La final de aprilie 2024 am avut premiera spectacolului Părinți, în regia lui Cristian Ban, după romanul Părinți de Diana Bădica.
Când eram mică bunica mea îmi spunea: "tu actriță să te faci!" - ei bine, am studiat conservatorul! Visez muzică, miros muzică, mănânc muzică, văd muzică, dar în inima mea, undeva foarte adânc, aud mereu: "tu actriță să te faci!"
25 ian. 2024 - Teatrul Metropolis caută 2 actrițe și 2 actori pentru spectacol de teatru în regia lui Cristian Ban. Teatru!
Am fost peste 300 de colegi megatalentați și am rămas 6 - eu cred că arta e subiectivă, drept pentru care un casting nu e un concurs de cai, ci e o cunoaștere, o descoperire, o căutare pentru a îmbina perfect, asemenea unor piese dintr-un puzzle, personalitățile, umorul, caracterele, abilitățile, coloritul actorilor în folosul spectacolului - o distribuție poate funcționa sau nu.
Noi funcționăm! Teo Dincă, Silvana Negruțiu, Vlad Pânzaru, David Drugaru, Marius Vizante și cu mine.
Echipa urma să fie condusă de Cristi. Eu tare mi-am dorit să lucrez cu el. Am auzit povești și gura lumii a avut dreptate: Cristi e un regizor super tare. E inteligent foc, e super sensibil, e de un tact nemărginit, e agil, e disciplinat, are un simț al umorului excelent și e un om foarte bun. La aceste repetiții m-am simțit îngrijită. Cristi te lasă să explorezi, să te joci, să cauți, și nu te dojenește. Îi mulțumesc pentru toată încrederea.
Povestea pe care Cristi a ales să o spună e una curajoasă, atât de specific povestită de către Diana Bădica, încât devine universală. A fiecăruia. Mă bucură enorm experiența de a o cunoaște pe Diana. A venit la repetiții, a râs, a plâns, s-a bucurat cu noi, și asta a fost cea mai mare validare a mea: am reușit să spunem prin mijloacele noastre povestea ei.
Și acum, pentru că eu sunt din Ardeal, urmează "no-urile".
No, așa colegi faini am avut în acest proiect... Și de la fiecare eu am luat notițe.
Silvana e o forță: tace și face. Nu stă la discuții. E un actor care caută să înțeleagă înainte de a face orice. E chibzuită, ageră și când începe să ofere, nu se mai oprește!
Teo are ceva ce nu se poate învăța, nu se poate fura, nu se poate masca: are o candoare atât de specială, care, cred eu că vine din ea pur și simplu. E greu să faci lucrurile simplu, și Teo reușește asta al naibii de bine. E isteață și fâșneață! Atenție referință!
No, Vlad și David au fost prietenii mei de joacă. M-au primit în duo-ul lor de comedie încât am simțit că am mai mult haz ca niciodată... era de fapt de la ei:)). Sunt talentați, nu zic, dar sunt foarte serioși cu munca lor, iar asta îi face și mai talentați! Notăm: munca și seriozitatea sunt cheia comediei!
No, și Marius... care e altceva tată. E genul ăla de actor care cade în picioare orice ar fi. Care umple o scenă întreagă și din nimic. No, numai că de data asta, Marius, ne-a lăsat nouă "scena".
Și așa, lăsându-ne unii altora scena, ghidați de Cristi, am lucrat împreună într-o curățenie exemplară. În spectacol se vede tot.
Am creionat un univers al anilor 80'/90'. Românesc. Cheia de joc propusă de Cristi dă senzația unei "super relaxări" de care dispun 6 naratori care urmează să reconstruiască anumite scene "cheie" din romanul Părinți. Ceea ce este cel mai dificil, provocarea să zic așa, e virtuozitatea actoricească de care trebuie să dispună acești naratori pentru a trece prin cut-uri bruște de la neutralitate și degajare, în pulsul problemei, în mijlocul unor conflicte de mare tensiune și grea încărcătură emoțională. Și asta a fost.
Comic, sensibil, profund și plin de candoare. Acesta e spectacolul nostru la care vă aștept din toată inima.
(Foto: Andrei Gîndac)