iunie 2023
Festivalul TIFF 2023
Un film în care aflăm pe scurt istoria creatorului marii mișcări Disney. În acest film se regăsesc scurtmetraje începând cu anii '20 până în prezent, cu personaje celebre cum ar fi: Mickey Mouse, Donald Duck, Chip și Dale, precum și altele mai noi.

A fost o parte care mie mi s-a părut foarte interesantă, cea în care, la începuturi, Walt făcea filmulețe în care erau îmbinate obiecte din lumea noastră, cu obiecte din lumea ficțiunii.

O sută de ani de Disney este un lungmetraj plin de scurtmetraje care descrie istoria cinematografiei Disney și a evoluției ei. Un film care se potrivește la toate vârstele - inclusiv adulții pot râde la faimoasele animații.

Și chiar dacă Walt Disney nu mai trăiește, echipa lui încă îi duce mai departe munca.


100 Years of Disney Animation - A Shorts Celebration / O sută de ani de Disney
SUA, 1922 - 2021, 1 oră și 30 min
Regia: Walt Disney, Ben Sharpsteen, Wilfred Jackson, Jack Hannah, Jon Kahrs, Jacob Frey
Sinopsis: Laureat cu 22 de premii Oscar, Walt Disney este categoric cea mai influentă personalitate din istoria animației. Această antologie de 90 de minute prilejuită de centenarul Disney prezintă o succesiune seducătoare a celor mai captivante desene din istoria companiei. Și să nu uităm că "totul a început cu un șoarece", după cum spunea chiar fondatorul imperiului care acum valorează aproape 200 de miliarde de dolari.

Filmul cuprinde fragmente din următoarele titluri: Cinderella (1922), Alice's Wonderland (1923), Trolley Troubles (1927), Steamboat Willie (1928), Clock Cleaners (1937), The Old Mill (1937), Trailer Horn (1950), Lambert the Sheepish Lion (1952), Paperman (2012) și Going Home (2021).

Notă: Andrei Bar are 12 ani și e spectator fidel de EducaTIFF de mai multe ediții. În 2023, ca și în 2022, ne-a făcut onoarea de a accepta să povestească pentru LiterNet despre câteva din filmele pe care le vede la TIFF.


Descarcă catalogul și aperiTIFF 2023 aici, respectiv aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus