Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul de film Cannes 2006

Fellini e mort, Bergman nu călătoreşte - Cannes 2006


Libertatea, mai 2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
"Voi da voie să se poarte ochelari de soare şi să se fumeze", a glumit la conferinţa de presă preşedintele juriului, hongkonghezul Wong Kar-wai, trăgînd din ţigară şi privind sala drept în ochi din spatele ochelarilor de soare care-i sînt deja un "brand".

Wong este nu doar cel mai "tînăr" preşedinte al juriului din istoria Cannes-ului (47 de ani), dar şi "cel mai" chinez. Asta a făcut ca multe întrebări (şi răspunsuri) să fie puse şi date în această limbă, spre stupoarea generală... "Cel mai greu lucru, ca preşedinte al juriului, e să faci spiciuri", a mărturisit WKW. Şi totuşi, una dintre afirmaţiile maestrului hongkonghez a prins imediat, nu doar pentru că a fost exprimată în engleză, ci pentru că rezumă condiţia de jurat al unui festival: "Un palmares - a spus el - este ca o oglindă care arată gusturile noastre. De noi depinde ca în ea să se privească un înger sau o maimuţă!"

Helena Bonham-Carter a recunoscut că are "gust foarte prost" în materie de cinema, Patrice Leconte a promis că va lupta pentru a nu se ajunge la un "palmares bej" (adică fără culoare, care să împace pe toată lumea), Zhang Ziyi a vorbit puţin şi a zîmbit frumos, frumoasa Monica Bellucci a spus banalităţi de circumstanţă ("E o ocazie minunată de a vedea filme, mă simt minunat să fiu în acest juriu, iubesc Cinema-ul de cînd eram mică", blablabla), Tim Roth a spus că preferă să fie judecat (ca actor) decît să judece munca altora, în timp ce regizorul palestinian Elia Suleiman a spus că el preferă exact invers.

Cea mai comică întrebare a venit din partea unui jurnalist asiatic, doar că era în engleză - aşa că a înţeles-o toată lumea. El l-a întrebat pe WKW dacă Festivalul de la Cannes i-a motivat prin ceva alegerea sa ca preşedinte al juriului. "Adică, filmele domnului Wong nu sînt de ajuns?!", i-a tăiat-o moderatorul Henri Behar, care a încheiat conferinţa cu o vorbă care merită reţinută: "Fellini e mort, iar Bergman nu călătoreşte!"

Dar Festivalul continuă. Toate articolele despre Festivalul de film Cannes 2006

Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Cannes nr. 59 - A fost sau n-a fost?, Alin Ludu Dumbravă
 Cannes 59: Palmares cu ochelari de soare, Alex. Leo Şerban
 Vasluiul a bătut Cannes-ul cu 2 la 0, Iulia Blaga
 Cannes 59 - între politic şi succese pentru filmul românesc, Laurenţiu Brătan
 Camera d'Or pentru Corneliu Porumboiu! - Cannes 2006, Roxana Moroşanu
 Toate articolele despre Festivalul de film Cannes 2006


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer