iunie 2024
Gala Premiilor UNITER, 2023-2024
Hunor von Horváth a fost nominalizat pentru regia spectacolului Woyzeck de Georg Büchner, Teatrul Național "Radu Stanca" Sibiu - Secția Germană. Acesta este discursul ce ar fi fost rostit pe scena Galei UNITER, 2024, dacă ar fi câștigat premiul.


Aș dori să mulțumesc UNITER - organizarea unei gale în care sunt reprezentate atâtea teatre minoritare printre nominalizări este pentru mine o dovadă de progres și generozitate.

Cred că o societate este sănătoasă doar dacă este capabilă să devină incluzivă, să promoveze și să recunoască diversitatea, lăsând la o parte diferențele. Acceptarea culturii minorităților etnice, sociale, religioase, sexuale etc stă la baza democrației, promovează empatia și mai ales pacea. Sunt recunoscător să regăsesc aceste calități atât în societatea românească, cât și în teatru prin preselecția juriului Uniter din acest an.

Teatrul nu se face singur:
din acest motiv, aș dori să le mulțumesc tuturor celor din echipa noastră de la Sibiu: actorilor Secției Germane (Deutsche Abteilung - Nationaltheater Radu Stanca), studenților ULBS la actorie, tehnicienilor si mașiniștilor, colegilor de la administrație și marketing, publicului nostru, pentru peste 3.000 voturi la Premiile Publicului Uniter.

Nu în ultimul rând doresc să îi mulțumesc domnului Constantin Chiriac, directorul general al Teatrul Național Radu Stanca Sibiu și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu - FITS, pentru viziunea pe care o împărtășește cu noi, cei care iubim teatrul și pentru că mi-a dat șansa de a conduce secția germană a teatrului.

Lista celor cărora aș vrea să le mulțumesc este lungă. Ea o include pe mama, familia, profesorii și prietenii mei. Include orașul meu natal unde am fost răsfățat cu un teatru profund semnat de Bocsárdi László și nu în ultimul rând îl include pe domnul David Esrig, căruia îi mulțumesc pentru șansa formării mele profesionale la Athanor - Fachakademie für Darstellende Kunst, în Germania. Dar mai ales sunt recunoscătoare pentru perioada în care am trăit în Elveția, care mi-a oferit libertate, performanță, competențe și cunoștințe profesionale in teatru si Management Cultural pe un nivel european.

Dar în mod special mulțumesc teatrului însuși, care dă forme artistice existenței noastre, care ne unește pe toți. În viață doar două lucruri sunt certe: iubirea pentru teatru existențial și faptul că inevitabil fiecare vom muri la un moment dat. Conștientizarea propriului nostru final, a efemerității noastre, amplifică percepția despre teatrul artistic si onest ca spațiu universal de gândire, ca "biserică a subiectivității" în care atât individul cât și colectivul putem celebra viața și reflecta - într-un mod poetic, împreună asupra ei.

Vă mulțumesc pentru nominalizarea la categoria cea mai bună regie, pentru premiul pentru cel mai bun lighting design care a ajuns la noi și încrederea acordată!

Împreună cu Michael Bischoff premiat pentru lighting designul spectacolului Woyzeck de Georg Büchner, regia Hunor von Horváth, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu - Secția Germană

P.S.: a constructive advice for the next UNITER Gala, a translation for the non-Romanian speaking guests who were also nominated and those watching the events on TV and online would be generous and necessary. Thank you very much for your understanding and also to Bobi Pricop and Cosmin Florea for the beautiful and dense event yesterday! Köszönöm szépen!


(Foto: Andrei Gîndac)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus