mai 2023
La 17 mai 2023, a avut loc în București, inaugurarea oficială a Sezonul Cultural de la Casa La Mița Biciclista - Stabiliment Creativ, în prezența Excelenței Sale LAURENCE AUER, ambasadoarea Franței la București. Cu această ocazie, a fost deschisă Expoziția Frumusețea unui oraș.


Au rostit câteva cuvinte introductive: E.S. Laurence Auer, Ambasadoarea Franței la București; Marion Waller - Directoarea Pavillon de l'Arsenal Paris [1]; Edmond Niculușcă, Președinte ARCEN (Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate). Vorbitorii au adresat de asemenea, mulțumiri coordonatorilor proiectului și partenerilor media: conceptul curatorial al expoziției din Capitala României a aparținut doamnei Dorothee Hasnaș, iar al celui din Paris, domnului Alexandre Labasse; Arhitectura și adaptarea-Attila KIM, Architects; Parteneri: Ordinul Arhitecților din România, Institutul Francez din România, OMA Vision, Iabilet.ro. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național; Parteneri media au fost Europa FM și RFI România.


Acest proiect este menit să reclădească stima de sine a Capitalei, bucureștean cu bucureștean și comunitate cu comunitate, prin Cultură, Ospitalitate și vibrație a Orașului [2]. Afinitatea dintre cele două capitale europene, de-a lungul timpului - Paris și București, precum IUBIREA, nu se poate explica, ea există pur-și-simplu și va continua, a spus E.S. Laurence Auer, Ambasadoarea Franței la București.

În seara aceleiași zile, numerosul public - în majoritate tineri - prezenți în minunata clădire, din strada Biserica Amzei nr. 9 (restaurată în anul 2022 de Tomás Manjón, co-fondator Mantor Group), a făcut turul expoziției și apoi, a ascultat un Concert de Jazz, prezentat de Nicolle Rochelle Cvintet.


Casa La Mița biciclista a fost cunoscută și sub numele de Casa Teodorescu (după Constantin Teodorescu) și este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului București. Numele ei provine de la Maria Mihăescu [3]. Stilul arhitectonic este o combinație de Art Nouveau cu Beaux Arts.


Vizitatorii au fost întâmpinați cu o cupă de șampanie și apoi au putut servi băuturi fine la un excelent bar de la primul etaj. De pe terasa clădirii, se putea vedea panorama zonei, iar de pe balcon, frumoasa arhitectură a Bisericii Amzei. Pe pereții camerelor erau fotografii, stampe și panouri inscripționate cu istoricul celor două orașe și cu elementele lor specifice de urbanism, iar ecranele afișau explicații interesante și imagini din Paris.


Interiorul vilei atrăgea prin bunul gust ferestre, sobe de teracotă fine, oglinzi, candelabre și plante înfrumusețau saloanele.

 

D.J. Cristache a reușit să selecteze și să mixeze cu inspirație muzica înregistrată pentru publicul său țintă, vizitatorii Casei La Mița Biciclista.

Cântăreața Nicolle Rochelle, prin vocea, prin mișcările de dans și verva molipsitoare, a adus farmec sonor acestui spațiu interior elegant, oferind publicului un concert cu piese diverse, alături de instrumentiști unul și unul.


Într-una din piese, pe soloul saxofonului, cântăreața se unduia exact în tempo-ul glissando-ului, alteori lovea parchetul cu fidelitate sincronă pe loviturile accentuate ale bateristului, marca prin zvâcniri ale corpului său, pizzicato-ul contrabasului. Vocea, caldă, cu inflexiuni și patinări specifice jazz-ului, era însoțită de o mimică foarte sugestivă: uneori își rășchira degetele ambelor mâinilor, rotindu-le în ritmul melodiei improvizate, cu un talent admirabil, alteori își sufleca puțin rochia, cu acea cochetărie și farmec feminin francez inegalabile. Nu au lipsit nici câteva mișcări de charleston. Nicolle iniția consoanele onomatopeic, simultan cu sonoritățile contrabasului ce ciupea corzile cu înverșunare pe un ritm nebun. Artista cânt[ cu bucurie, dăruiește acest frumos muzical, cu influențe și tonalități de blues și ragtime, la care se adaugă elemente europene și ritmuri latino-americane. Dialoghează cu fiecare instrumentist din formație (chitară, saxofon clarinet / contrabas și baterie).


Dorim succes acestui proiect, ce vizează Spațiul și Timpul oamenilor care își doresc o viață urbană de calitate, oameni care vor să le schimbe din interior - din suflet și din casă, de unde pornește însăși viața.

 Frumusețea unui oraș depășește simpla dimensiune estetică. Este limbajul comun al creării orașelor [4].

NOTE
[1] Pavillon de l'Arsenal din Paris este cel mai important centru de arhitectură și planificare urbană din Europa. În fiecare an, organizează 20 de expoziții, însoțite de 70 de conferințe, pentru a aduce planificarea urbană la îndemâna tuturor.
[2] Comunicat OMA VISION, 05.05. 2023.
[3] Cunoscută ca fiind prima femeie din România care a mers pe bicicletă, Mița a fost bănuită că ar fi avut legături amoroase cu mari nume ale perioadei interbelice: Regele Ferdinand (de la care a primit casa Piața Amzei, casă care îi poartă azi numele, Mița Biciclista), Octavian Goga, Nicolae Grigorescu sau chiar regele Manuel al Portugaliei. Deși acesta din urmă a cerut-o în căsătorie, Maria l-a refuzat din cauza iubirii sale pentru doctorul Nicolae Minovici. În cele din urmă, în anii '40 ea s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dumitrescu.
[4] ibidem.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus