iunie 2023
Festivalul TIFF 2023
Un film emoționant despre o clasă de adolescenți evrei care călătoresc prin Polonia, printre lagărele naziste și spre înțelegerea faptelor naziștilor.

O secvență cu care am rămas mult timp după film, a fost cea în care bunicul, un bătrân care a fost în copilărie în lagăr, le povestea o întâmplare, iar în timpul poveștii, îi întreabă pe adolescenți: "Ce este un evreu?" și toți rămân fără răspuns.

Printre party-uri, glume și îndrăgosteli, personajele principale explorează trecutul sumbru al evreilor.

Un film excelent vorbit în trei limbi: ebraică, poloneză și engleză, plin de momente palpitante. Regizorul Asaf Saban marchează prin acest film trecerea între adolescent și adult prin înțelegerea istoriei strămoșilor lor.


Un prim film memorabil în călătoria EducaTIFF, așa că: Hai la TIFF!

Ha'mishlahat / Delegation / Excursie cu clasa
Germania, 2023, 1 oră și 41 min
Regia: Asaf Saban
Cu: Yoav Bavly, Neomi Harari, Leib Lev Levin

Sinopsis: O clasă de liceeni din Israel pleacă în tradiționala excursie în Polonia, unde vor vizita foste lagăre de concentrare. Este ultima plecare înainte să se înroleze în armată și pare că acum trebuie să le facă pe toate: să se distreze, să se îndrăgostească, să își înțeleagă trecutul. E complicat, mai ales pe fundalul sumbru al memorialelor, dar tinerii găsesc soluții și transformă excursia într-o aventură de neuitat.
Festivaluri: Berlin 2023, Beijing 2023
Producător: Agnieszka Dziedzic, Yoav Roeh, Roshanak Behesht Nedjad
O producție: Koi Studio, Gum Films, In Good Company Films

Notă: Andrei Bar are 12 ani și e spectator fidel de EducaTIFF de mai multe ediții. În 2023, ca și în 2022, ne-a făcut onoarea de a accepta să povestească pentru LiterNet despre câteva din filmele pe care le vede la TIFF.


Descarcă catalogul și aperiTIFF 2023 aici, respectiv aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus