iunie 2023
Festivalul Buzău iubește teatrul, 2023

În ultima zi de festival, clovnii jucăuși, costumați adecvat, în culori vesele, au năvălit literalmente pe scenă spre bucuria celor mici. Derulat în viteză, fără pauze, fără de respiro, spectacolul non-verbal Cuibul de clovni, adus de Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiești în sala Teatrului "George Ciprian" din Buzău, a electrizat spiritele copiilor și adulților deopotrivă într-un mod cu totul special. Se știe că într-un spectacol de teatru pentru copii de asemenea calibru echipa tehnică e mai solicitată, mai intens prezentă pentru punerea în acțiune a mașinăriei de clovni, saltimbanci, eroi de poveste.

Servindu-se de scenografia de la MGS Arte sub comanda lui Mihai Androne, regizorul Mihai Sandu Gruia a antrenat în joc șase actori și patru figuranți într-o mișcare browniană fără oprire. Jocul de lumini (responsabil Ionuț Aldea), proiecțiile video (Ionuț Antonescu) și fondul muzical (Mihai Bisericanu) au contribuit din plin la un spectacol vivant, antrenant, reușind să fie exact ce și-a propus regizorul: "O viziune novatoare, un teatru altfel".


Săltând, dansând și făcând giumbușlucuri amuzante, au evoluat Ana Maria Orban, Ioana Roșu, Daniel Burcea, Maria Miruna Lazăr, Nelu Neagoe și Nuța Ilie, întruchipând eroi din basme, animale din fabule sau inocente făpturi în luptă cu forțele malefice ale răului. Agitația în sală a atins cote maxime când cei răi (personajele negative) au fost pedepsiți, împinși afară din scenă. Ridicați de pe scaune, cu mâna întinsă spre culise, copiii țipau dezlănțuiți: "Afară! Afară!" ceea ce reprezintă un punct maxim al participării la acțiune a celor mici. Când a apărut pasărea neagră, simbol al morții, s-au arătat îngroziți, pătrunși de grozăvia confruntării cu hidoșenia întunericului.


 Secvențele se leagă în ritm susținut. Un virtual Trickster adus în actualitate, pus pe șotii, face năzdrăvănii; cei doi prieteni se ceartă continuu; corbul nu vrea să se lase păcălit de vulpe; un sculptor amintind de un Pygmalion în miniatură cioplește la zeița justiției, legată la ochi, cu sabia într-o mână și cu balanța în cealaltă. Corupătorii disturbă echilibrul dreptății. Trimiterile sunt elocvente. Modele culturale extrase din literatură, folclor și mit se împletesc armonios într-un demers teatral bine articulat și exploatat eficient. Figuranții Albert Stoica, Răzvan Staicu, Mihai Cristian Mitrea, Mihaela Moș completează echipa care imprimă un ritm dinamic întregului spectacol, până la jocul cu baloane mari al prichindeilor din sală din final. Un final fulminant, exuberant, desigur. Un intens, susținut și dens produs actoricesc de cea mai bună calitate a pornit această mașinărie de clovni.


Atribute ce se pot atașa la final și festivalului buzoian din acest an. Un festival bogat în comedii cu mare priză la public, prezentate de trupe profesioniste din întreaga țară. Unele dintre aceste contribuții au fost premiate de juriul alcătuit din personalități teatrale remarcabile: Maria Rotar (regizor și director adjunct la Teatrul Excelsior din București), Emil Gaju (actor și regizor din Republica Moldova, artist al poporului) și regizorul Vlad Trifaș.


Palmares: Cel mai bun spectacol din festival acordat spectacolului Funny Money - Teatrul "Toma Caragiu", Ploiești; Premiul Cea mai bună actriță l-a primit Cerasela Iosifescu pentru rolul "Reme" din spectacolul Cancún prezentat de Teatrul "Nottara", București; Premiul Cel mai bun actor l-a obținut Ștefan Pavel pentru rolul "Poreclă" din Portugalia, producția a Teatrului "Anton Pann" - Râmnicu Vâlcea. Ștefan Pavel a fost și un șarmant și vivace prezentator al actualei ediții. Premiul special al publicului a fost acordat spectacolului Cancún al Teatrului "Nottara", București.

Director artistic al actualei ediții a fost Adrian Găzdaru, selecția spectacolelor a fost făcută de Carmen Stanciu. De remarcat că, sub conducerea doamnei Gina Chivulescu, managerul Teatrului "George Ciprian" din Buzău, ediția cu numărul XVIII a înșirat o salbă de producții teatrale de calitate, în mare parte comedii foarte apreciate de public. Mașinăria de festival a adus în sală mulți spectatori. Iată, e o realitate indubitabilă că Buzăul iubește teatrul!

 (foto: Andreea Iordache)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus