Am ajuns la Cinema Victoria din Timișoara, într-o seară de joi, într-o sală plină ochi, într-un oraș Capitală europeană a culturii, în care ai fi avut cel puțin încă zece variante valide de a-ți petrece seara într-o notă artistică. Cu toate astea, și eu ca multă lume cunoscută, am ales să vizionăm un film estonian, cu femei goale, într-o saună cu fum, undeva într-o lume aproape uitată.
Accesând un spațiu antropologic păzit de ochii curioși ai scenei mondiale a filmului, intri într-o saună a secretelor care te obligă și pe tine la un gen de deschidere care poate fi intimidant. Încerc să pătrund în mintea scenaristei, regizoarei și compozitoarei Anna Hints, creatoarea acestui manifest cinematic și mă gândesc cât de deschis trebuie să fii pentru a ieși în lume cu un film care să dea glas unei comunități cu care să se poată identifica o imensă parte din femeile pe care le-am întâlnit până acum, până la întâlnirea cu sine. Printre detaliile corpurilor care la un moment dat par să fie unul și același corp, dialogul dintre femeile dezbrăcate de mantiile sociale par să plutească deasupra pietrelor încinse, a focului din sobă, a casei din pădure, dar mai ales, deasupra propriilor povești de viață.
Un spațiu sacru și purificator, sauna devine și cabinet de psihoterapie, și capelă de rugăciuni, și loc de destindere și curățare corporală, dar mai ales mentală. Dimensiunea spirituală a acestui spațiu cu fum și sudoare devine pentru acele câteva zeci de minute petrecute alături de femeile din saună un spațiu sigur de partaj. Despre observare și tăcere, dar și despre spații de siguranță s-a vorbit și după proiecția filmului, într-un cadru profesional, dar cald, în care înțelegeam că ne putem exprima liber. La fel ca Povestașul lui Llosa, dar la polul opus, una dintre femei pare să le asculte pe toate celelalte, parcă trecând prin sine toate acele povești de viață, de la experiențe sexuale ciudate, la scene de viol adolescentin sau nașteri de fetuși morți, până la momente hilare de un umor absolut intim și organic.
Odată cu scenele de incantații venite din cultura veche, ancestrală a popoarelor nordice, încep să mă simt, într-un fel, parte integrantă a acestei culturi a femeii universale. Ceea ce nu se întâmplă întotdeauna în spațiul nostru balcanic. Un film estetic și intens, ca o frescă a timpurilor de deasupra istoriei. Și pentru că cererea a fost atât de mare, filmul va rula la Cinema Victoria și duminica viitoare, pe 26 noiembrie 2023.
*
Savvusanna sõsarad / Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood este o proiecție în exclusivitate, în cadrul Cinematecii TIFF, care a fost urmată de o discuție cu psihoterapeuta Ancuța Coman-Boldișteanu, pe 16 noiembrie 2023, la Cinema Victoria din Timișoara. Evenimentul a fost organizat de Teodora Achim."În întunericul unei saune cu fum, un grup de femei își împărtășesc cele mai ascunse secrete și cele mai intime experiențe. Înconjurate de o vindecătoare senzație de apartenență, ele își spală rușinea prinsă în corp și simt că renasc."
După proiecție, s-a stat de vorbă despre sentimentul de apartenență la o comunitate și despre prejudecățile referitoare la corp cu Ancuța Coman-Boldișteanu, fondatoarea proiectului Emoții în farfurie, cu o experiență de peste șapte ani în lucrul cu persoanele care se confruntă cu dificultăți în relația cu mâncarea și cu propriul corp.
Filmul, o coproducție între Estonia, Franța și Islanda, a avut premiera mondială la Festivalul de Film Sundance pe 22 ianuarie 2023. Concurând în cadrul competiției World Cinema Documentary, Smoked Sauna Sisterhood a câștigat Premiul pentru Regie. Ulterior a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun documentar la San Francisco 2023 și este propunerea Estoniei la Oscar 2024. The Guardian spune despre acest film că "țese o vrajă, camera de filmat mutându-se adesea nu pe femeia care se confesează, ci pe cea care o ascultă, creând astfel impresia unei experiențe universale a feminității."
Cinemateca TIFF este programul lunar propus cinefililor la Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Nefiind distribuite în România, filmele alese sunt prezentate în proiecție unică și exclusivă.