ianuarie 2024
La 14 ianuarie 2024, a avut loc la sala Ateneului Român, a doua ediție a Galei Premiilor MUSICRIT - pe anul 2023. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România - în parteneriat cu Filarmonica George Enescu. Prezenta ediție a Galei face parte din seria de manifestări artistice organizate la Ateneul Român, în cinstea Zilei Culturii Naționale. Gala a fost transmisă în direct la postul de radio România Muzical și pe TVR Cultural. La eveniment a fost prezentă și a vorbit doamna Raluca Turcan, Ministrul Culturii.

Categoriile la care au fost oferite Premiile MUSICRIT pe anul 2023 au fost: Critică muzicală; Publicistică; Management; Discografie; Proiecte muzicale; Cea mai bună Stagiune lirică din țară; Cea mai bună stagiune simfonică din țară; Festivalul Anului; Instrumentistul Anului; Artistul liric al Anului; Revelația Anului și Tânărul jurnalist al Anului.

Au mai fost oferite și patru Premii de Excelență și TROFEUL MUSICRIT.

Pe lângă festivitatea de premiere, Gala a prezentat momente muzicale susținute de: invitații: mezzosoprana Judit Kutasi, basul Alexander Kopeczi, soprana Rodica Vică, baritonul Alexandru Chiriac, pianista Daria Tudor, violoncelistul Ștefan Cazacu, Irina Sârbu și Ana Parghel Sârbu, Ansamblul Violoncellissimo, Ansamblul Musica Ricercata, Corul Național de Cameră Madrigal-Marin Constantin, condus de Anna Ungureanu și Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeșelea.

Amfitrionii serii au fost: Luminița Arvunescu - Președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România și Marius Constantinescu - jurnalist TVR.

În debutul Galei, formația Violoncellissimo (în alcătuirea: opt violonceliști și o percuționistă) a cântat lucrarea Al Fine de Cornelia Tăutu și Dans țărănesc de Constantin Dimitrescu. Am remarcat în prima piesă efectul de chiuit, aportul tobei și a cinelului, iar în cea de-a doua, virtuozitatea solo-ul lui Ștefan Cazacu și timbrul sul ponticello, precum și precisa coordonare a formației, de către cunoscutul violoncelist Marin Cazacu, Directorul General al Filarmonicii George Enescu.


Prezentatorii Luminița Arvunescu și Marius Constantinescu au vorbit numerosului public din sala Ateneului Român, despre dificultatea organizării acestei Gale, și apoi, au purces la acordarea premiilor.


Fiecare personalitate a beneficiat de un laudatio, după care a urcat pe scenă, pentru a i se înmâna premiul și a mulțumi. Premiul Grigore Constantinescu a fost acordat muzicologului și criticului muzical, domnul Petre Codreanu (90 de ani), Premiul pentru Concursul Național Mihail Jora-a, ediția a XXX-a, a fost acordat astfel: Premiul I - Vlad Ghinea (articol aici), Premiul al II-lea - Ioana Bâgu (articol aici) și Diana Cardoș (articol aici), Premiul al III-lea - Alexa Lupu (articol aici) și Ana-Maria Sireteanu (articol aici). Premiul pentru Critică de Operă s-a acordat de către Rareș Zaharia, Anei-Maria Sireteanu, Premiul pentru Cel mai tânăr jurnalist al anului 2023 s-a acordat lui Petre Fugaciu, Premiul pentru critică muzicală s-a acordat de către domnul Dumitru Avakian, Lenei Vieru Conta, Premiul pentru discul anului 2023 s-a acordat de către doamna Cristina Comandașu, Trio-ului Andrei Ioana Goicea-vioară, Andrei Ioniță-violoncel și Daria Tudor-pian (CD cu opusuri de George Enescu).

În continuare, pianista Daria Tudor a cântat Pavana din Suita nr. 2, op. 10 de George Enescu, demonstrând rafinament, frazare elegantă și o suplețe în mișcările mâinilor, cvasi-coregrafică.

A urmat formația Musica Ricercata, dirijată de Gabriel Bebeșelea, care a interpretat partea I din Concertul pentru două oboaie, în fa major de Tomaso Albinoni (în aranjament pentru două voci și orchestră), soliste Irina Sârbu și Ana-Parghel Sârbu.


Premiul pentru publicistică s-a acordat Cristinei Sârbu și proiectului ei Clasic e Fantastic.

Premiul pentru proiecte muzicale s-a acordat lui Gabriel Bebeșelea și Formației sale Musica ricercata / Muzica cercetată.

Același ansamblu Musica Ricercata, dirijat de Gabriel Bebeșelea, a acompaniat-o și pe soprana Rodica Vică, interpretând Aria Elisenei "Se voi mi circondate", din actul al III-lea al operei La Foresta d Hermanstad de Valentino Fioravanti. Am ascultat o voce calitativă, cu o agogică deschisă, cu schimbări de tempo oportune. Se pare că această arie a fost interpretată în primă audiție.


Apoi, au intrat pe scenă membrii Orchestrei Române de Tineret. Între timp au fost anunțate: Premiul pentru cea mai bună stagiune simfonică, acordat Filarmonicii Banatul din Timișoara-Ovidiu Florian Opriș, Premiul pentru cea mai bună stagiune lirică 2023, decernat Operei Naționale din Iași, Premiul Instrumentistul anului s-a acordat violonistului Alexandru Tomescu. Acesta, tocmai se afla în SUA., cântând la Centrul Cultural Român, pentru Ziua Culturii Naționale. Mama muzicianului, profesoara Mihaela Tomescu, a preluat premiul.

A urmat Aria Azucenei "Condotta ell era in cepi" din actul al II-lea al operei Trubadurul de Giuseppe Verdi, interpretată de mezzosoprana Judith Kutasi, acompaniată de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeșelea (Cristian Mandeal fiind în turneu la Filarmonica din Sibiu). Am ascultat o mezzosoprană de excepție, cu o voce plină, extrem de bine stăpânită, cu o mare capacitate de comunicare, trăind fiecare frază muzicală. Tot aceeași cântăreață a interpretat și Aria Principesei de Bouillon "Acerba volutta" din actul al II-lea al operei Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea. A fost, după opinia mea, poate cel mai bun moment al serii de la Ateneu, iar orchestra a acompaniat excelent.


De altfel, mezzosopranei Judith Kutasi i s-a înmânat Premiul pentru artistul liric al anului 2023.

Premiul pentru festivalul anului 2023 a fost acordat de către doamna ministru al Culturii, Raluca Turcan, Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2023, fiind preluat de către Cristina Uruc, noul Director al Festivalului, care a mulțumit predecesorului ei, domnul Mihai Constantinescu și echipei cu care a colaborat pentru organizarea festivalului.


În continuarea Galei MUSICRIT, am ascultat Aria lui Rodrigo"O Carlo, ascolta" din actul al III-lea al operei Don Carlo de Giuseppe Verdi, în interpretarea baritonului Alexandru Chiriac, acompaniat de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeșelea. Admiram acordajul sunetelor, cu intervalele luate printr-un portamento ascendent fin, vibrato-ul dens și susținerea frazei muzicale în tensiune, precum și mimica expresivă.

Premiul Revelația anului a fost acordat de către criticul muzical Costin Popa, baritonului Alexandru Chiriac. În cuvântul de mulțumire, cântărețul a pus întrebarea: - Ce este mai bun? Drumul bun, caroseria sau destinația? Iar răspunsul a fost: - Compania!


A urmat Aria lui Alvise "Si, morir ella de!"din actul al III-lea al operei La Gioconda de Amilcare Ponchielli, cântată de basul Alexander Köpeczi. Acest terifiantul monolog, în care soțul Laurei, senatorul Alvise Badoero, își varsă magnificul venin, a fost interpretat minunat, cu mult dramatism, și o admirabilă greutate vocală.


Premiul pentru management muzical s-a acordat de către basul Alexander Köpeczi, Mariei Moț de la Opera Națională Română din Iași.

Am ascultat apoi, duetul Laura-Alvise "Qui chiamata m'avete" din actul al III-lea al operei Gioconda de Amilcare Ponchielli, în interpretarea mezzosopranei Judith Kutasi și a basului Alexander Köpeczi, acompaniați de aceeași Orchestră Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeșelea.


Au fost acordate și patru premii de excelență:
1 - Vasilica Stoicescu-pianistă din Iași a acordat premiul de excelență Operei din Brașov-manager Mihai Irimia;
2-Daniel Jinga - manager la Opera Națională din București, a acordat premiul de excelență dirijorului Tiberiu Soare;
3 - Tăbăcaru Carla-conf. univ. dr. la Departamentul Canto și Artele Spectacolului al Universității Naționale de Muzică din București, a acordat premiul de excelență Alinei Pavalache, director artistic al Rencontrse Musicales Georges Enescu din Paris;
4 - Liviu Sebastian Jicman - manager la Institutul Cultural Român, a acordat premiul de excelență Orchestrei Române de Tineret, înființată de maestrul Marin Cazacu în anul 2008, manager-actual Alexandru Petre.

A urmat Dans din Muntenia, din Suita Trei Dansuri Românești de Theodor Rogalski, cântat cu un mare dinamism, de către Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeșelea.

În încheierea Galei (care a durat aproape patru ore, publicul părăsind treptat sala), Corul Național Madrigal-Marin Constantin, condus de Anna Ungureanu, a cântat piesa Flăcări și Roți de Corneliu Cezar și Hora Staccato de Grigoraș Dinicu.

Marele Trofeu Musicrit a fost acordat Corului Național Madrigal-Marin Constantin, manager Emil Pantelimon.


Felicitări premianților și organizatorilor Galei Premiilor MUSICRIT ediția a II-a, 2024.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus