aprilie 2023
Festivalul TIFF 2023
Transilvania Talent Lab (TTL) este un program al Festivalului Internațional de Film Transilvania deschis tinerilor până în 35 de ani, regizori, scenariști sau producători din România sau Republica Moldova, absolvenți ai unei facultăți de profil sau care au o minimă experiență relevantă în domeniu.
Înscrierile sunt deschise până pe 15 mai 2023 și se fac online, completând acest formular - tiff.ro/inscrieri-transilvania-talent-lab.

Transilvania Talent Lab se va desfășura în perioada 12-16 iunie 2023. Timp de 5 zile, la Cluj, 10 oameni pasionați de film vor parcurge toate etapele realizării unui film. Ei vor participa la proiecții speciale din cadrul TIFF, seminarii și masterclass-uri despre regie, scenariu, producție, surse de finanțare, marketing, platforme streaming sau strategii de festival și vor avea șansa de a discuta proiectele lor concrete cu specialiști renumiți din industria filmului, români și străini, prezenți la TIFF.

Transilvania Talent Lab este structurat în 3 module de lucru, adresate tuturor participanților, indiferent de domeniul din care provin:

- Dezvoltare (dezvoltarea unui proiect cinematografic),
- Producție (producerea unui proiect cinematografic),
- Marketing/Distribuție & Festivaluri.
Participanții Transilvania Talent Lab 2022

TTL a fost înființat acum 11 ani cu scopul de a ajuta la perfecționarea unor tineri cineaști, la descoperirea unor talente noi și la dezvoltarea unor proiecte aflate in lucru în faze diferite de producție. Între regizorii deja afirmați care au participat la programul TTL îi amintim pe Ruxandra Ghițescu, Monica Stan, Marius Olteanu, Andreea Borțun sau Cristina Groșan. După patru ediții de succes, TTL s-a concentrat de-a lungul următoarelor ediții pe formarea și profesionalizarea celor interesați de programarea și managementul sălilor de cinema, iar din 2022 programul a revenit în formatul gândit inițial, destinat tinerilor cineaști.

"Transilvania Talent Lab s-a reinventat dar, de fapt, a revenit la misiunea inițială, aceea de a-i ajuta pe cei tineri să-și găsească mai ușor drumul, să aibă parte de un ghidaj profesionist din partea unor experți și cineaști deja apreciați pe plan internațional. Schimbările majore din ultimii ani (influența platformelor de streaming în tot ciclul realizării filmelor, explozia de filme independente, realizate fără ajutor de la CNC, diversificarea genurilor abordate în filmul românesc) ne-au convins că e oportun să continuăm investiția în educația tinerelor talente, cu atât mai mult cu cât, an de an, apar filme remarcabile care confirmă pe plan internațional și arată că România este în continuare pe val. Obiectivul TTL în următorii ani este acela de a deveni un program tailor-made care să se desfășoare pe durata întregului an, prin care TIFF să sprijine dezvoltarea celor mai bune proiecte prezentate în TTL", declara în 2022 Tudor Giurgiu, președintele festivalului.

Regulamentul complet poate fi consultat aici: tiff.ro/ttl/regulament.

Ne puteți urmări pe:
tiff.ro | Facebook | Instagram | Youtube | TikTok
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Descarcă catalogul și aperiTIFF 2023 aici, respectiv aici.