Un film despre 3 persoane din 3 generații diferite, care se regăsesc după 15 ani.
Un film unguresc despre rabini și părinți certați cu copii și copii certați cu copiii lor. Plus niște glume cu evrei, din care o să vă fac o selecție din cele pe care mi le-am notat.
Bunicul și fiul lui au fost certați mai mult de cincisprezece ani iar acum, la moartea bunicii, tatăl vine la înmormântare alături de fiul lui, ambii fiind foarte religioși. Fiecare dintre ei își trăiește suferința în diferite feluri: rugăciuni, box sau lupte invizibile. Lefkovicsék gyászolnak / Totul despre familia Lefkovics este un titlu mai mult decât potrivit.
Un film care a stârnit râsul publicului prezent, format din oameni de vârste extrem de diverse.
PS (3 glume mai mult sau mai puțin cu evrei dar care mie mi s-au părut amuzante și care au definit dinamica filmului)
1. Un rabin cu o broască pe umăr intră într-un bar și barmanul întreabă: Unde ați găsit chestia aia? Broasca răspunde: Tot Brooklinul e plin de ei.
2. Ritual suedez: Pui bucăți de lemn împreună și iese un dulap (cu referință la toate ritualurile evreiești prezente)
3. Știi care e diferența între tine și Moise? Tu chiar ai ajuns în Israel.
Lefkovicsék gyászolnak / Totul despre familia Lefkovics
Secțiune: Ziua Maghiară & miniTIFF
Regie: Ádám Breier
Cu: Zoltán Bezerédi, Tamás Szabó Kimmel, Leo Gagel, András Török, Ágnes Máhr
Dramă, Comedie / Ungaria / 2024 / 1h 25min
Sinopsis: Filmul este un adevărat feelgood movie despre întâlnirea a trei generații cu mentalități diferite. Tamás Lefkovics, antrenorul de box încăpățânat (Zoltán Bezerédi), dar cu inimă mare, are o relație atât de proastă cu fiul său Iván (Tamás Szabó Kimmel), încât nu-și mai vorbesc de ani de zile. Iván a fugit în Israel pentru a scăpa de conflictul cu tatăl său și, ca evreu ortodox, și-a întemeiat o familie acolo, păstrând legătura doar cu mama sa (Ágnes Máhr) din Budapesta. După moartea neașteptată a mamei sale, Iván se întoarce acasă împreună cu fiul său în vârstă de șase ani (Leo Gagel) pentru a ține o săptămână de doliu, sau shiva, în casa părinților săi, în conformitate cu tradiția evreiască. Prin intermediul celor doi bărbați două lumi se confruntă între ele, miza fiind reunificarea familiei.