iunie 2023
Festivalul TIFF 2023
Nu, n-a plouat. În epoca breaking news, aceasta e mare știre a serii inaugurale de TIFF 2023. Norii s-au învârtit, câteva picături răzlețe au căzut, dar ploaia care să anuleze / mute Ceremonia de deschidere a celui de-al 22-lea TIFF nu a venit. Prin urmare, 3.400 de oameni l-au privit, vreme de un ceas, pe Tudor Giurgiu și invitații săi și, apoi, au râs și aplaudat la Northern Comfort / Confort nordic, filmul de deschidere al ediției.

Al 4-lea lungmetraj al islandezului Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (45 de ani) a fost proiectat în prezența regizorului (ajuns pentru a 3-a oară la Cluj) și a unei părți a echipei în frunte cu star-ul britanic Timothy Spall, căruia Tudor & TIFF i-au decernat Premiul pentru Întreaga Activitate.

Primele 2 lungmetraje ale lui Sigurðsson, Either Way și Paris of the North, au făcut parte din competiția oficială a TIFF 2012 și, respectiv, 2015. Under the Tree a fost și el proiectat la Cluj, în 2018. În 2023, Confort nordic / Northern comfort a primit onoarea de a deschide festivalul al cărui nivel de impact întru educarea cinefililor români (și nu numai) a fost cândva remarcat și evaluat de Alex Leo Șerban sub forma unei exclamații ultra-entuziaste produse de coada pe care tiff-arii primelor ediții o făceau la ceva film islandez (era vorba, probabil, de hit-ul Noi Albinosul / Nói Albinói, care a câștigat Competiția TIFF din 2003).

Primul film de limbă engleză al lui Sigurðsson confirmă improbabilul love story aplaudat acum 20 de ani de ALȘ. În ciuda ritm inconstant și a unor dialoguri pe alocuri prea explicit / redundate (Sigurðsson a scris scenariul împreună cu Halldór Laxness Halldórsson și Tobias Munthe), Confort nordic / Northern comfort e haios & duios. Bașca, vorbește despre angoasele omului post-post-post (opriți-mă!)-modern cu onestitate, empatie, ironie și, daca e permis, speranță.


Intriga e simplă: o mână de cetățeni bogați ai Londrei zilelor noastre, suferind de o gravă angoasă cauzată de zborul cu avionul, încearcă să își învingă frica apelând la un program specializat. În ton cu epoca, cei care susțin sesiunile de instruire își pigmentează discursul cu tone de vorbe goale, citate motivaționale, exemple neinspirate de bune practici, cifre statistice alese pe criterii haotice, etc. De partea cealaltă, cei instruiți cară după sine o serie de multe alte probleme personale / frici / răni ce au prea puțin de a face cu frica de zbor.

Din ciocnirea celor două tabere, cuplată cu ceva probleme meteo și o seamă de coincidențe nefericite, se naște o comedie cu multe turbulențe, cu un peisaj hibernal islandez splendid și cu un hotel de lux cu spa / obiect neidentificat aterizat în mijlocul deșertului de zăpadă / insulă înconjurată de ape tulburi & înfricoșătoare (metaforă pentru o Islandă primind după specificul urâcios al locului & vremii o mână de străini bogați care știu / nu știu ce vor?). Drumul spre previzibilul happy-end e presărat cu pișcături îndreptate împotriva câtorva dintre stereotipurile & luptei anti-stereotipuri ultra-contemporane (când totul merge groaznic, e mișto să poți folosi o brumă de situație hărțuitoare ca să construiești rapid un șantaj ce te poate scoate din încurcătură).

Confort nordic / Northern comfort ne prezintă omul timpurilor noastre învingându-și problemele la zi cu metodele străvechi: nevoie de curaj, camaraderie, un strop de nebunie și multă luptă cu sine. Nimic nou pe frontul devenirii ființei umane, cum s-ar zice.


Descarcă catalogul și aperiTIFF 2023 aici, respectiv aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus