martie 2023
Festivalul Internațional de Teatru Reflex, 2023
Într-un context cu totul special, Teatrul "Tamási Áron" din Sfântu Gheorghe organizează în 2023 Festivalul Internațional de Teatru Reflex - Ediția5 / Reflex5, care se va desfășura în trei etape - în lunile martie, mai și octombrie. Conducătorii instituțiilor implicate în organizarea Proiectului și directorul Reflex au susținut miercuri, 1 martie 2023, o conferință de presă comună. Prima etapă Reflex5, al cărui program a fost prezentat în conferința de presă, se va desfășura în perioada 24-28 martie 2023.

Despre stagiune

Directoarea interimară a Teatrului "Tamási Áron", Pál-Ferenczi Gyöngyi, a deschis conferința, salutând reprezentanții presei prezenți în holul teatrului, care este în renovare. Directoarea a amintit faptul că în 2009, când Teatrul "Tamási Áron" împlinea 60 de ani de la înființare, a lansat prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Reflex, iar acum, în 2023, când instituția împlinește 75 de ani de existență, organizează Reflex5: "Cu ocazia aniversării, în Teatru au avut loc și au loc multe evenimente importante, prin care celebrăm cei 75 de ani, printre care și Reflex5. În toamna trecută am marcat și aniversarea a 125 de ani de la nașterea patronului spiritual al Teatrului nostru, astfel am început actuala Stagiune cu o expoziție dedicată lui Tamási Áron, care a fost programată să coincidă cu ziua de naștere a scriitorului. După aceea, Teatrul a găzduit câteva spectacole invitate, apoi o microstagiune dedicată tinerilor regizori, un concurs de desen și o expoziție de postere. O serie de videoclipuri retrospective, cu titlul Múlt-képek / >Imagini din trecut, poate fi văzută pe pagina de Facebook a Teatrului, prin care aducem în prezent evenimente importante din ultimele decenii ale TTA. În plus, în perioada sărbătorilor au fost organizate și alte evenimente: sesiuni de pedagogie teatrală pentru școlari, lansarea unei cărți de interviuri despre actorul Nemes Levente, fostul director al Teatrului, proiecții de spectacole la Cinema Arta și un concurs de scurtmetraje inspirate dintr-o povestire a lui Tamási Áron, care este în plină desfășurare și la care pot participa elevii de liceu. Punctul culminant al Stagiunii75 este Ediția5 a Festivalului Internațional Reflex, a cărei desfășurare a fost concepută să acopere întregul an aniversar 2023. În "lumea de dumping" de astăzi, când oamenii sunt bombardați de evenimente, Reflex5 încearcă să le ofere spectatorilor răgazul reflecției asupra experiențelor teatrale la care îi așteptăm să participe", a precizat Pál-Ferenczi Gyöngyi.

Importanța Reflex pentru spațiul nostru multicultural

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, prezent la conferința de presă, a vorbit despre datoria autorităților locale de a menține un echilibru între investițiile în infrastructură și cele destinate construirii comunității.

"În domeniul culturii, în ultimul deceniu, ne-am străduit să menținem un echilibru între susținerea evenimentelor tradiționale și sprijinirea proiectelor destinate artei contemporane, domeniu în care Festivalul de Teatru Reflex joacă un rol uriaș. Litera E alungită, din conceptul vizual al Reflex5, poate trimite la faptul că a existat o pauză mai lungă între ediția precedentă a Festivalului și cea actuală, dar au existat motive obiective care explică această întrerupere", a precizat primarul râzând. Edilul a mai spus că a trecut prin această lungă întrerupere și cu sentimentul unei pierderi, pentru că, datorită Festivalului Internațional de Teatru Reflex, orașul Sfântu Gheorghe a devenit mai vizibil, a câștigat un loc meritat pe harta culturală a Europei Centrale și de Est, așa că acest proiect trebuie să continue și speră ca următoarea ediție să nu fie organizată peste cinci ani.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și-a început intervenția povestind despre experiența pe care a trăit-o chiar în urmă cu câteva zile, când a văzut spectacolul Gyévuska, sub a cărui impresie încă se află. În opinia sa, teatrul este necesar, căci te provoacă și te pune pe gânduri, iar Gyévuska este un spectacol cu forța de a stârni această necesară reflecție. De asemenea, Tamás Sándor s-a declarat bucuros să vadă că, datorită lui Nemes Levente, Bocsárdi László și întregii echipe de la Teatrul "Tamási Áron", această instituție funcționează de câteva decenii ca un puternic bastion al culturii din Ținutul Secuiesc. "La ce altceva ne-am putea aștepta de la Festivalul Reflex, decât la bucurii cu care ne-a obișnuit: să aducă în Sfântu Gheorghe spectacole care reflectă problemele lumii în care trăim, spectacole cu forța de a ne pune pe gânduri", a completat conducătorul administrației județene.

Istoria Reflex

Directorul Reflex, Bocsárdi László, a vorbit despre istoria Festivalului Internațional de Teatru din Sfântu Gheorghe și experiențele artistice anterioare, care sunt pietrele de temelie ale unei tradiții a întâlnirilor teatrale și care s-au impus în viața culturală din zonă drept repere de neocolit: Colocviile Teatrelor Minorităților Naționale (1978, 1980, 1992), Centenarul Tamási din 1997 și festivalul TEATRUM din 1998. Odată cu Reflex1, din 2009, organizatorii au adus pentru prima dată la Sfântu Gheorghe unul dintre cele mai importante teatre din lume, Deutsches Theater din Berlin, și astfel Reflex și-a conturat direcția spre care să privească la edițiile ulterioare. Deși, în 2009, proiectul a fost conceput și lansat ca o bienală, edițiile ulterioare ale Reflex au avut loc, din motive financiare, doar o dată la trei ani (2012, 2015, 2018). Până în prezent, când, din cauza pandemiei și a eternelor probleme financiare, Reflex5 vine după o perioadă mai lungă, de cinci ani.

"Această lungă pauză a avut, din păcate, un impact negativ asupra organizării Reflex5, în sensul că a devenit și mai dificilă aducerea la Sfântu Gheorghe a unor spectacole de referință. De pildă, două producții ale unor mari teatre au fost deja incluse în programele altor festivaluri și participarea lor în Reflex5 a devenit imposibilă" - a precizat Bocsárdi.

Reflex5 - trei etape

Criza economică, numeroasele și gravele situații social-politice cu consecințe la nivel global generează situații imprevizibile și stresante pentru toată lumea, astfel încât mulți invitați pe care mizăm nu mai pot participa la un eveniment al cărui program se desfășoară timp de 12-14 zile. În aceste condiții, organizatorii au decis să împartă desfășurarea Reflexului5 în mai multe etape. O structurare în timp a Reflexului care promite să fie benefică, din mai multe puncte de vedere:
1. Dacă cineva (spectator sau invitat special) nu poate veni la un eveniment din Reflex5, din cauza programului său încărcat, atunci are posibilitatea de a alege ziua și ora potrivită, datorită faptului că evenimentul respectiv este programat de mai multe ori.
2. Și efortul financiar al spectatorilor interesați de Programul Reflex5 poate fi structurat în trei etape, astfel încât să nu regrete că au ratat un spectacol din motive financiare.
3. Reflex5 poate fi organizat cu mai puțini bani, deoarece numărul colaboratorilor externi este mai mic, în sensul că desfășurarea Proiectului în trei etape oferă Teatrului "Tamási Áron" posibilitatea de a pregăti fiecare etapă aproape exclusiv cu personal propriu.

În funcție de resursele financiare disponibile, primele două etape ale Reflex5, din martie și mai, au în acest moment asigurate desfășurarea, iar programul etapei 3, din toamnă, este încă în curs de elaborare, în funcție de sprijinul suplimentar care urmează să fie obținut prin participarea la licitații de proiecte și prin implicarea unor sponsori. În primele două etape, Reflex5 își așteaptă spectatorii cu spectacole de teatru, concerte și evenimente vizuale, din program nelipsind, desigur, tradiționalele întâlniri ale artiștilor cu publicul.

Programul Reflex5 - Etapa 1, 24-28 martie 2023

Stefan Kaegi: Uncanny Valley (Rimini Protokoll, DE)
Regia: Stefan Kaegi

De regulă, ne gândim la roboți ca la niște mașini de lucru, executanți eficienți și cu maximă precizie ai unor sarcini. În industria germană, pentru evitarea complicațiilor sentimentale, roboții abia seamănă cu oamenii. În contrast cu Asia unde, de o vreme sunt dezvoltați și roboți umanoizi, de pildă ca îngrijitori sau parteneri sexuali. Asemănarea exterioară cu oamenii înlesnește acceptarea acestor mașini. Totuși, dacă robotul seamănă prea mult cu omul, începem să fim loviți de neîncredere: ce este om, ce e mașină? Cercetătorii japonezi în robotică numesc această asemănare ciudată drept "uncanny valley" (valea stranie / misterioasă).

În timpul pregătirii spectacolului, regizorul Stefan Kaegi a lucrat pentru prima dată cu un scriitor și dramaturg: Thomas Melle a permis să i se facă o dublură animatronică. Acest umanoid va lua locul autorului, punând întrebări de genul: cum se va simți originalul, dacă copia va prelua conducerea? Va ajunge originalul să se cunoască mai bine prin intermediul copiei sale electronice? Va deveni copia rivalul originalului sau mai degrabă se vor ajuta și completa reciproc?


A.P. Cehov: Unchiul Vania
Teatrul Mic din Vilnius, LT / Regia: Tomi Janežič

Regizorul Tomi Janežič, despre spectacolul său: "Nu sunt convins că lumea are nevoie de încă o interpretare scenică a lui Cehov. Sunt mult mai interesat de căutarea unei relații cu Cehov, a unei povești cu personajele sale. Încă un motiv pentru care astăzi, mai mult ca niciodată, este important să punem în scenă Unchiul Vania: marea popularitate de care se bucură ideologia succesului. Vorbim doar despre realizări, succese, atingerea țelurilor sau cum să fii fericit... Presiunea este enormă. Această piesă dezvăluie contrariul. Că putem trece printr-un eșec și putem accepta asta ca pe ceva perfect normal. Această ideologie a succesului și a învingătorului este mult prea falsă."

Slawomir Mrożek: Abatorul
Teatrul Witkacy, Zakopane / Regizor: Andrzej St. Dziuk

Realizat pe baza dramei radiofonice a lui Sławomir Mrożek, spectacolul tratează o problemă universală și de o extremă actualitate: ce înseamnă experiența conflictului dintre cultură și natură?

Abatorul atinge chestiuni vitale pentru un artist, legate de rostul artei în lumea contemporană. Este vorba de o luptă care se duce deja, în căutarea rostului artei, în general. Cufundați în realitățile societății de consum, ne agățăm de întrebări fundamentale: ce influență poate avea arta asupra vieții? De ce anume are arta nevoie pentru a înfrunta răspândirea generalizată a brutalității, criminalității și a violenței? Cât de patetice sunt încercările artei de a ține piept barbariei?

Producții teatrale locale:
Sarah Kane: Blasted ( Teatrul Andrei Mureșanu) / Regia: Bobi Pricop
[email protected] (M Studio) / Regia: FrenÁk
Pintér Béla: Gyévuska (Tamási Áron Színház) / Regia: Hegymegi Máté

Muzică:
Trupa Jü a fost fondată la Budapesta în 2012. Sunetul Jü, care a devenit acum o marcă înregistrată, combină intensitatea rock-ului, libertatea free jazz-ului, efectul hipnotic al texturilor ambientale și cruditatea diverselor muzici populare. De-a lungul istoriei lor de 10 ani, au cântat la numeroase și prestigioase cluburi și festivaluri de jazz, precum Ljubljana Jazzfestival, Saalfelden Jazz, Cairo Jazz Festival, Nasjonal Jazzscene din Oslo sau Vortex din Londra.

Mai multe informații despre Programul Reflex5 găsiți pe site-ul Festivalului: https://www.Reflexfest.ro/


Bilete și rezervări de locuri

Evenimentele din cadrul Reflex5 se vor desfășura în multe spații, de la spații studio, până la Arena Sepsi, dar numărul de locuri este limitat, motiv pentru care organizatorii recomandă cumpărarea din timp a biletelor. Întrucât au crescut foarte mult cheltuielile pentru transportul producțiilor teatrale invitate, prețurile biletelor sunt mai mari decât acum 5 ani, acestea variind între 35 și 100 de lei. Biletele cu reducere sunt disponibile și pentru grupurile de studenți, dar numai în număr limitat.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus