mai 2024
Festivalul de Teatru Povești, Alba Iulia, 2024
În 2019 participam la premiera spectacolului-concert Alice pe care Ada Milea îl concepuse la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Iată că după aproape 5 ani, drumurile ni s-au intersectat încă o dată, iar în penultima seară (24 mai 2024) a Festivalului Internațional de Teatru "Povești" am putut să urmăresc o nouă versiune, de această dată dezvoltată alături de studenții masteranzi de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, fiind și de această dată o adevărată delectare care n-aș fi vrut să se mai termine.

Conceput într-o notă ludică și plină de farmec, Alice reunește cele mai importante momente din celebrul roman al lui Lewis Caroll, dar o face într-o manieră proprie, cu personalitate, menținându-se captivant și viu pe întreg parcursul său. Un spectacol-concert care își asumă multe libertăți creative, fapt ceea ce îl și face atât de spectaculos, reușind să-și păstreze originalitatea și să-și dozeze zburdălnicia astfel încât să nu se simtă deloc că e prea mult, că e prea exagerat, totul având sens, totul fiind organizat până la cel mai mic detaliu. Tocmai din acest motiv exprimarea scenică este coerentă și precisă, dublată de multe momente haioase, creându-se astfel o nouă, inedită și fascinantă dimensiune imaginativă care gravitează atât în jurul materialului sursă, cât și în jurul propriei specificități.


Ritmurile animate și pline de expresie ale cântecelor compuse de Ada Milea (la care au contribuit și Corina Grigoraș, și Paul-Ovidiu Cosovanu) izbutesc să contureze nuanțat acest univers alternativ și zglobiu în care Alice este transportată și în care spectatorii sunt imersați. Indiferent că vorbim despre adulți sau despre copii, muzica și versurile spectacolului le sunt adresate în aceeași măsură. Tocmai în acest lucru rezidă magia creațiilor Adei Milea: vârsta nu este o condiție de departajare.

 

Un alt aspect care face din Alice un spectacol-concert dinamic și incitant este și prestația excelentă a distribuției formată din actorii-studenți Sorina Melean, Petru Nistor, Alex Gabera, Sebastian Pop, Adela Ciocan și Daniel Suciu. Tineri, talentați, cu multă poftă de joc și energie, aceștia au reușit să conceapă personaje credibile, evidențiindu-le trăsăturile caracteristice și conturându-le individualitate pentru fiecare dintre ele. Pe lângă prezența scenică, aceștia au demonstrat că au și-o ureche muzicală foarte bună, fiind capabili să mențină nealterată atenția privitorilor/ascultătorilor, prin interpretări vibrante și spectaculoase, perfect încadrate în atmosfera fantezistă a spectacolului-concert. Un grup de actori ale căror relații scenice funcționează la nivel optim, completându-se unii pe alții, iar astfel reliefându-se calitățile actoricești atât la nivel colectiv, cât și personal.


Alice este astfel un revival (dacă îl putem numi așa) reușit, care se bucură de un melanj armonios și echilibrat, format din muzica și versurile feerice și hazlii, atât de specifice Adei Milea, respectiv din prestația și prestanța scenice ale tinerilor actori, asezonate cu disponibilitatea totală pentru joc a acestora și calitățile vocale care ajută din plin la realizarea unui atmosfere calde, intime și destinse.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus