iunie 2023
Festivalul TIFF 2023
Mi-am închiriat o garsonieră în București în ianuarie 2017. Gheorghe Iancu pregătea un spectacol omagiu pentru Miriam Răducanu iar eu voiam să fiu acolo când Miriam și Iancu lucrau împreună.

Îi trimisesem de Crăciun în 2016 lui Miriam albumul Kind of Blue a lui Miles Davis și i-a plăcut foarte tare piesa So What. Începuse să lucreze la un intro pentru Iancu dar până la urmă nu s-a mai organizat spectacolul acela.

 Era o perioadă mai dificilă și îmi era teamă că se va întrerupe totul. Când ne întâlneam îi aminteam de coregrafie și de Miles iar Miriam era sceptică dar totuși o vedeam că-și dorește și ea să facă ceva. La început de aprilie mi-a spus că vrea să lucreze la o coregrafie nouă. Nu-mi venea să cred că încurajările mele își făcuseră efectul asupra ei.


Mergeam aproape zilnic la familia Răducanu în locuința lor din cartierul Floreasca. După cafea și dulceață de portocale petreceam câteva ore în acea atmosferă pur artistică. Eram fascinat cum Miriam reușea să-și păstreze atenția pe artă tot timpul. A fost o perioadă efervescentă, discutam toate ideile legate de fiecare secvență coregrafică și la fiecare întâlnire mă anunța când intram în casă că are câteva idei noi. Era tot ce îmi doream, să se prelungească întâlnirile și să mă bucur de orele acelea.

Începusem să o filmez și să-i arăt unele secvențe filmate. Prin mai am montat un material video de vreo 6 minute pe care l-au văzut câțiva oameni apropiați lui Miriam. Gigi Căciuleanu mi-a spus imediat că trebuie să continui neapărat. Asta voiam și eu. Până în 20 noiembrie am filmat totul. Pe mine m-a interesat întotdeauna partea de lucru din casă fiindcă Miriam era foarte deschisă și se simțea liberă. A fost o perioadă foarte bună pentru amândoi. Miriam se gândea mult și la spațiul din unteatru, îi plăceau foarte mult zidul acela negru și podeaua crudă. Când lucram în locuință îmi spunea cum ar arăta coregrafia respectivă în unteatru. Am filmat și fotografiat tot procesul acela de producție. Într-o zi mi-a spus că înregistrările mele sunt testamentul ei.

Notă: Scurtmetrajul O întâmplare cu Jazz / Without Expectations va fi proiectat la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, marți, 13 iunie 2023, ora 18:00, în cadrul TIFF 2023. Scurtmetrajul va fi urmat de un documentar, Crystal Pite: Angels' Atlas, despre apreciata coregrafă și dansatoare canadiană Crystal Pite, aflată în plină producție a grandiosului spectacol Angels' Atlas, prima punere în scenă la National Ballet of Canada după pandemie.

 Expoziția de fotografie O întâmplare cu Jazz poate fi vizitată în perioada 9-18 iunie 2023 la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Expoziția cuprinde 22 de lucrări fotografice din perioada de producție a filmului.

(design poster: Carmen Acsinte)


Descarcă catalogul și aperiTIFF 2023 aici, respectiv aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus