mai 2024
Părinți
Câteodată avem impresia că aproape totul depinde de noi. Visăm mult, drept pentru care, trebuie să muncim mult - fapt care nu ne garantează nimic. M-am mutat în București acum 7 ani, și viața nu m-a întrebat, dar mi-a dat. Sunt artist independent, joc în cele mai frumoase musicaluri din țară și mă mândresc cu asta. Am avut bucuria să colaborez cu multe teatre din București. Azi pot să spun că orașul în care locuiesc e împânzit de colegii mei atât de talentați (îmi place tare mult să spun "colegii mei").

La final de aprilie 2024 am avut premiera spectacolului Părinți, în regia lui Cristian Ban, după romanul Părinți de Diana Bădica.

Când eram mică bunica mea îmi spunea: "tu actriță să te faci!" - ei bine, am studiat conservatorul! Visez muzică, miros muzică, mănânc muzică, văd muzică, dar în inima mea, undeva foarte adânc, aud mereu: "tu actriță să te faci!"


25 ian. 2024 - Teatrul Metropolis caută 2 actrițe și 2 actori pentru spectacol de teatru în regia lui Cristian Ban. Teatru!

Am fost peste 300 de colegi megatalentați și am rămas 6 - eu cred că arta e subiectivă, drept pentru care un casting nu e un concurs de cai, ci e o cunoaștere, o descoperire, o căutare pentru a îmbina perfect, asemenea unor piese dintr-un puzzle, personalitățile, umorul, caracterele, abilitățile, coloritul actorilor în folosul spectacolului - o distribuție poate funcționa sau nu.

Noi funcționăm! Teo Dincă, Silvana Negruțiu, Vlad Pânzaru, David Drugaru, Marius Vizante și cu mine.


Echipa urma să fie condusă de Cristi. Eu tare mi-am dorit să lucrez cu el. Am auzit povești și gura lumii a avut dreptate: Cristi e un regizor super tare. E inteligent foc, e super sensibil, e de un tact nemărginit, e agil, e disciplinat, are un simț al umorului excelent și e un om foarte bun. La aceste repetiții m-am simțit îngrijită. Cristi te lasă să explorezi, să te joci, să cauți, și nu te dojenește. Îi mulțumesc pentru toată încrederea.

Povestea pe care Cristi a ales să o spună e una curajoasă, atât de specific povestită de către Diana Bădica, încât devine universală. A fiecăruia. Mă bucură enorm experiența de a o cunoaște pe Diana. A venit la repetiții, a râs, a plâns, s-a bucurat cu noi, și asta a fost cea mai mare validare a mea: am reușit să spunem prin mijloacele noastre povestea ei.

Și acum, pentru că eu sunt din Ardeal, urmează "no-urile".

No, așa colegi faini am avut în acest proiect... Și de la fiecare eu am luat notițe.

Silvana e o forță: tace și face. Nu stă la discuții. E un actor care caută să înțeleagă înainte de a face orice. E chibzuită, ageră și când începe să ofere, nu se mai oprește!


Teo are ceva ce nu se poate învăța, nu se poate fura, nu se poate masca: are o candoare atât de specială, care, cred eu că vine din ea pur și simplu. E greu să faci lucrurile simplu, și Teo reușește asta al naibii de bine. E isteață și fâșneață! Atenție referință!


No, Vlad și David au fost prietenii mei de joacă. M-au primit în duo-ul lor de comedie încât am simțit că am mai mult haz ca niciodată... era de fapt de la ei:)). Sunt talentați, nu zic, dar sunt foarte serioși cu munca lor, iar asta îi face și mai talentați! Notăm: munca și seriozitatea sunt cheia comediei!


No, și Marius... care e altceva tată. E genul ăla de actor care cade în picioare orice ar fi. Care umple o scenă întreagă și din nimic. No, numai că de data asta, Marius, ne-a lăsat nouă "scena".


Și așa, lăsându-ne unii altora scena, ghidați de Cristi, am lucrat împreună într-o curățenie exemplară. În spectacol se vede tot.

Am creionat un univers al anilor 80'/90'. Românesc. Cheia de joc propusă de Cristi dă senzația unei "super relaxări" de care dispun 6 naratori care urmează să reconstruiască anumite scene "cheie" din romanul Părinți. Ceea ce este cel mai dificil, provocarea să zic așa, e virtuozitatea actoricească de care trebuie să dispună acești naratori pentru a trece prin cut-uri bruște de la neutralitate și degajare, în pulsul problemei, în mijlocul unor conflicte de mare tensiune și grea încărcătură emoțională. Și asta a fost.


Comic, sensibil, profund și plin de candoare. Acesta e spectacolul nostru la care vă aștept din toată inima.

(Foto: Andrei Gîndac)


De: Daniela Bădica Regia: Cristian Ban Cu: Teo Dincă, Marius Florea Vizante, Silvana Negruțiu, David Drugaru, Vlad Pânzaru, Maria Alexievici

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus