iunie 2023
Festivalul TIFF 2023
Un film foarte trist despre familie și despre boală.

Filmul este prezentat în mare parte din perspectiva fetiței de 7 ani al cărei tată este bolnav de cancer. Povestea se întâmplă în jurul petrecerii și a planificării acestei petreceri surpriză pentru tatăl ei.

Este un film pe care eu îl recomand, ca și cei de la EducaTIFF, mai degrabă părinților, profesorilor sau altor adulți.

Greu, complicat, profund și plin de subiecte tabu, este un film la care ai multe de gândit după ce se termină, la fel ca majoritatea filmelor TIFF.

Un punct extra la filmele din categoria de educație, este partea de Q&A (întrebări și răspunsuri) în care ori se vorbește cu un moderator, cineva din echipă care s-a documentat despre film, ori cu persoane din echipa care a creat filmul. Se clarifică multe în urma acestor discuții. Vreau să le mulțumesc celor de la EducaTIFF pentru diversitatea filmelor și pentru locurile diferite de unde vin ele (acest film a fost din Mexic).


Tótem / Totem
Mexic, 2023, 1 oră și 35 min
Regia: Lila Avilés
Cu: Naíma Sentíes, Montserrat Marañon, Marisol Gasé.

Sinopsis: Sol are șapte ani și își petrece ziua în casa bunicilor, unde sunt în toi pregătirile pentru o petrecere-surpriză pentru aniversarea tatălui ei. Orele trec și haosul se instaurează în sânul familiei, punându-i la încercare temeliile, iar Sol va învăța o lecție pe care nu o va niciodată.
Premii: Premiul juriului ecumenic - Berlin 2023, Cea mai bună regie - Beijing 2023
Festivaluri: Berlin 2023, Vilnius 2023, Hong Kong 2023, Istanbul 2023, Beijing 2023
Producător: Tatiana Graullera, Lila Avilés, Louise Riousse, Per Damgaard Hansen, Jean-Baptiste Bailly-Maître
O producție: Limerencia Films, Laterna Film, Paloma Productions, Alpha Violet Production

Notă: Andrei Bar are 12 ani și e spectator fidel de EducaTIFF de mai multe ediții. În 2023, ca și în 2022, ne-a făcut onoarea de a accepta să povestească pentru LiterNet despre câteva din filmele pe care le vede la TIFF.


Descarcă catalogul și aperiTIFF 2023 aici, respectiv aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus