iunie 2023
Festivalul TIFF 2023
Sincer, la început nu am vrut să merg la acest film. Din descriere, părea plictisitor și lipsit de acțiune.

Dar am fost surprins. Un film fain despre un director de școală din Irlanda și despre copiii de la școala lui. El e și profesor de filosofie. În orele lui, te ghidează prin gânduri profunde și lecții pe care le ai de învățat.

O parte importantă din acest film este despre impactul conflictului dintre catolici și protestanți în rândurile băieților de școala primară. M-au marcat în mod special momentele când profesorii îi lăsau pe copii să gândească singuri în loc să le dea răspunsuri pe tavă. Inclusiv să gândească dacă tot timpul e bine să faci ce îți spun părinții - cum ar fi un sfat primit de unul dintre băieți de la tatăl lui: să răspundă dacă e atacat.


Young Plato / Platon cel tânăr
Irlanda de Nord, 2021, 1 oră și 42 min
Regia: Neasa Ní Chianáin

Sinopsis: Ardoyne, cartier sărac din Belfast, Irlanda de Nord. Un director de școală creează o sursă de schimbare în comunitate după ce-și înarmează elevii cu înțelepciunea filozofilor Greciei antice. Cei mici se duc acasă și își provoacă părinții și vecinii să renunțe la prejudecățile care au dus la un violent conflict social ce încă mai mocnește după decenii întregi.
Premii: Premiul special al juriului- Salonic 2022, Premiul drepturilor omului - Dublin 2022
Festivaluri: Salonic 2022, CPH:DOX 2022, DOK.fest 2022, Millennium Docs Against Gravity (2022), Biografilm 2022, Dublin 2022, Valladolid 2022
Producător: David Rane, Jackie Doyle, Declan McGrath, Celina Nusse, Hanne Phlypo
O producție: Soilsu Film, Clin d'oeil Films, Aisling Productions, Zadig Productions

Notă: Andrei Bar are 12 ani și e spectator fidel de EducaTIFF de mai multe ediții. În 2023, ca și în 2022, ne-a făcut onoarea de a accepta să povestească pentru LiterNet despre câteva din filmele pe care le vede la TIFF.


Descarcă catalogul și aperiTIFF 2023 aici, respectiv aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus