iunie 2023
Festivalul TIFF 2023
Acesta este un altfel de film față de cele la care scriu mini-cronică de obicei, anume cele din EducaTIFF. Acesta este un documentar despre Carlos Boyero, un foarte cunoscut și cel mai de temut critic de film din Spania.

Am notat din timpul filmului niște lucruri spuse despre el: "Era amuzant cum el distrugea televiziunea" sau "Timpul nu te schimbă, doar te face mai slab" - Al Pacino. Sau ceva spus chiar de el: "Dacă cineva m-ar lega de un scaun și mi-ar pune Epoca de aur a Coreei, aș muri".

Un film spaniol la obiect, în care au povestit mai multe personalități - critici, regizori, inclusiv Președintele Festivalului de la Cannes.

Un film frumos despre sinceritatea care te face cunoscut.

Am avut noroc și azi au venit și două persoane din echipa filmului, inclusiv regizorul acestuia, la sesiunea de Q&A de la final, deci am avut ocazia să fiu parte și dintr-o discuție față în față despre critica de film. Mi-a plăcut.


El crítico / Criticul
Spania, 2023, 1 oră și 20 min
Regia: Javier Morales Perez
Cu: Carlos Boyero.

Sinopsis: Carlos Boyero este unul dintre cei mai ascultați și temuți critici de film din Spania. Sursă de controverse încă de la publicarea primei sale cronici, acum mai bine de patru decenii, Boyero se află în continuare în centrul atenției. Dar nu este el o relicvă a unei perioade apuse? Și ce relevanță mai au criticii azi, în vremea rețelelor de socializare?
Premii: Cel mai bun documentar - Premiile criticilor/ Cinema Writers Circle Awards 2023

Notă: Andrei Bar are 12 ani și e spectator fidel de EducaTIFF de mai multe ediții. În 2023, ca și în 2022, ne-a făcut onoarea de a accepta să povestească pentru LiterNet despre câteva din filmele pe care le vede la TIFF.


Descarcă catalogul și aperiTIFF 2023 aici, respectiv aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus