martie 2023
Renumita solistă de operă română soprana Virginia Zeani a decedat la 20 martie 2023, la West Palm Beach, Florida, SUA, la vârsta de 97 de ani. A fost considerată "prima donna assoluta" a teatrului de Operă din Roma, Artista a cântat cu cei mai renumiți tenori, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini, până la Luciano Pavarotti, Plácido Domingo și Andreea Bocelli.


La 21 octombrie 2022, soprana lirică Virginia Zeani a fost inclusă în OPERA America Hall of Fame, o asociație formată din peste 600 de instituții americane dedicate operei, organizație care recunoaște realizările unor americani și canadieni în viață remarcabili care au consolidat acest domeniul al artei.

La 11 mai 2011, regele Mihai I i-a acordat Decorația regală Nihil Sine Deo!

Virginia Zeani a fost distinsă de asemenea, cu titlul de doctor honoris causa al Universității Naționale de Muzică din București, precum și al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.


Artista s-a născut la 21 octombrie 1925, la Solovăstru, județul Mureș. A studiat inițial literatura și filozofia la Universitatea din București, apoi a luat lecții de canto cu Lucia Anghel. S-a perfecționat cu soprana basarabeancă Lydia Lipkovska și apoi în Italia, cu tenorul Aureliano Pertile. Virginia Zeani a debutat în 1948 pe scena Teatro Comunale di Bologna, în rolul Violettei, din opera La Traviata de Giuseppe Verdi. De-a lungul celor 30 de ani de carieră, solista a interpretat 60 de roluri de operă diferite, cântând pe renumite scene, dintre care amintim doar câteva: Metropolitan Opera din New York, Teatrul Bolșoi din Moscova, Teatro alla Scala din Milano și Covent Garden din Londra.


Datorită maturității și excelentei calități a tehnicii sale vocale, Virginia Zeani a evoluat de la soprană de coloratură, la soprană lirică și la soprană dramatică, ceea ce i-a permis să-și lărgească treptat repertoriul. A abordat inclusiv roluri wagneriene [1], precum Senta din Olandezul zburător și Elsa din Lohengrin. Artista a realizat numeroase înregistrări.

Virginia Zeani a fost căsătorită cu basul Nicola Rossi-Lemeni, cu care a avut un fiu, Virgil Alexandru (Alessandro Rossi-Lemeni).

Prima ediție a Festivalului Internațional de Operă «Virginia Zeani» a avut loc la Târgu-Mureș, în anul 2017. Iar Concursul de canto L'Assoluta Virginia Zeani oferă tinerilor artiști oportunitatea confruntării cu un juriu de calibru internațional, compus din personalități ce reprezintă cele mai importante teatre din lume și, în același timp, ocazia rară de a-și perfecționa interpretarea vocală proprie, sub îndrumarea unor mari artiști, ce conduc cursurile de măiestrie ale festivalului.

Din anul 1991, Virginia Zeani a activat de asemenea ca profesoară de canto (Distinguished Professor) la Indiana University, School of Music, din Bloomington, Indiana, SUA.

Lumea muzicală a pierdut o voce extraordinară a liricii mondiale, soprana Virginia Zeani a fost constant omagiată pentru calitățile sale de dinamism teatral, vitalitate și sensibilitate.


"Vocea sa a demonstrat o mare flexibilitate, emisă cu o remarcabilă competență tehnică, extinsă de la notele calde din piept până la înaltele acute. Soprana a cântat cu o impecabilă frazare, cu intensitate și convingere dramatică impresionante."[2]

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

NOTE
 [1] vocea de soprană wagneriană este rareori întâlnită, presupunând un volum și un timbru foarte puternice, capabile să se impună în fața unor orchestre de mari proporții; numele este dat de cel al compozitorului german Richard Wagner, autor de roluri de operă foarte solicitante.
 [2] https://ro.wikipedia.org/wiki/Virginia_Zeani

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus