mai 2024
Gala Premiilor UNITER, 2023-2024
Cosmin Stănilă a fost nominalizat la premiul pentru Cel mai bun text românesc montat în premieră absolută cu textul Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith de Cosmin Stănilă, regia Doru Vatavului, Teatrul Național "Lucian Blaga" Cluj-Napoca. Acesta este discursul ce ar fi fost rostit pe scena Galei UNITER, 2024, dacă Cosmin ar fi câștigat premiul.

*
Bună seara. Vă mulțumesc. Mă simt foarte norocos să fiu aici. Sunt foarte norocos să fiu aici.

În primul rând pentru că există acest premiu. Până acum un an nu exista. Deci am noroc că am prins vremurile astea. Nu doar în teatru românesc. În general. Curent electric, telefon mobil, internet. N-aș fi reușit fără ele. Piesa mea se întâmplă exclusiv pe Facebook, ca să înțelegeți...

Mă simt norocos că cele două jurii au fost de părere că ea e relevantă. Vă mulțumesc mult pentru părerea dumneavoastră! E importantă pentru mine, o respect. Dar e doar părerea dumneavoastră. Asta mi se pare că sunt premiile, o confluență de păreri. Și nu toată lumea are norocul ăsta, să ajungă aici, dar toată lumea poate să se bucure de teatru.

Vreau în primul rând să le mulțumesc părinților mei pentru că au stat până la ora asta în fața televizorului. Și pentru că sunt minunați.

Primele drafturi ale textului le-am scris la masteratul de scriere dramatică la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș. Alina Nelega, îți mulțumesc pentru că ai creat acest masterat. Și pentru tot ce ai făcut pentru dramaturgia românească. Gabi Cadariu, chiar dacă acum nu mai ești printre noi, îți mulțumesc că ai fost acolo. Mulțumesc mult Elise Wilk! Fără intuiția ta n-aș fi descoperit povestea asta. Care e o poveste adevărată, apropo.

Și spectacolul s-a născut într-un mod norocos. Ca să termin masteratul trebuia să fac un spectacol-lectură pe această piesă. Eu sunt actor la Teatrul Național din Cluj. Așa că i-am trimis textul domnului Mihai Măniuțiu, managerul nostru. Și i-am zis: uitați care-i situația, aș avea nevoie de sala studio ca să-mi iau dizertația. Dumnealui a citit textul și a spus: Nu. Nu se poate. Trebuie să fie un spectacol în toată regula, nu lectură. Așa că vă mulțumesc, domnule Măniuțiu pentru cel mai generos refuz pe care l-am primit. Le mulțumesc colegilor mei de la TNC din toate departamentele care au făcut posibil spectacolul ăsta!

Mulțumesc Adrian Balcău pentru scenografie, Miruna Croitoru pentru videografie, Radu Dogaru pentru universul sonor. Doru Vatavului, mulțumesc pentru tot. Pentru entuziasmul legat de povestea asta, pentru tot feedbackul pe care mi l-ai dat pe text de dinainte să știi că o să regizezi spectacolul. Îți mulțumesc că ai fost destul de nebun încât să accepți să-l regizezi. Și pentru cât de mult ai muncit ca să iasă bine. Între noi fie vorba, cred că te cam pricepi. Mă simt norocos că-mi ești regizor și prieten.

Vreau să le mulțumesc actorilor care joacă în spectacol. Adică mie, bravo, mie... Nu-i ușor. Dar, în primul rând, mulțumesc Sânziana Tarța pentru bucuria și devotamentul cu care îți faci meseria, îți mulțumesc că ai ales să fii alături de mine în spectacol și în seara asta și în fiecare zi.

Dacă această cărticică îndeplinește dorințe, atunci îmi doresc ca spectacolul să aibă viață lungă, să circule și să fie văzut de cât mai multă lume.

Mai am un mulțumesc și închei. E un om care a contribuit enorm. E aproape un co-autor. Doar că nu știe română. Nici TVR Cultural nu prinde. Dar îi trimit eu după. Tahiru Abdulai, I am very grateful for meeting you! I wanna thank you for all your work! This belongs to you too! Mulțumesc.

Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith (foto: Nicu Cherciu)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus