iunie 2023
Festivalul TIFF 2023
Nu știu de câte ori mi s-a întâmplat să nu merg la deschidere la TIFF, dar în 2023 am ratat voit marele început al festivalului. Sufletul meu de cinefilă a fost rupt în două pentru că prima semifinală de la Roland Garros avut loc în același timp. Finala din semifinală. Așa că am ales să văd două seturi extraordinare între Alcaraz și Djokovic, și două pline de demnitate după accidentarea jucătorului spaniol de numai douăzeci de ani care promite să ne încânte mulți ani (sper eu) de acum încolo.

Așa că pentru mine TIFF-ul a început a doua zi cu un film de la EducaTIFF: Ha'mishlahat / Delegation / Excursie cu clasa în regia lui Asaf Saban. Un grup de liceeni din Israel pleacă în excursie cu școala la Auschwitz pentru o lecție de istorie în care refac traseul evreilor condamnați la moarte. Filmul, pe care mi-ar fi plăcut să îl vadă mai mulți elevi, este o celebrare a vieții, o intersecție narativă între trecut și prezent, o poveste despre autenticitate și sinceritate, despre iubiri adolescentine, surprinse în cadre care trădează sensibilitatea și fragilitatea caracteristică vârstei. O lecție de istorie, predată altfel, cu scopul de a emoționa și empatiza, dar și un crochiu al tumultului interior pe care fiecare tânăr / tânără îl are în călătoria pe care o face înspre propriul suflet.


Cel de al doilea film la care am fugit de la Sapientia la Florin Piersic, a fost Tár. Un film regizat de Todd Field, pe care l-am așteptat, despre care am citit cronici și impresii ale celor care îl vizionaseră deja. Mă bucur că l-am văzut la cinema, acolo unde filmele se văd altfel. Cate Blanchett face din nou un rol epocal, așa cum ne-a obișnuit, impersonând prim-dirijorul / dirijoarea filarmonicii din Berlin. O personalitate puternică, flamboaiantă, intimidantă, critică, greu de gestionat (și uneori de înțeles) de către partenera de viață, asistenta personală și membrii orchestrei pe care o conduce, plină de patos, marcată de profesionalismul și geniul lui Bernstein, Linda, devenită Lydia Tár, pierde tot ce a construit de-a lungul vieții personale și profesionale, dar nu și dorința de a continua să dirijeze.


Filmul care mi-a plăcut cel mai mult ieri, și pe care îl recomand, este Á Ferð með Mömmu / Driving Mum / La drum cu mama. O coproducție Islanda- Estonia, pe care îl găsiți la Focus Nordic. De la început Hilmar Oddsson a gândit filmul alb-negru, cu trimiteri evidente la Polanski, Fellini, Jarmusch și Cehov. Construit pe capitole, cu un peisaj de o frumusețe care îți taie respirația, filmul urmărește călătoria (transformatoare a) lui Jon, bărbatul care nu a ieșit niciodată din satul în care a locuit toată viața cu părinții. Rămas doar cu mama, Jon duce o viață lipsită de evenimente notabile, petrecându-și mare parte din timp în casă împletind alături de aceasta pulovere pentru cooperativă.


O comedie neagră care pe alocuri ne poate trimite cu gândul la Aaltra regizat Benoît Delépine și Gustave Kervern, filmul este o radiografie a relației toxice dintre mamă și fiu, un monolog-dialog presărat cu reproșuri, regrete, frustrări, anxietăți care ies la lumină în călătoria pe care Jon o face împreună cu mama, moartă deja, pentru a-i îndeplini acesteia ultima dorință: aceea de a se întoarce în locul în care s-a născut pentru a fi îngropată, nedorindu-și să fie incinerată. Comicul de situație, comicul de limbaj, dialogurile care, desi aparent absurde, au o logică discursivă, burlescul care pe mine m-a făcut să mă gândesc nu doar la Fellini, ci și la Tiger Lillies, cadrele, ritmul, personajele care poartă nume precum Brejnev și Nadejda Allilueva fac din Á Ferð með Mömmu / Driving Mum / La drum cu mama un film sensibil, plin de umor, intertextual și introspectiv care merită văzut într-o zi de vară la TIFF.


Descarcă catalogul și aperiTIFF 2023 aici, respectiv aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus