august 2023
Unul dintre cei mai mari violoniști români ai ultimului secol și interpret renumit al muzicii lui George Enescu, muzicianul de origine română Sherban Lupu, a murit la 11 august 2023.


Sherban Lupu s-a născut la Brașov, în 1952. A studiat vioara la Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din București (actuala Universitate Națională de Muzică), cu profesorul George Manoliu. În timp ce era student, a concertat în țară și în Europa de Est. A plecat din România pentru a studia, la Guildhall School of Music din Londra, cu Yfrah Neaman. S-a perfecționat prin cursuri de master cu legendarii violoniști: Yehudi Menuhin, Henryk Szering, Nathan Milstein, Norbert Brainin și Sandor Vegh. Sherban Lupu a câștigat premii la numeroase concursuri internaționale de vioară: Carl Flesch la Londra, Jacques Thibaud la Paris, Vienna International, Royal Society of Arts, Concursul Park Lane Group și Romanian National String Quartet. Ulterior, Sherban Lupu a plecat în SUA. pentru a studia cu Dorothy De Lay, Josef Gingold și Menahem Pressler. A apărut frecvent ca solist în Europa și Statele Unite, interpretând integrala sonatelor de Ludwig van Beethoven, alături de Menahem Pressler. A susținut concerte și recitaluri la The Kennedy Center, Festivalul Gstaad, Festivalul Aldeburgh, Royal Festival Hall, Queen Elisabeth Hall, Wigmore Hall, St. John's Smith Square și Carnegie Hall. De asemenea, a interpretat concertele de vioară Johannes Brahms și P.I. Ceaikovski în transmisiuni live cu Orchestra BBC și a apărut ca solist cu Orchestra Simfonică a Israelului. Sherban Lupu a colaborat cu dirijori precum Mendi Rodan, Sir Charles Grove, Harry Blech, Cristian Mandeal, Barry Wadsworth, Owain Arwell Hughes, Ian Hobson și Kirk Trevor. A înregistrat pentru casele de discuri: ASV, Arabesque, Continuum, Electrecord, Capstone, Zephyr, BBC, lucrări de Johann Sebastian Bach, Henryk Wieniawski, Heinrich Wilhelm Ernst, Ernest, Eugène Ysaÿe, Béla Bartók, George Enescu, Igor Stravinsky și Alberto Ginastera. În colaborare cu regretatul compozitor, academicianul Cornel Țăranu, Sherban Lupu a terminat și reconstituit Caprice Roumain pentru vioară și orchestră de George Enescu, pe care l-a interpretat la Expoziția Mondială 2000 de la Hanovra și l-a înregistrat cu Orchestra Filarmonicii George Enescu din București, dirijată de Cristian Mandeal, pentru casa de discuri Electrecord. În anul 2000, violonistul Sherban Lupu a primit un Premiu pentru întreaga sa activitate artistică, de la Fundația Culturală Română, pentru eforturile sale de a promova cultura și muzica românească la nivel internațional. De asemenea, este și laureatul Premiului Arnold Beckman al Universității din Illinois, SUA. (2002). A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj (2002) și a fost distins de către Președintele României, cu titlul de Comandor al Ordinului Național «Serviciul Credincios», pentru activitățile sale muzicale și culturale la nivel mondial (2004).


 Muzicianul a fost deseori invitat în jurii ale unor concursuri internaționale și a susținut numeroase cursuri de master. A predat vioara la Centrul de Studii Avansate de la Universitatea din Illinois, SUA unde a devenit Profesor Emerit (2011). De asemenea, a susținut cursuri de vioară în Anglia, Olanda, Germania, Italia, România, Cehia și Polonia (unde în 2004 a primit de la Ministerul Culturii Premiul pentru Predare Remarcabilă). A fost director artistic al Festivalului Gubbio din Italia. A fost de asemenea, Concertmaistru Asociat al Operei din San Francisco. A organizat premiera americană a operei Oedip de George Enescu. În septembrie 2005 a susținut conferința Oedip: Myth and Its Interpretation, la Simpozionul Universității din Illinois.
 
Dumnezeu să-l odihnească!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus