mai 2006
Krum
O lume într-un ou. Aceasta este lumea lui Krum. Iar lumea lui Krum este cartierul lui Krum, de unde nimeni nu iese, nici măcar Krum, pentru că nici măcar Krum nu ştie cum să se scuture de ea. Dar chiar aici, în universul ăsta încremenit al lui Krum (care ar putea fi oriunde şi nicăieri), suficient sieşi, paralizat, e un plămîn uriaş care-l face să clocotească de viaţă: singura mişcare, cea în funcţie de care cartierul lui Krum "respiră", este veşnicul, dar niciodată plictisitorul ciclu "naştere - nuntă - moarte".Înscrisă în cerc (ca şarpele ce-şi muşcă, pardon, coada), povestea lui Krum, care este, mai degrabă, povestea cartierului lui Krum, se transformă, uşor-uşor, într-o privire dincolo de dogme şi de norme, o privire comică, erotică şi tragică asupra sensului (de mers al) vieţii.

În tot acest provizorat etern, Krum este martorul absolut. Măcar corporal, dacă altfel nu, Krum a putut evada din cartier, aşa că doar Krum poate lua minima distanţă şi doar Krum poate povesti despre o lume căreia îi aparţine fundamental. Pentru că, iată, lumea lui Krum dovedeşte unul dintre puţinele adevăruri absolute, acela că speranţa, dorinţa, indecizia (ca şi marile hotărîri, de altfel) nu sînt decît o păcăleală a realităţii.

Dincolo de toate, viaţa din cartierul lui Krum este de o prospeţime uluitoare - oameni tineri, bizari şi senzuali ce trăiesc cu frenezie prezentul continuu. În lumea lui Krum trupul există nu în timp şi spaţiu, ci în inocenţa propriului erotism. Lumea lui Krum este lumea care te învaţă că singurul mod de a comunica cu adevărat este contactul direct. Pentru că în lumea lui Krum, spiritul nu există fără corp. Pentru că în lumea lui Krum, cuvîntul nu există fără gură.

Viaţa din cartierul lui Krum este bucuria pe care o dă carnea, trupul propriu şi al celui de alături. Siguranţa lui "acum". Siguranţa lui "a fi".

Cartierul lui Krum, lumea lui Krum, viaţa lui Krum. Te cheamă Krum?

De: Hanoch Levin Regia: Radu Afrim Cu: Victor Manovici, Ion Rizea, Mihaela Murgu, Daniela Popa Bostan, Tokai Andrea

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus