentului om de stat și fost premier Aldo Moro de către Brigăzile Roșii. Prezentat la Cannes 2022 într-o proiecție maraton, Exterior, noapte / Esterno Notte reunește în distribuție nume sonore ale cinematografiei italiene precum Fabrizio Gifuni, Margherita Buy, Toni Servillo, Fausto Russo Alesi sau Gigio Alberti.

În cadrul Visuali Italiane, Exterior, noapte / Esterno Notte va fi proiectat sâmbătă, 11 martie 2023, de la ora 17.00, la Cinema Muzeul Țăranului, în două părți a câte trei episoade fiecare, în prezența co-scenaristei Ludovica Rampoldi (Trădătorul / Il traditore, Gomorra, The Bad Guy), care va răspunde întrebărilor publicului.


Un alt film care vorbește despre trecutul Italiei este Umbra zilei / L'ombra del giorno de Giuseppe Piccioni, o poveste de dragoste inedită care se întâmplă în atmosfera apăsătoare de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Riccardo Scamarcio (Eden à l'Ouest, John Wick, Master of None, Trei etaje / Tre piani, Traducătorii / Les traducteurs) interpretează rolul principal, alături de Benedetta Porcaroli (Perfetti sconosciuti). Umbra zilei / L'ombra del giorno va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului vineri, 10 martie 2023, de la ora 20.15, în prezența regizorului Giuseppe Piccioni.


Vera, filmul duo-ului de artiști Tizza Covi și Rainer Frimmel, prezentat în secțiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția 2022, unde a și câștigat premiile pentru Cel mai bun regizor și Cea mai bună actriță, o are în distribuție pe celebra Asia Argento și prezintă o versiune ficționalizată a poveștii Verei Gemma, fiica legendarului actor italian Giuliano Gemma. Tizza Covi și Rainer Frimmel vor fi prezenți la proiecția filmului lor joi, 9 martie 2023, de la 18.00.


Noaptea Fantomă / Notte Fantasma, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Fulvio Risuleo, prezentat la festivalul de la Veneția 2022, invită spectatorii într-o plimbare nocturnă memorabilă prin locuri simbolice ale Romei pe urmele lui Tarek, un tânăr de 17 ani, târât de către un polițist plin de secrete într-o călătorie urbană halucinantă. Fulvio Risuleo va participa la proiecția filmului său marți, 7 martie 2023, de la ora 20.15.


O incursiune urbană inedită, de data aceasta într-o suburbie a orașului Napoli în anii '80, propune și regizorul Nicola Prosatore cu lungmetrajul său de debut, Încet-încet / Piano Piano. Îmbinând cu încântare și euforie elemente de comedie cu aspecte sociale, corupție și pulsiuni ale preadolescenței, filmul spune povestea locuitorilor unei clădiri ce urmează a fi demolate pentru a face loc unei construcții cu multe etaje, într-o zonă care ar putea beneficia de o șosea ce o va conecta la centrul orașului. Filmul va fi proiectat marți, 7 martie 2023, de la ora 18.00, în prezența regizorului Nicola Prosatore.

Dorința nebună / La voglia matta, o comedie de Luciano Salce realizată în 1962, inițial interzisă și apoi cenzurată și lansată cu interdicție persoanelor sub 14 ani, recent restaurată de Cinemateca Națională Italiană, este filmul care va închide cea de-a doua ediție a "VISUALI ITALIANE - Noua Cinematografie Italiană în România". Filmul care a lansat-o pe frumoasa actriță Catherine Spaak într-o carieră prolifică, de-a lungul căreia a colaborat cu regizori precum Roger Vadim sau actori ca Marcello Mastroianni și Claudia Cardinale, vorbește despre criza vârstei de mijloc din perspectiva unui industriaș care ajunge victimă a bullying-ului din partea unei adolescente de 16 ani și a grupului săi de tineri cinici și aroganți.

Luciano Salce a fost un cunoscut regizor, comediant, gazdă TV, producător, actor și textier. Filmografia sa cuprinde peste 30 de titluri, printre care filmul cult Fantozzi, Colpo di stato și La pecora nera.

Emanuele Salce, fiul lui Luciano Salce, va fi prezent la proiecția filmului Dorința nebună / La voglia matta duminică, 12 martie 2023, de la ora 20.15.

În cadrul evenimentului Visuali Italiane: măsuri de susținere a coproducției și distribuției cinematografice, care are loc la Reședința Ambasadorului Italiei la București vineri, 10 martie 2023, se vor prezenta programe de finanțare oferite de guvernul italian și de cel român pentru a stimula distribuțiile și colaborӑrile din industria cinematograficӑ. Vor participa ANICA (Asociația Națională a Industriei Cinematografice, Audiovizuale și Digitale) și Ministerul Culturii din Italia, precum și omologii români. De asemenea, la acest eveniment va participa și UniCredit Bank, care va ilustra structura tehnică a produselor de finanțare dedicate acestei industrii și liniile de credit active în România.

La eveniment au fost invitați să participe producători, distribuitori, regizori și critici, care vor avea ocazia să dezbată împreună diversele realități ale industriei cinematografice.

Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România este un eveniment organizat de Institutului Italian de Cultură din București, Ambasada Italiei și ICE Romania, cu sprijinul Italian Screens și al Sindicatului Național al Criticilor de Film din Italia.

Site oficial - Facebook - Instagram

Parteneri media: Prima TV, Cinemaraton, Radio Romania Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, București FM, Radio România Cluj, Radio România Timișoara, RFI, Agerpres, AaRC, B365, Cinefan, Cineghid, Liternet, Observator Cultural, Zile și Nopți, Cinemil. 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus