mai 2023
Festivalul Filmului European, 2023
ICR dă startul Festivalului Filmului European 2023 la Timișoara, chiar pe 9 mai 2023, de Ziua Europei, care va fi marcată printr-o Gală specială. Festivalul se desfășoară în perioada 9-12 mai 2023, la Cinema Victoria.
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC Romania, UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Partener al ediției locale de la Timișoara: Centrul de Proiecte Timișoara.

"Fără îndoială, cel mai potrivit loc pentru a lansa anul acesta Festivalul Filmului European și a marca astfel Ziua Europei este Timișoara - Capitala Europeană a Culturii. De aceea, vă invit la ediția timișoreană a Festivalului, să ne bucurăm împreună de a șaptea artă și de acest oraș profund multicultural, în care acum peste trei decenii s-a semnat noul act de identitate democratică a României și în care arta este indisolubil legată de valorile europene", a declarat Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român.

În afară de Timișoara, a 27-a ediție a Festivalului Filmului European 2023 se va desfășura și la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), București (Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, Cinemateca Union, Cinema Elvire Popesco), între 15-23 mai 2023, Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai 2023, Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai 2023și Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai 2023.

"Nu lipsesc din programul nostru din acest an nici filme care se privesc cu zâmbetul pe buze și cu inima ușoară, road movie-ul Omul cu răspunsurile / The Man With the Answers fiind exemplul cel mai bun în acest sens. Iar dacă revedeți periodic filmele lui Rohmer atunci când vi se face dor de lumea foarte aparte din creația lui, trebuie să veniți să vedeți Tenéis que venir a verla. Ne așteaptă cuminte la intersecția dintre feelgood movie și crochiu intimist și va putea fi văzut în seara de joi, 11 mai.
De la o junglă urbană uneori neprietenoasă cu abaterea de la normă (cea din
Golul meu și cu mine), la jungla adevărată din Laos, pe care o privim și o ascultăm în Samsara a lui Lois Patiño, Festivalul Filmului European ne invită să descoperim Europa și lumea, pentru a ajunge înapoi la noi înșine. Nu în ultimul rând, ne bucurăm foarte tare să o avem alături de noi, la sfârșitul proiecției filmului Dragă Thomas / Lieber Thomas, pe actrița timișoreană Ioana Iacob, căreia regizorul Andreas Kleinert i-a încredințat un rol important", a declarat directorul artistic al FFE, criticul de film Cătălin Olaru.

Referitor la filmul de Gală, Cătălin a mai adăugat: "Odată cu Bones and all / Cu tot cu oase, celebrul regizor italian Luca Guadagnino recuperează starea inclasabilă pe care a descris-o cel mai bine în Io sono l'amore, cel de-al treilea lungmetraj al său. Cu o diferență notabilă: tânjirea și fervoarea se trăiesc, în acest film premiat cu Leul de Argint la Veneția, în nuanțe de roșu aprins."

Mai multe informații despre filme, program și bilete pentru ediția locală de la Timișoara - puteți găsi aici:
https://cinemavictoria-tm.ro/evenimente/festivalul-filmului-european
iar despre Festivalul Filmului European 2023, aici:
https://www.icr.ro/pagini/mai-multe-filme-vedeta-decat-oricand-la-festivalul-filmului-european-2023

Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: AaRC - All About Romanian Cinema, Adevarul de weekend, Agerpres, Aivi media.hub, BookBlog, BookHub, B365, Cărturești, Cinefan, Cinefilia, Cinemil, CineGhid ,Cinemap, Daily Magazine, Din filme, IQads, Filme-carti.ro, La Două Bufnițe, LiterNet, Metropotam, Munteanu, MovieNews, News.ro, Observator cultural, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Timișoara, Răsfoiala, Spotmedia, The Institute, Zile și nopți, 4Arte.


Program
Festivalul Filmului European, ediția Timișoara - Cinema Victoria
9 - 12 mai 2023

Marți, 9 mai 2023
19:00 Gala de deschidere
Cu tot cu oase / Bones and All - r: Luca Guadagnino / Italia, S.U.A. / 2022 / 130'

Miercuri, 10 mai 2023
18:30 Omul cu răspunsurile / The Man with the Answers / O Anthropos me tis Apantiseis - r: Stelios Kammitsis / Cipru, Grecia, Italia / 2021 / 80'
20:30 Golul meu și cu mine / My Emptiness and I / Mi vacío y yo - r: Adrián Silvestre / Spania / 2022 / 98' (+18)

Joi, 11 mai 2023
18:30 Trebuie să veniți s-o vedeți / You Have to Come and See It / Tenéis que venir a verla - r: Jonás Trueba / Spania / 2023 / 64'
20:00 Dragă Thomas* / Dear Thomas / Lieber Thomas - r: Andreas Kleinert / Germania / 2021 / 156' (Q&A cu actrița Ioana Iacob)

Vineri, 12 mai 2023
18:00 Nepotul / The Grandson / Az unoka - r: Kristóf Deák / Ungaria / 2022 / 115'
20:30 Samsara - r: Lois Patiño / Spania / 2023 / 113'

*Proiecție în prezența invitaților speciali (Q&A)

Filmele din programul Festivalului Filmului European

Marți, 9 mai 2023 - 19:00

Cu tot cu oase / Bones and All - Italia - S.U.A, 2022, 130' - dramă, horror (14+)
Vorbit în engleză / Subtitrat în română


Regia: Luca Guadagnino
Scenariul: David Kajganich, după romanul cu același nume al scriitoarei Camille DeAngelis
Imaginea: Arseni Khachaturan
Montajul: Marco Costa
Muzica: Trent Reznor, Atticus Ross
Cu: Taylor Russell, Timothée Chalamet, Mark Rylance, André Holland, Chloë Sevigny, Jessica Harper, David Gordon Green, Michael Stuhlbarg, Jake Horowitz
Distribuit de: MGM

"Luca Guadagnino s-a depășit pe sine cu acest horror poetic, în care pericolele, umorul și încărcătura emoțională se echilibrează perfect." - The Guardian

Prima dragoste îi găsește pe Maren, o tânără care învață cum să supraviețuiască la marginea societății, și pe Lee, un rătăcitor singuratic, în timp ce pornesc împreună într-o odisee de o mie de mile care îi poartă pe drumurile secundare, pasajele ascunse și capcanele Americii lui Ronald Reagan, încercând să-și găsească propriul loc într-o lume plină de pericole și lipsită de toleranță.

Luca Guadagnino (n. 1971, Palermo) este regizor, scenarist și producător. A studiat literatură la Universitatea din Palermo și ulterior a absolvit Universitatea Sapienza din Roma. Guadagnino și-a făcut debutul regizoral în 1999 cu lungmetrajul The Protagonists. Din filmografia sa mai fac parte Melissa P. (2005), I am Love (2009, cu Tilda Swinton, nominalizat la Globul de aur), A Bigger Splash (2015), Suspiria (2018) etc. Colaborarea cu Timothée Chalamet a început cu filmul Call Me by Your name (2017, Oscar pentru cel mai bun scenariu) și a continuat cu Bones and All.

Festivaluri:
2022: Leul de Argint pentru cea mai bună regie, Cel mai bun actor tânăr - Venice IFF; Cel mai bun scenariu - Las Vegas Film Critics Society Awards; Sunset Film Circle; Dublin Film Critics Circle Awards; Fest IFF; Chicago Film Critics Association Awards.
2023: CinEuphoria Awards; David di Donatello Awards;

Miercuri, 10 mai, 18:30
Omul cu răspunsurile / The Man with the Answers / O Anthropos me tis Apantiseis - r: Stelios Kammitsis / Cipru, Grecia, Italia / 2021 / 80'
Vorbit în engleză, greacă, germană, italiană / Subtitrat în română


 Regia și scenariul: Stelios Kammitsis
Imaginea: Thodoros Mihopoulos
Montajul: Livia Neroutsopoulou
Muzica: Francesco Cerasi
Cu: Vasilis Magouliotis, Anton Weil, Stela Fyrogeni
Distribuit de: m-appeal

O călătorie spontană de vară devine o călătorie a regăsirii cu celălalt.

Victor, fost campion la scufundări, locuiește cu bunica sa într-un oraș de pe litoralul grecesc. Lipsit de zilele de glorie de altădată și obosit de munca la fabrica de mobilă, viața i se schimbă brusc odată cu moartea bunicii sale, când decide să plece într-o călătorie în Germania. Pe drum îl întâlnește pe Matthias, un tânăr german cu spirit liber, care se întoarce acasă. Matthias îl convinge pe Victor să-l ia cu el și, în timp ce conduc spre nord, Matthias îl împinge pe acesta să iasă din zona lui de confort și să dezvăluie adevăratele motive din spatele călătoriei sale.

Stelios Kammitsis a studiat film la SUNY Purchase, New York, după care s-a mutat la Atena, unde a lucrat alături de Theo Angelopoulos la pregătirea filmului The Dust of Time și de coregraful Dimitris Papaioanou pentru spectacolul Medea2, dar și ca scenarist freelancer pentru diverse seriale TV. A debutat în lungmetraj în 2012 cu Jerks, iar în 2015 a scris, produs și regizat scurtmetrajul Downhill.

Premii și festivaluri:
2021: Premiul Publicului - Beijing IFF; Premiul Publicului - Thessaloniki IFF; Cel mai bun scenariu - KASHISH Mumbai Queer IFF.
2021: Mardi Gras FF Sydney; Melbourne Queer FF; Roze Filmdagen Santa Barbara IFF; Outshine Miami; FIRE!! Mostra Internacional de Cine Gai i Lesbià; Lovers IFF; CINEDAYS Festival of European Film; KASHISH Mumbai International Queer FF; Beijing IFF; Humen FF; Guadalajara IFF; MIX Copenhagen; Raindance IFF; Seoul Pride IFF; Thessaloniki IFF.
2022: Niemeyer Center LGTBI FF; Mix México; Sziget Festival.

Facebook: manwiththeanswers

Miercuri, 10 mai 2023, 20:30
Golul meu și cu mine / My Emptiness and I / Mi vacío y yo - r: Adrián Silvestre / Spania / 2022 / 98' (+18)
Spania, 2022, 98' dramă (+18)
Vorbit în spaniolă, franceză/ Subtitrat în română


Regia și montajul: Adrián Silvestre
Scenariul: Adrián Silvestre, Raphaelle Perez, Carlos Marquès-Marcet
Imaginea: Laura Herrero Garvín
Sunetul: Nacho Ortuzar
Cu: Raphaëelle Pérez, Alberto Díaz, Marc Ribera, Isabel Rocatti, Carles Fernández Guía, Carmen Moreno, Sergio Reverón, Lena Brasas, Tina Recio, Alicia de Benito
Distribuit de: Filmin

"Construit în jurul unui joc actoricesc superb și provocator al Raphaëllei Perez, Golul meu și cu mine îl confirmă pe Adrián Silvestre drept unul dintre noile talente regizorale remarcabile ale Spaniei." - Screen Daily

Raphi e la o vârstă fragedă, are un aspect androgin și naiv. În Barcelona, ea începe o tranziție de gen, precum și o călătorie anevoioasă pentru a-și găsi adevărata identitate.

Raphi, din Franța, visează la povești cu prinți și familii tradiționale. Dar, în realitate, lucrurile nu stau așa. Lucrează într-un call center din Barcelona, se confruntă uneori cu întâlniri amoroase jenante și este diagnosticată de terapeutul ei ca având disforie de gen. Este o perioadă confuză, iar femeia trans își face tranziția și își vede de viața de zi cu zi. Vorbește deschis cu colegii, prietenii queer și bărbații pe care îi întâlnește prin intermediul aplicațiilor. În pofida tuturor sfaturilor pe care le primește, se dovedește că timpul și experiența o vor ajuta să-și accepte locul în această lume.

Adrián Silvestre (n. 1981, Valencia) a studiat comunicare audiovizuală, regie de film și istoria artei contemporane la Madrid, Roma și Havana.
A debutat în lungmetraj cu The Objects of Love (2016), selecționat și premiat în numeroase festivaluri internaționale. Cu cel de-al doilea lungmetraj, documentarul Sediments (2021), a câștigat Premiul special al juriului la Salonic și Premiul pentru cel mai bun documentar la Cinespaña Toulouse. Golul meu și cu mine a fost prezentat în premieră la Festivalul Internațional de film de la Rotterdam.

Festivaluri și premii:
2022: Premiul Special al Juriului - Málaga Spanish FF; Mențiune de onoare - Wicked Queer, The Boston LGBT FF; Premiul Publicului - Toulouse Cinespaña; Cea mai bună regie - Thessaloniki IFF; Cea mai bună actriță - L.A. Outfest; Cel mai bun film - Guadalajara IFF; Mențiune specială - Festival Mix Milano; Cel mai bun film - D'A Film Festival Barcelona; Premiul Juriului tânăr - Crossing Europe; Gaudí Awards; Santa Barbara IFF; San Sebastián IFF; Rotterdam IFF; Queer Lisboa - Festival Internacional de Cinema Queer; Feroz Awards; Cleveland IFF; Hamburg International Queer FF; Zurich IFF.

Joi, 11 mai 2023, 18:30
Trebuie să veniți s-o vedeți / You Have to Come and See It / Tenéis que venir a verla - r: Jonás Trueba / Spania / 2023 / 64'
Spania, 2023, 64', comedie
Vorbit în spaniolă / Subtitrat în română

Regia și scenariul: Jonás Trueba
Imaginea: Santiago Racaj
Montajul: Marta Velasco
Muzica: Álvaro Silva Wuth, Educardo Castro
Cu: Itsaso Arana, Vito Sanz, Francesco Carril, Irene Escolar
Distribuit de: Atalante

"O meditație amplă și revigorantă despre prietenie, filozofie, artă și ping-pong. Jonás Trueba este un maestru al miniaturilor cinematografice pline de profunzime." - Variety

Două cupluri pe la vreo treizeci de ani au discuții aprinse despre elementele esențiale ale vieții lor, care se desfășoară între Madrid și suburbiile rurale din apropiere, discuții impregnate de o melancolie încântătoare și umor blând.

Jonás Trueba (n. 1981, Madrid) a debutat ca regizor și co-scenarist în 2000 cu scurtmetrajul Cero en Conciencia. În 2001 a colaborat la scenariul comediei Más pena que gloria, regizată de Víctor García León, cu care a lucrat și în 2006 la scenariul filmului Vete de mí.
A realizat numeroase clipuri video, a regizat spectacolul I Think Of You Often (2007) și a lucrat ca editor de cărți de film. Colaborează cu mai multe instituții de presă și scrie un blog pentru ziarul El Mundo, care se numește The Wind Blows Where You Want. Primul său roman, Las ilusiones, este legat de filmul Los ilusos, cel de-al doilea lungmetraj al său.

Din filmografia sa mai fac parte Every Song Is About Me (2010), Miniatures (2011), The Wishful Thinkers (2013), The Romantic Exiles (2015), The Reconquest (2016) și The August Virgin (2019).

Festivaluri și premii:
2022: Premiul Special al Juriului - Karlovy Vary IFF; Cea mai bună regie - Toulouse Cinespaña; Ghent IFF.
2023: Feroz Awards, Spania; International Cinephile Society Awards; San Sebastián IFF; Valladolid IFF; Reykjavik IFF; São Paulo IFF; Golden Horse FF; Belfast FF; Cork IFF; Mar del Plata IFF; Zurich IFF; New York IFF; Busan IFF; Viennale.

Joi, 11 mai 2023, 20:00
Dragă Thomas* / Dear Thomas / Lieber Thomas - r: Andreas Kleinert / Germania / 2021 / 156' (Q&A cu actrița Ioana Iacob)
Germania, 2021, 156' / dramă, biografie
Vorbit în germană, engleză / Subtitrat în română


Regia: Andreas Kleinert
Scenariul: Thomas Wendrich
Imaginea: Johann Feindt
Montajul: Gisela Zick
Muzica: Daniel Michael Kaiser
Cu: Albrecht Schuch, Jella Haase, Ioana Iacob, Jörg Schüttauf, Anja Schneider
Distribuit de: The Match Factory

O biografie uimitoare a rebelului, artistului, poetului, scriitorului, traducătorului și regizorului est-german Thomas Brasch.

Germania de Est este încă o țară tânără, dar Thomas Brasch este deja un neadaptat. Tatăl său, Horst, vrea să ajute la construirea noului stat german, dar Thomas, fiul cel mare, ar prefera să fie scriitor. Este obsesiv, visător și rebel.
Prima sa piesă este interzisă, iar la scurt timp este dat afară de la școala de film. Când tancurile sovietice traversează Praga în 1968, Thomas și alți studenți demonstrează pe străzile Berlinului.
Propriul său tată îl raportează la Stasi, astfel că Thomas ajunge la închisoare. Eliberat condiționat, muncește din greu într-o fabrică, iubește și suferă, scrie despre dragoste, revoltă și moarte.
Fără nicio perspectivă de a fi auziți în Germania de Est, Thomas și femeia pe care o iubește pleacă în Occident, unde va cunoaște apreciere, cărțile sale devin bestselleruri, face filme.

Andreas Kleinert (n. 1962, Berlin) a lucrat după absolvirea liceului ca intern în studiourile DEFA din Potsdam. A urmat apoi cursurile de regie la Universitatea Konrad Wolf din Babelsber, pe care a absolvit-o cu Farewell, Joseph (1989), selectat în competiție la Locarno și nominalizat la Oscarurile studențești.
A realizat numeroase producții de televiziune, dar și filme de ficțiune, printre care: Lost Landscape (1992), Outside Time (1995), In the Name of Innocence (1997), Paths in the Night (1999), Head under Water (2007), Haus und Kind (2008), Boundaries (2010) etc.
Din 2006 este profesor la cursul de regie de film și televiziune la Universitatea din Babelsberg.

Festivaluri și premii:
2021: Cel mai bun film, Cel mai bun actor - Talinn Black Nights IFF; Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună imagine, Cea mai bună scenografie, Cele mai bune costume, Cel mai bun actor în rol principal, Cel mai bun actor în rol secundar - Premiile Academiei Germane de Film; München FF; Koln IFF;
2022: Istanbul IFF; Prague IFF - Febiofest;

Vineri, 12 mai 2023, ora 18:00
Nepotul / The Grandson / Az unoka - r: Kristóf Deák / Ungaria / 2022 / 115'
Ungaria, 2022, 115', dramă
Vorbit în maghiară / Subtitrat în română


Regia: Kristóf Deák
Scenariul: Kristóf Deák, Nina Kov
Imaginea: Róbert Maly
Montajul: Manó Csillag
Muzica: Adam Balazs
Cu: Gergely Blahó, Tamás Jordán, Gábor Jászberényi, Judit Pogány, Judit Bárdos, Laura Döbrösi, János Papp, Ildikó Hámori, Teri Tordai, Kriszta Szalay, Ildikó Hüvösvölgyi
Distribuit de: Fórum Hungary

Viața unui tânăr este dată peste cap atunci când bunicul său cade victima unei escrocherii elaborate.

Nepotul este o poveste de maturizare sub forma unui thriller polițist, cu elemente de comedie neagră. Protagonistul acestei ciudate povești de răzbunare, plasată în prezent, este Rudi, un băiat literat blând și bine crescut. După ce bunicul său iubit devine victima unei înșelăciuni fără suflet, Rudi este hotărât să-și facă singur dreptate. Pentru a face acest lucru, el are nevoie de ingeniozitate și încredere în sine - și, desigur, de niște aliați.

Kristóf Deák (n. 1982, Budapesta) este regizor, scenarist și producător. Din filmografia sa fac parte Sing (Premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj în 2017), Best Game Ever (2018), Foglyok (2019) și numeroase producții TV.

Vineri 12 mai 2023, 20:30
Samsara - r: Lois Patiño / Spania / 2023 / 113'
Spania, 2023, 113', dramă
Vorbit în swahili, laoțiană / Subtitrat în română


Regia și montajul: Lois Patiño
Scenariul: Lois Patiño, Garbiñe Ortega
Imaginea: Mauro Herce, Jessica Sarah Rinland
Sunetul: Xabier Erkizia
Cu: Amid Keomany, Toumor Xiong, Simone Milavanh, Mariam Vuaa Mtego, Juwairiya Idrisa Uwesu
Distribuit de: Bendita

"O călătorie extraordinară, multisenzorială, prin trupuri, suflete și spațiu. Nu sunt foarte sigur că sunt persoana care eram înainte de a-l viziona." - Leonardo Goi, The Film Stage

"Una dintre cele mai copleșitoare experiențe pe care le veți avea vreodată într-un cinematograf." - Loud and Clear

În fiecare dimineață, un adolescent budist vizitează casa unei femei în vârstă pentru a-i citi din Bardo Thödol, un ghid pentru călătoria dintre moarte și următoarea reîncarnare. În ultima ei zi, tânărul îi șoptește la ureche pasajele finale ale cărții, închide ochii și meditează împreună, în timp ce ea pornește într-o călătorie transformatoare către lumea de dincolo.

Lois Patiño (n. 1983, Galicia) a studiat psihologie la Universitatea Complutense din Madrid și apoi regie de film la Academia de Film din New York. Și-a finalizat studiile cu un master în documentar la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona. Cele mai recente filme ale sale - scurtmetrajele Sycorax (2021, co-regizat cu Matías Piñeiro) și The Sower of Stars (2022) au avut premiera la Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes și la Berlinale Shorts, iar lungmetrajele Coast of Death (2013) și Red Moon Tide (2020) au avut premiera la Locarno și Berlinale Forum. În prezent lucrează la alte două filme care vor avea premiera anul acesta și în 2024.

Festivaluri și premii:
2023: Premiul Special al Juriului - Berlin IFF; IndieLisboa IFF; JEONJU IFF.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus