octombrie 2024
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2024
E înduioșător cum atunci când se întâmplă ceva în lume, mai întâi e breaking news, apoi apare în documentare, se transformă în inspirat din fapte reale și, în final, faptele ajung să se combine cu toate lucrurile pe care le trăim și sunt înghițite de ce Există. Din ceva ce a inspirat, au mai rămas firmituri pe care nu le bagi în seamă, dar sunt acolo, la baza ideilor care nu știi de unde îți vin.

Chiar dacă trăim în ritmuri diferite, ajungem să vedem documentarele bazate pe același subiect, cât de cât în aceeași perioadă. Și, deodată, acel eveniment de acum ceva timp, e privit din toate părțile din nou. De sus, de cei care nu au vrut să se bage. Din spate, de cei care l-au anticipat sau pur și simplu așteptau pregătiți să se întâmple ceva. De sub piele, de cei incisivi. Și chiar din minte, de cei care nu renunță să caute a vedea curat și obiectiv, conștienți fiind că nu le va ieși. Nu pentru că e vina cuiva. Ci pentru că suntem construiți încât să vrem să înțelegem lucrurile. Iar lucrurile înțelese nu mai sunt obiective.

Ce au înțeles, și prezentat în 30 de minute, Vlad Fishez și Nastia Korkia prin Dreams about Putin, e complicat. Totuși, atât timp cât ei au privit într-un anumit fel un eveniment, iar această privire au transformat-o în documentar, vor să ne lase și pe noi să ne uităm cu proprii ochi la ce au văzut ei. Documentarul este compus din vise despre Putin, povestite de visători, și ilustrate ca într-un joc video. Sunt vise care te poartă prin fricile oamenilor. Pentru noi pot părea doar îndepărtate reprezentări de joc video. Tangente cu noi doar pentru că am vrut să ne jucăm.

Efectele prin care au fost construite visele sunt neglijente, butucănoase și netexturate. Dar nu acesta e scopul. Filmul e ca o schiță care îți lasă destul de mult loc să visezi la rândul tău. Cred că modul ideal să vezi acest film este mai întâi cu ochii închiși, ascultând, și abia apoi privind ce au văzut alții.

Pentru mulți oameni, visul devine o cale de scăpare. Și e înfricoșător cum Putin apare și acolo, în visele lor. Faptul că el își face apariția e un semnal. Nu știu dacă e adaptare sau strigăt după ajutor. Subconștientul nu are liber arbitru.

Dreams about Putin e un documentar privit de sus și din minte. Ajungem să vedem în mintea unor oameni care se adaptează sau strigă după ajutor.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus